Bao buns met buikspek

Bao buns met buikspek

Bao buns met buikspek. Gestoomde Chinese broodjes met gemarineerde buikspek en een frisse salsa van groenten en fruit. Een ontzettend lekkere maaltijd, die binnen 30 minuten klaar is en misschien nog wel sneller op is 😉 .

Ik ben dol op bao buns! Het zijn gestoomde Chinese broodjes die je zelf kunt maken, maar persoonlijk heb ik er nog nooit echt zin in gehad om dat te doen. Ondanks dat ik graag brood bak. Meestal neem ik ze mee uit de diepvries bij de toko en heb ik er standaard een paar in de diepvries liggen. Ideaal, je kunt ze per stuk stomen in een stoommandje of in een plastic zakje enkele minuten in de oven. Ik heb weleens zelf bapao met kip gemaakt en qua broodjes merk je niet zoveel verschil of je ze zelf maakt of zelf koopt. Vandaar dat ik denk ik ook niet de moeite neem om de lotusbroodjes oftewel bao buns zelf te maken. De vulling daarentegen? Dat maakt een wereld van verschil!

Bao buns met buikspek

Dat kleffe, zachte, luchtige stoombroodje is tamelijk naturel van smaak dus het draait om de vulling en het samenspel van die twee. Buikspek is een populaire vulling voor bao buns. Ik marineerde het buikspek in een simpele marinade van sojasaus, sesamolie, gember, knoflook en char siu saus. Die laatste is echt een bizar lekkere toevoeging. Jaren geleden leerde ik char siu kennen via een vriendin en wij maakten toen dit gerecht voor kip char siu. Nog steeds een favoriet bij ons thuis (zal eens een nieuwe foto maken, dat is wel nodig zie ik… 😮 ). Char siu saus is echt bedoeld als marinade voor varkensvlees. Dat zoete, kleverige, smaakvolle en licht kruidige van de char siu saus past namelijk fan-tas-tisch goed bij varkensvlees zoals buikspek. Oh en voor ik het vergeet, char siu saus kun je gewoon in de supermarkt vinden van Lee Kum Kee in het Aziatische schap. Maar natuurlijk ook bij de toko waar je mogelijk toch even langs moet voor die broodjes 😉
Gestoomd broodje met buikspek

De lekkerste combinatie van smaken voor in een broodje

Balans, smaken combineren en soms gewoonweg uitproberen. Dat is een belangrijk onderdeel als je recepten bedenkt. In dit geval wilde ik fris, zomers en toch ook zoet combineren met hartig. Dat is helemaal gelukt in deze broodjes zonder dat één van de smaken overheerst. Het buikspek is hartig, zoutig, maar ook licht zoet door de marinade. De salsa is fris en zoet, maar ook een tikje zuur door het limoensap. De bao bun, het stoombroodje, houdt de boel samen en zorgt ervoor dat alle smaken nog mooier tot hun recht komen. Geloof mij, hier wil je je tanden wel inzetten!

Bao buns (stoombroodjes) met buikspek en een fruit salsa

Bao buns met buikspek

Bao buns met buikspek

Snelle bao buns met gemarineerd buikspek en een frisse salsa met fruit en groenten
4 van 3 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 12 broodjes*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Marinade buikspek
  • 350 gram speklapjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stukje gember (vers - geraspt (ca. 3 cm))
  • 5 eetlepels char siu sauce
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 theelepels sesamolie
Voor de frisse fruit en groenten salsa
  • 100 gram mango (vers - eetrijp)
  • 75 gram papaya (vers - eetrijp)
  • ½ komkommer
  • 2 theelepels sesamolie
  • 2 theelepels limoensap
Extra
  • 12 bao buns (stoombroodjes)
  • 2 bosui (in dunne ringen)
  • 1 rode peper (in dunne ringen)
  • sesamzaadjes

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Neem een ruime (afsluitbare) kom en pers hierin de knoflook uit.
  • Voeg de geraspte gember toe samen met de char siu sauce, sojasaus en sesamolie. Meng dit door elkaar.
  • Verdeel de marinade over het buikspek en laat dit minimaal 30 minuten marineren (bij voorkeur een nacht).
  • Snij voor de salsa het fruit en de komkommer in kleine blokjes en breng op smaak met de sesamolie en het limoensap.
  • Bak de speklappen krokant en gaar in een ruime koekenpan of grillpan. Snij ze daarna in stukjes.
  • Stoom de bao buns ondertussen in een stoommandje of in de magnetron.
  • Vul de bao buns met de buikspek, frisse salsa en verdeel er naar smaak wat bosui, rode peper en sesamzaadjes overheen. Serveer direct.

handig om te weten:

* Reken ongeveer 2-3 broodjes per persoon voor het avondeten

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 323kcal | Koolhydraten: 39g | Eiwitten: 14g | Vetten: 14g | Verzadigd vet: 4g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Bao buns met buikspek

Bao buns met buikspek Pinterest Collage

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept