Appelbeignets. Met dit makkelijke recept maak je zelf de lekkerste appelbeignets voor Oud & Nieuw! Ze zijn binnen een half uurtje klaar, geen gedoe met het rijzen van deeg en zo ontzettend lekker.
Wij versieren ze na het bakken vaak met kaneel suiker wat over is na het bakken, maar poedersuiker kan natuurlijk ook. Net wat je zelf lekker vindt.
Wat is het verschil tussen appelbeignets en appelflappen?
Appelflappen, appelbeignets en oliebollen kennen we als échte traditionele traktaties tijdens Oud & Nieuw. Maar wat is nou het verschil tussen appelflappen en -beignets?
Volgens het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW) is er een heel duidelijk verschil: de met appel gevulde driehoek van bladerdeeg uit de oven heet een appelflap en de in beslag gefrituurde appelschijf is een appelbeignet.
Het woord beignet is rond de achttiende eeuw in Nederland overgenomen uit het Frans. Het is een verkleinvorm van beigne, dat ‘buil’ betekent. Dat ‘buil’ duidt de vorm aan van het gebak, grappig toch? 😉

Borrelhapjes met Oud & Nieuw
Borrelhapjes zijn natuurlijk altijd lekker maar wij vieren Oud & Nieuw het liefste met een tafel vol lekkers. Deze appelbeignets zijn een heerlijke fris-zoete toevoeging en echt heel makkelijk om te maken!
Ga je de appelbeignets van tevoren maken of heb je veel over en wil je ze nog even opwarmen? Wij hebben een paar tips voor je zodat ze weer lekker krokant zijn en vers smaken!
- Opwarmen in de oven: voorverwarmen op 200 graden boven- en onderwarmte, verwarm ze vervolgens circa 6 minuten.
- Opwarmen in de airfryer: voorverwarmen op 200 graden, verwarm ze vervolgens circa 4 minuten.
- Opwarmen in de magnetron: niet doen, dan worden ze juist zompig en dat willen we niet!


Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 3-4 appels (Wij gebruikten lekkere friszure Goudrenettes)
- 250 ml melk
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 ei (middel)
- 1 theelepel kaneel
- snuf zout
- 100 gram suiker
- 1 eetlepel kaneel
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Maak het beslag door alle ingrediënten voor het beslag te mengen. Het moet de consistentie hebben van een dik pannenkoek beslag.
- Maak de kaneelsuiker door de suiker en kaneel te mengen.
- Verwarm de frituur of olie in een pan naar 185 graden.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis met een appelboord en snij in plakken van nog geen centimeter dik.
- Wentel de plakken appel door de kaneelsuiker en haal ze vervolgens door het beslag.
- Laat ze in de hete olie glijden en bak ze in enkele minuten goudbruin aan beide kanten.
- Wentel na het bakken eventueel door wat overgebleven kaneelsuiker of bestrooi naar smaak met poedersuiker. Geniet ervan en de beste wensen voor volgend jaar!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Marian says:
Het beslag van mijn oma bestaat uit zelfrijzend bakmeel en bruin bier.. Super simpel en werkt perfect!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat klinkt ook heel lekker en Oma’s recepten zijn altijd fantastisch 🙂
Peggy says:
Goedendag heeft u ook een KHD arme versie van de appelbeignets.
Fijne jaarwisseling
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi peggy, nee helaas niet! Sorry!
Miranda van der zwan says:
Ik heb aardig wat appelflappen gebakken maar heb best veel beslag over (zonder bier, alleen melk). Heb je een tip voor het overgebleven beslag?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Miranda, ik denk dat je het beslag wel eventjes in de koeklkast kan bewaren. Invriezen gaat helaas niet. 😉
helen says:
we make these every year the eve of we make them with yeast.also made your recipe. prefered the yeast. seemed to absorb less oil also still waiting for a reply to mixture for speculaas kruiden
helen
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Thank you for your response! I couldn’t find your message but if you’re looking for a recipe voor speculaas kruiden, we have one:
https://www.eefkooktzo.nl/speculaaskruiden-koekkruiden-zelf-maken/
Sylvia van den Berg says:
Ik heb ze voor afgelopen oudjaar gemaakt. En ze waren zo lekker dat ik ze nu weer ga maken….
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Oh wauw wat goed om te horen! Heerlijk geniet er weer van 🙂
Veelvrat says:
Ik vond de foto’s prachtig, dus moest ik dit recept vandaag wel proberen. Ik hou gewoon van de combinatie van appel en kaneel, het is zo smaakvol!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk, hopelijk heb je genoten!