Apple butter

Apple butter (appel boter)

Apple butter. Je bent vast wel bekend met appelstroop, en appelmoes ken je vast en zeker ook wel. Maar heb je weleens gehoord van appel butter? Dit is een boterzachte (vandaar de naam) appelsaus wat qua structuur tussen appelmoes en jam zit en het is echt waanzinnig lekker. Geloof mij, dit wil je maken!

Apple butter, of appel boter in het Nederlands dus. Het is absoluut niet moeilijk om te maken en ideaal om een overschot appels mee op te maken. Het blijft namelijk superlang goed! Ik maakte deze apple butter in de slowcooker, maar je kunt het eventueel ook maken in een pan. Het staat lekker lang op zodat het samen met de suiker en specerijen een donkere saus wordt. Als je het in de pan maakt dan moet je wel echt af en toe de boel omroeren, daarentegen ben je wel ietsje sneller klaar dan in de slowcooker 😉 .

Appels uit eigen tuin

Ik kwam op het idee om appel boter te maken toen ik de eerste oogst appeltjes plukte van mijn eigen appelboom. Samen met mijn dochter Lotte heb ik de appels geplukt en toen was de grote vraag, wat gaan we ermee maken? Appelmoes maken we wel vaker, ook ideaal natuurlijk als toch net iets teveel appeltjes op de schaal hebt liggen, maar ook appel boter is een regelrechte aanrader mocht je zin hebben in iets anders dan appelmoes.

Appels

Boterzachte apple butter

Ook al zit het woord boter in de naam, dat zit niet in het recept. Maar de textuur is wel boterzacht. Appel boter is iets wat vooral veel in Amerika wordt gemaakt en gegeten. Als broodbeleg, als bijgerecht voor bijvoorbeeld vlees of om te verwerken in baksels. Appel butter lijkt best wel op wat wij kennen als appelstroop, maar is toch wel heel anders. Appelstroop heeft niet die smaak van specerijen en ook de textuur is anders. Appelstroop is meer als gelei/jam, waar apple butter meer een boterachtige structuur heeft. Eigenlijk zit apple butter een beetje tussen appelmoes en appelstroop in.

Apple butter recept

Appels over?

Je kookt de appels met suiker en specerijen net zolang tot ze de boel gaat karameliseren. Dan wordt het geheel mooi donkerbruin van kleur en krijgt heerlijke zoetige en kruidige smaak. Door dit proces, en door het te bewaren in gesteriliseerde glazen potjes, kun je het superlang bewaren. Ideaal dus om appels die over zijn of op moeten voor te gebruiken. Zeker als je een eigen appelboom hebt, zoals ik, waarbij alle appels vaak in één keer klaar zijn om geplukt te worden. Een ideale manier om er toch iets lekkers en lang houdbaars mee te maken. Mocht je alsnog appels over hebben, kun je natuurlijk ook nog voor mijn appelmoes recept gaan of een van deze andere lekkere appel recepten.

Zelf apple butter maken

Zo maak je apple butter

Apple butter maken is helemaal niet moeilijk, je hebt vooral wat geduld nodig. De geschilde appels, kruiden en suiker moet ongeveer 10 uur op low in de slowcooker. Je kunt het ook in een pan maken op een heel laag vuurtje, dan moet je alleen wat vaker roeren in de pan. Vervolgens maal je het fijn met een staafmixer of in de blender. Dan kook je het eventueel nog iets in tot de gewenste dikte en klaar is je eigengemaakte apple butter!

Appelboter recept

Apple butter

Apple butter

Recept voor zijdezachte apple butter. Heerlijke saus voor op brood, als bijgerecht of in baksels. Deze appel boter is fantastisch!
4.60 van 10 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 10 uur
Totale tijd: 10 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 3 potten

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 kilo appels (geschild en zonder klokhuis)
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 2½ eetlepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat (gemalen)
  • 1 theelepel gember (gemalen)
  • 1 theelepel kruidnagel (gemalen)
  • snuf zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe alle ingrediënten in de slowcooker en zet voor 10 uur op low. Roer af en toe even door.
  • Maal het geheel fijn met een staafmixer of in een blender.
  • Doe de saus in een pan en kook de apple buter in tot de gewenste dikte.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 437kcal | Koolhydraten: 114g | Eiwitten: 1g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.


Apple butter

Apple butter Pinterest Collage

34 thoughts on “Apple butter (appel boter)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept