Aspergesaus, de lekkerste saus voor asperges! Heerlijk romig en bomvol smaak, het klassieke recept en onmisbaar tijdens de aspergetijd. Dit is dé saus die in huize Kookt Zo vrijwel altijd wordt geserveerd bij de asperges, hij is ontzettend simpel om te maken en waanzinnig lekker.
Hollandaisesaus of aspergesaus?
Zodra de asperges in het seizoen zijn begin ik al te dromen van witte asperges met ei en deze aspergesaus. Je kent hem ook wel onder de noemer Hollandaisesaus en hij is op basis van ei, citroen, boter en verse kruiden. De meeste van deze ingrediënten heb je vast en zeker al in huis, dus geen reden om hem niet te proberen!

Aspergeseizoen
De beste tijd voor asperges is in Nederland officieel tussen midden maart en midden juni. Vanaf eind februari vind je her en der ook al asperges uit de kas, ideaal voor de ongeduldige asperge liefhebbers onder ons. Naast een heerlijk bordje asperges met aspergesaus en bijgerechten maak ik ook graag aspergesoep. Maar eerlijk, alle gerechten met asperges vind ik stiekem te gek 😉 .

Zelf aspergesaus maken
Het zelf maken van deze saus is absoluut niet ingewikkeld en is het dubbel en dwars waard. Want asperges zijn natuurlijk een traktatie op zich, maar met deze zelfgemaakte saus erbij wordt het een waar feestmaal. Wil je helemaal iets speciaals serveren? Probeer dan eens witte asperges met zalm, dat is een overheerlijk combinatie kan ik je vertellen!


Ingrediënten
- 125 gram roomboter (ongezouten)
- 2 eidooiers (M)
- 1 eetlepel peterselie (vers – fijn gesneden)
- 1/2 eetlepel bieslook (vers – fijn gesneden)
- citroensap
- peper en zout
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Smelt de roomboter in een steelpannetje of de magnetron. Doe de gesmolten boter in een kannetje met schenktuit.
- Doe de eidooiers met een scheutje citroensap in een hoge beker waar je staafmixer in past. Zet je staafmixer erin en zet hem aan.
- Giet in een langzame, dunne straal de gesmolten boter erdoor terwijl je de staafmixer op een constante snelheid laat draaien. De saus wordt dikker en mix tot alle boter op is en je een mooie homogene saus hebt.
- Breng op smaak met peterselie, bieslook, peper en zout. Serveer direct.
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Kan ik de aspergesaus van te voren maken?
Het lekkerste is het om het te maken als je de asperges kookt. Door de boter stolt de saus namelijk als hij afkoelt en hij is het allerlekkerst als hij nog een beetje warm is.
Is aspergesaus hetzelfde als Hollandaisesaus?
Het is vrijwel (vaak) hetzelfde, meestal wordt er ook bloem door aspergesaus gedaan wat ik persoonlijk niet nodig vind. Iets wat je vaak in pakjes ziet als verdikkingsmiddel en dat is bij verse saus (naar mijn mening) dus niet nodig. Mijn aspergesaus is op basis van Hollandaisesaus en ik voeg graag wat (verse) peterselie, bieslook, peper en zout toe omdat dit extra lekker smaakt bij de asperges.
Kan je de aspergesaus opwarmen als je wat over hebt?
Dat kan, nogmaals is hij het lekkerste als hij vers is gemaakt, maar je kunt hem zeker opwarmen.
Ik heb geen verse kruiden in huis, kan ik ook gedroogde bieslook en peterselie gebruiken voor de aspergesaus?
Zeker, geen probleem!
Ik heb geen staafmixer in huis, wat nu?
Je kunt ook een keukenmachine, met hakmes, gebruiken als je de mogelijkheid hebt om hier rustig de gesmolten boter aan toe te voegen.



Zijn Rauwe eieren verwerkt in Hollandaise saus veilig voor ouderen ? (en tevens jonge kinderen?)
In Nederland zijn de eieren in principe veilig om op deze manier te eten, traditionele mayonaise wordt bijvoorbeeld ook met rauw ei gemaakt. De keus is natuurlijk altijd aan jezelf, of je dit wel of niet prettig vindt!
Hallo Eef!!
Heb enorm veel zin om.jou recept te maken(botersaus voor asperges)te maken.
Kan.ik dat probleemloos verdubbelen?
Het is voor 4 personen!
Ja hoor dat kan gewoon!
Hi Eef,
Heb je ook een alternatief voor ei? (ik heb een kind met diverse allergieën, waaronder kippe-ei)
Dat heb ik nog nooit geprobeerd, dus daar kan ik je helaas geen antwoord op geven.
Hallo,
Dank je wel voor de lekkere recepten.
Er zijn veel oven gerechten waar kaas aan toegevoegd wordt, is dit te vervangen door een alternatief.?
Groetjes, Ger
Je kunt altijd een plantaardige kaas gebruiken. Of het achterwege laten, het enige wat je dan mist is een knapperig korstje.