Oliebollen bassisrecept

Oliebollen – (basis)recept

Op zoek naar een makkelijk recept voor de lekkerste oliebollen? Heb ik voor je! Hét basisrecept waarmee je zelf heerlijke, luchtige oliebollen thuis kunt maken. Ik geef je direct ook wat handige tips waardoor zelf oliebollen maken niet meer kan mislukken.

Vroeger maakte mijn moeder thuis altijd zelf oliebollen. Naturel oliebollen, met krenten en rozijnen en appelflappen of appelbeignets zoals je ze ook wel noemt. ‘s Morgens stonden de bakken met beslag op de verwarming en ‘s middags konden we de eerste, verse oliebollen proeven. Zelfgemaakte oliebollen met natuurlijk wat poedersuiker, nog een beetje warm, zo zijn ze het lekkerst!

Basisrecept oliebollen

Dit is echt een basisrecept voor oliebollen. Je hebt slechts 5 (!) ingrediënten nodig. Niet meer, niet minder. Vanuit daar kun je gaan variëren, we noemen het niet voor niets een basisrecept. In basis maak je hiermee een heerlijke oliebol. Je kunt extra smaakmakers toevoegen zoals een snufje kaneel of wat citroenrasp, maar je kunt hiermee natuurlijk ook krentenbollen maken of welke andere variatie dan ook. Ik heb deze week nog een waanzinnige variatie die je niet wilt missen, dus hou de blog in de gaten 😉 . Tip, bekijk ook het artikel borrelhapjes als je nog meer inspiratie wilt op doen voor lekkere hapjes voor Oudejaarsavond!

Oliebollen met poedersuiker

Zelf oliebollen bakken zonder frituurpan

Heb je een frituur nodig om oliebollen te bakken? Zeker niet! Met een braadpan vol olie kun je ook prima de lekkerste oliebollen bakken. Handig is om de temperatuur goed in de gaten te kunnen houden met een thermometer die daarvoor geschikt is.

Oliebol

Tips voor zelf de lekkerste klassieke bollen bakken

Veel mensen vinden zelf oliebollen bakken lastig, mede vanwege het gistbeslag. Laat je er echt niet door tegenhouden. Lees mijn tips rustig door en ik weet zeker dat oliebollen bakken een eitje voor je is én je kunt genieten van de lekkerste, verse oliebollen:

  • Het beslag voor de oliebollen moet rijzen op een rustige, warme plaats. Het makkelijkste is om de oven te verwarmen op de laagste stand (25-30 graden) en de beslagkom afgedekt hierin te zetten. Zet na 10 minuten de oven uit en laat het deeg daar verder in rijzen. Zo heb je geen kans op tocht, het is warm genoeg en hierdoor kan je beslag niet mislukken.
  • Geen thermometer in huis om de temperatuur van de olie na te kijken? Test of de olie heet genoeg is door er een klein stukje brood in te laten vallen, als het direct gaat bruisen is de olie heet genoeg.
  • Gebruik in plaats van twee eetlepels een ijsschep om bolletjes oliebollen beslag te scheppen. Dan heb je direct het juiste formaat en het werkt een stuk makkelijker en sneller.
  • Doop de eetlepels of de ijsschep eerst even in de hete olie voor je het beslag uit de kom schept. Dan heb je minder kans dat het beslag aan je lepels blijft plakken.

Heb je zelf nog handige tips? Deel ze gerust in de reacties, alleen maar leuk!

Oliebollen recept

Oliebollen recept

Makkelijk recept voor de lekkerste oliebollen. Klassieke naturel oliebollen recept inclusief tips zodat ze niet meer kunnen mislukken.
4.22 van 38 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rijzen beslag: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 25 minuten
Hoeveelheid: 15 oliebollen*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 ml volle melk (lauwwarm)
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 500 gram bloem
  • 25 gram suiker
  • 7 gram zout
  • zonnebloemolie om in te bakken
Poedersuiker ter decoratie

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Meng de lauwwarme melk met suiker en gist en laat dit een paar minuutjes staan tot het gaat schuimen.
    • Mix met een handmixer met deeghaken of in een keukenmachine vervolgens de melk met de bloem, suiker en als laatste het zout tot een glad beslag.
    • Dek de kom af met huishoudfolie en een licht vochtige theedoek. Zet op een warme plek en laat het minimaal 1 uur rijzen.
    • Verwarm de olie in de frituur of in een ruime (braad)pan tot 180 graden.
    • Schep met twee eetlepels of een ijsschep wat beslag uit de kom en bak de oliebollen in porties in ca. 5 minuten goudbruin en gaar.
    • Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat even uitlekken op een paar velletjes keukenpapier.
    • Bestrooi ze voor het serveren met poedersuiker en eet smakelijk!

    handig om te weten:

    * Met dit recept kun je ongeveer 15-20 oliebollen maken. Uiteraard afhankelijk van hoe groot of hoe klein je ze maakt.

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 148kcal | Koolhydraten: 29g | Eiwitten: 5g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

    *Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

     

    Oliebollen bassisrecept

    Oliebollen recept Pinterest Collage

    Eef

    Eef

    Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

    3 reacties op “Oliebollen – (basis)recept”

    1. Beste Eef,

      In plaats van droge gist neem ik altijd verse gist, te koop bij veel bakkers. Ongeveer 50 gram in jouw recept, oplossen in lauw warme melk en op het laatst toevoegen aan het beslag. De suiker vervang ik door vanillesuiker, 1 zakje in jouw hoeveelheid. En ik klopt er ook altijd een ei door. En een deel van de melk vervang ik door donker bier, bijv. bokbier. Heerlijk!!!

    2. Marcel Blauw

      Eigenlijk te laat maar voor volgend jaar dan.
      Als het beslag bijna helemaal gerezen is (na 30 min ong) sla het dan door (krachtig roeren)
      en laat het opnieuw rijzen.
      Op die manier wordt de structuur van de oliebollen fijner door kleinere luchtbelletjes
      in het beslag.
      Uiteraard duurt het rijsproces wel wat langer.
      Als de prijs geen probleem is, want het is wel duurder, bak je bollen dan in arachideolie.
      Pas op met notenallergie want het is gemaakt van pinda’s.
      Deze olie is goed bestand tegen wat hogere temperaturen (tot 210 graden) dan andere oliën.

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept




    Eef - Eef Kookt Zo

    Welkom!

    Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

    Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

    Liefs,
    Eef

    Social Media

    Nieuwsbrief

    Favorieten

    Op de hoogte blijven

    Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

    Scroll naar top