Appel notentaart. Dit is zo’n lekkere combinatie! Appeltaart deeg met zachte, frisse appeltjes, kaneel en zoete, zelf geroosterde nootjes. Ik hoef het je vast niet te vertellen, maar met deze taart maak je heel veel mensen heel blij ;-).
Dat zijn 8 mensen om precies te zijn of jezelf en 7 anderen want je kunt 8 stukjes halen uit deze heerlijke taart. Deze appel notentaart is niet alleen een feestje om te zien, maar ook zeker een feestje om te eten.
Appel notentaart
Ik eet graag appeltjes, maar ik bak er ook graag mee. Zo vind je een echte oud-Hollandse appeltaart op mijn blog, appelcake, appel kruimel toetjes, muffins met appel, maar ook appelmoes. Dus mocht je na het maken van deze taart nog een paar appeltjes over hebben dan is de keuze reuze 😉 . Het fijne is dat appels het hele jaar door goed verkrijgbaar zijn. Ik heb er meestal wel een paar op de fruitmand liggen. Zelf ga ik het liefst voor fris en zoet. Vriendlief, Ronald, heeft het liefst zijn appeltjes zuur en groen en Lotte, onze dochter, vind beide heerlijk. Je begrijp, in huize “Kookt Zo” geen gebrek aan appeltjes 😉 .
Bakken met appels
En zo nu en dan bak ik er dus mee. Dit keer ging ik voor een appel notentaart. Al een tijdje staat hij op mijn ellenlange lijstje met ideetjes voor recepten voor mijn blog.
Vroeger had je een V&D in Alkmaar met daarin een La Place. Ideaal voor een lekkere lunch (toen had je nog niet zulke leuke lunchtentjes als nu) of voor een uitgebreide kop koffie met iets lekkers. Bij V&D zelf kocht ik meestal niet zoveel (oeps, sorry 😉 ), maar van La Place was ik wel fan. Ook van hun taartjes want daar kon je dus heerlijke appel notentaartjes krijgen. Kleintjes en groters. Nu heb ik de grote versie (na)gemaakt en hij smaakte heerlijk dus wie weet volgt de kleine versie ook nog eens op mijn blog. Mocht je trouwens verzoekjes hebben voor lekkere taartjes of andere baksels stuur mij dan gerust een berichtje of laat een reactie achter onder dit recept. Vind ik alleen maar leuk!
Genoeg gekletst aan de bak (letterlijk!).

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 400 gram zoetzure appels
- 250 gram bloem
- 175 gram notenmix (ongezouten)
- 150 gram roomboter (ongezouten)
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei (middel)
- 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 eetlepel citroensap
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel vanille extract
- snuf zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de springvorm in met een beetje boter en bedek de bodem met bakpapier.
- Maak de bodem door de bloem, roomboter, lichtbruine basterdsuiker, ei, vanille extract en een snuf zout de kneden tot een stevig deeg.
- Verdeel het deeg over de bodem en de zijkanten van de springvorm zoals te zien op de afbeelding.
- Zet de vorm in de koelkast terwijl je verder gaat met de vulling van de taart.
- Schil de appels en snij in kleine stukjes. Meng hier 1 eetlepel citroensap door samen met 2 eetlepels suiker en 2 theelepels kaneel.
- Schep de stukjes appel nu in de springvorm en zet de taart in de oven voor ongeveer 45-60 minuten tot hij gaar is.
- Laat de taart daarna afkoelen.
- Rooster dan de (ongezouten) noten in een pan samen met een beetje honing en een zonnebloemolie (voor een glanslaagje) tot ze net iets verkleuren.
- Verdeel de geroosterde noten over de afgekoelde appeltaart en laat dit ook even afkoelen. Snijd de taart in puntjes en eet smakelijk!
Let op: druk de noten niet te hard aan anders wordt het een "plakkaat" aan noten door de honing.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Evi says:
Zo makkelijk om te maken en superlekker! Al een paar keer op tafel gezet en krijg altijd complimenten.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂
Petra says:
Heerlijke 6sterren taart graag zou ik ze in het klein maken, heb jij daar recept van
Groetjes Petra
Eef says:
Hi Petra, dankjewel 🙂 Ik heb niet het recept van de kleintjes, maar je kunt dit recept als basis gebruiken en het dan eventueel omrekenen naar kleinere vormpjes. Ik zou dan zelf wel iets meer deeg maken voor de bodem/ zijkant.
Diana says:
Bedankt voor dit recept het is een heerlijke taart geworden! Iets lager want ik heb een 23 cm springvorm.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
MARGOBECKING says:
Hallo keukenprinses
Wat een goed idee om de noten er na het bakken op te doen.
Ik ben altijd bang dat ze verbranden.
Ik gebruik wat lemon curd in het deeg en in de vulling. Ook een beetje tijm op de bovenkant strooien is overheerlijk..
Louise de ruijter says:
Heerlijke taart alleen krijg ik mt de aangegeven hoeveelheid niet zo’n mooie rand als op de foto
Eef says:
Gebruik je misschien een iets grotere springvorm?
Louise says:
Ik gebruik een springvorm van 20 cm. Maar hij was wel erg lekker.
Eef says:
Daar ben ik blij mee om dat te horen 🙂 Gek dan misschien toch iets hoogte verschil ofzoiets. Je kunt natuurlijk altijd ietsje meer deeg maken en het op die manier oplossen, dat kan ook 🙂
José Hagedorn says:
Dag Eef, ik vroeg me af of je voor de bodem ook bladerdeeg kan gebruiken.
Met vriendelijke groet,
José
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi José, dat is voor dit recept helaas niet echt geschikt. Een stevig deeg is echt wel gewenst bij deze taart!
Jeroen says:
Ziet er heerlijk uit! Is er ook iemand die deze taart voor mij wil bakken misschien?
Mvg Jeroen
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Haha, vragen kan altijd hè! Ik zal je voor duimen..