fbpx
Witte asperges met zalm

Witte asperges met zalm en krieltjes

Een koningsmaal! Witte asperges met zalm en krieltjes, zo waanzinnig lekker! Maar wist je ook dat je dit recept echt in een handomdraai op tafel zet? Witte asperges zijn namelijk de ideale basis voor een snelle en gezonde maaltijd. Doe daar krokante krieltjes uit de oven, Hollandse garnalen en gerookte zalm bij en je hebt zonder al te veel werk een maaltijd waar je ‘u’ tegen zegt.

Ik hoor je denken, krieltjes uit de oven? Ja! Met schil en al want we houden van een beetje gemak en (bonus) dat is ook nog eens gezonder én ontzettend lekker! Het is supersimpel want je hoeft alleen even de oven te verwarmen op 200 graden, de krieltjes even af te spoelen onder de kraan, te halveren als ze wat aan de grote kant zijn en kort voor te koken. Strooi er daarna een beetje olijfolie over, peper, zout en 1 of 2 teentjes knoflook erbij. Verspreiden over een met bakpapier beklede bakplaat en hoppa, de krieltjes de oven in. Ongeveer een half uurtje/ drie kwartier, tussendoor even omscheppen en klaar zijn je krieltjes die je nooit meer anders eten wilt, geloof mij 😉 .

Witte asperges met krieltjes

Bij de witte asperges serveren wij dus die heerlijke krieltjes! Echt een top combinatie. Krokante krieltjes en boterzachte witte asperges met een botersausje of Hollandaise saus. Gerookte zalm, Hollandse garnalen en een gekookt eitje erbij en genieten maar.

Ingredienten witte asperges met zalm

Puur Hollands

Hollandse glorie: krieltjes, witte asperges, Hollandse garnalen, scharreleitjes van de boer en nog wat peterselie uit eigen tuin. Het enige ‘exotische’ in deze maaltijd is de zalm want gerookte Noorse zalm is toch wel het lekkerst. Maar de rest halen we van dichtbij, Nederlands trots! En met recht zijn we hier trots op want dit is me toch een partijtje lekker! Wist je trouwens dat Nederland jaarlijks maar liefst zo’n 8 miljoen ton aan aardappelen exporteert? Veel he?! In het buitenland zijn ze er ook wel achter dat de pieper erg voedzaam is. Daarbij zijn aardappels met schil, zoals de krieltjes in dit recept, nog voedzamer omdat ze de meeste vezels en andere voedingsstoffen behouden tijdens de bereiding. Hier lees je er meer over.

Snelle Hollandaise saus

Botersaus of Hollandaisesaus

Ik serveer graag Hollandaisesaus bij mijn asperges, maar je kunt natuurlijk ook gaan voor een botersaus. Beide een calorierijk sausje, maar wel fan-tas-tisch lekker en eigenlijk mag een sausje niet ontbreken bij witte asperges. Overigens hoef je daar zeker geen pakje of zakje voor te gebruiken. Voor botersaus smelt je simpelweg roomboter (hoeveelheid naar eigen smaak). Voor een snelle Hollandaisesaus smelt je eerst 125 gram roomboter (ongezouten). Doe de gesmolten roomboter dan in een klein kannetje of bekertje met een schenktuit. Doe 2 eidooiers in een hoge beker met 1 eetlepel water en een paar druppels citroensap naar smaak. Doe de staafmixer in de hoge beker en zet hem aan. Giet in een langzame, dunne straal de gesmolten boter erdoor terwijl je de staafmixer op een constante snelheid laat draaien. Op een gegeven moment merk je dat de saus dikker begint te worden en dan is de hollandaisesaus klaar, zo simpel is het. Breng de saus vervolgens op smaak met peper en zout.

Witte asperges met zalm en ei

Witte asperges met zalm en krieltjes

Snelle maaltijd: witte asperges met krieltjes uit de oven, zalm en asperges.
5 van 3 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram witte asperges
  • 500 gram krieltjes (met schil)
  • 100 gram gerookte zalm
  • 100 gram Hollandse garnalen
  • 2 eieren
  • 2 tenen knoflook
  • peper, zout en fijngesneden verse peterselie
  • naar smaak: botersaus of Hollandaisesaus (zie recept in het artikel)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verhit een pan met water en een snuf zout.
  • Spoel de krieltjes af en halveer de wat grotere krieltjes.
  • Kook de krieltjes gaar in ca. 8 minuten, dep goed droog, verdeel er een beetje olie over samen met peper, zout en de teentjes knoflook (ontveld en in tweeën gesneden).
  • Verdeel de krieltjes over een bakplaat met bakpapier en bak ze in ongeveer 30-45 minuten gaar en krokant (halverwege omscheppen).
  • Tegen het einde van de bereidingstijd van de krieltjes gaan we aan de slag met de rest van het recept.
  • Schil de witte asperges en snij het kontje eraf.
  • Breng water met een snuf zout in een ruime pan (de asperges moeten er immers in passen) aan de kook. Zodra het water kookt doe je de asperges erin en kook je ze 5 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten nagaren in het hete kookvocht. Haal ze daarna uit de pan en laat ze even uitlekken op een theedoek of keukenpapier.
  • Terwijl de asperges koken, kook je de eieren zoals jij ze lekker vindt. Doe de eieren in kokend water met een snuf zout en kook ze 3 minuten voor een zacht ei, 5 minuten voor half zacht en 7-8 minuten voor hardgekookt.
  • Verdeel de asperges over 2 borden, snij het ei fijn en verdeel deze over de asperges.
  • Verdeel ook de krieltjes, gerookte zalm en Hollandse garnalen over de borden en garneer met peterselie. Serveer naar smaak met Hollandaisesaus of botersaus. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 418kcal | Koolhydraten: 53g | Eiwitten: 34g | Vetten: 8g | Verzadigd vet: 2g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Witte asperges met zalm

Witte asperges met zalm Pinterest Collage

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Aardappel Organisatie voor de campagne “Power to the pieper” bekend van de Piepershow. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

4 reacties op “Witte asperges met zalm en krieltjes”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top