Aardbeien cheesecake met yoghurt

Aardbeien cheesecake met yoghurt

Aardbeien cheesecake met yoghurt. Is het geen plaatje? Een knapperige bodem van biscuit, een romige laag Griekse yoghurt cheesecake en tot slot een heerlijke roze lage aardbeien cheesecake met yoghurt. Een plakje aardbei erop of een toefje slagroom en het feest is compleet!

Deze cheesecake is er echt eentje in de categorie “allemansvriend”. Ik bedoel, wat is er niet lekker aan? Een bodem van biscuit en verder heerlijke, luchtige en romige cheesecake. Niet te zoet maar zeker ook niet zuur door de yoghurt, integendeel. De yoghurt geeft een lekker frisje, de suiker een zoete tegenhanger en de aardbei een heerlijke smaak.

Vierkante aardbeien cheesecake met yoghurt

Ideaal om in porties te delen ook nog eens want met die handige vierkantjes kunt je natuurlijk alle kanten op! Overigens kun je ook een ronde vorm gebruiken mocht je willen maar soms is het wel eens leuk om een vierkanten te gebruiken voor de afwisseling, toch?

Stukje aardbeien cheesecake met yoghurt

Inspiratie

Dit keer kwam de inspiratie voor dit recept regelrecht van Pinterest. Zo af en toe open ik de app en ga ik lekker scrollen, pinnen en inspiratie opdoen. Het kost wat tijd want eenmaal op Pinterest vergeet je de tijd ook een beetje… Maar goed, dat maak je dan weer goed met baksels zoals deze. Ik zag hem voorbij komen en wist direct, deze moet ik maken!

Deels omdat de aardbeien cheesecake met yoghurt er zo lekker uitziet maar deels ook omdat ik het recept zo boeiend vond. Het recept komt van het blog ‘recipe runner“. Een engelstalige blog van Danae. Het recept vond ik boeiend omdat je deze cheesecake bakt op basis van de Griekse yoghurt. Hierbij doe je een eitje, eiwit en een beetje bloem maar verder eigenlijk niets. Ik was dan ook heel benieuwd hoe dit zou uitpakken en of de aardbeien cheesecake met yoghurt wel stevig genoeg zou worden of juist als plumpudding in elkaar zou storten…

Verse aardbeien

Luchtige aardbeien cheesecake met yoghurt

Dat laatste is gelukkig niet het geval zoals je kunt zien aan deze prachtige vierkantjes die ik van de cheesecake met yoghurt heb kunnen snijden. Integendeel! Deze cheesecake is stevig zonder té stevig te zijn of misschien beter gezegd heel compact te worden. Hij is namelijk nog steeds lekker luchtig en heeft hierdoor eigenlijk meer weg van een kwarktaart dan een cheesecake, maar dat even terzijde. Probeer hem eens, je zult aangenaam verrast zijn!

Mocht je trouwens op zoek naar meer recepten met aardbei, probeer dan ook zeker eens deze aardbeienslof bijvoorbeeld.

Luchtige aardbeien cheesecake met yoghurt

Aardbeien cheesecake met yoghurt

Aardbeien cheesecake met yoghurt

Heerlijke cheesecake met laagjes aardbeien cheesecake en yoghurt cheesecake
4.50 van 8 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Hoeveelheid: 12 stukjes*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 400 gram Griekse yoghurt
  • 175 gram biscuits
  • 175 gram roomkaas
  • 100 gram aardbeien (+ extra ter decoratie)
  • 80 gram roomboter (ongezouten)
  • 75 gram suiker
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 ei (middel)
  • 1 eiwit
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 theelepel vanille extract
  • snuf zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Gebruik een bakvorm of ovenschaal met de afmeting: 20 x 20 cm en vet deze in of verdeel bakpapier over de bodem en de zijkanten.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Verkruimel de biscuit.
  • Smelt de roomboter en meng dit door de verkruimelde biscuit.
  • Stort dit in de vorm en druk de bodem goed aan.
  • Mix vervolgens de volgende ingrediënten met een elektrische mixer of keukenmachine in 2-3 minuten tot een luchtig geheel: de roomkaas, 175 gram Griekse yoghurt, bloem, 75 gram suiker, ei, eiwit, snuf zout en vanille extract.
  • Verdeel dit over de biscuit bodem en bak dit in de oven voor 25-30 minuten.Na het bakken is het in het midden waarschijnlijk nog een beetje "wiebelig". Dat is goed als de zijkanten maar mooi stevig zijn.
  • Na het bakken laat je de onderkant een beetje afkoelen en gaan we de roze bovenkant maken.
  • Pureer hiervoor de aardbeien samen met 3 eetlepels suiker en 225 gram Griekse yoghurt.
  • Verdeel dit over de andere laag en bak dit vervolgens 15-20 minuten in de oven (op 175 graden).
  • Laat de aardbeien cheesecake vervolgens volledig afkoelen en zet het daarna voor minimaal 3 uur (maar bij voorkeur een nacht) in de koelkast.
  • Snijd de cheesecake daarna in vierkantjes en garneer naar wens met plakjes aardbei of een toefje slagroom. Eet smakelijk!

handig om te weten:

* Hoeveelheid afhankelijk van hoe groot je de stukjes snijdt.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 209kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwitten: 4g | Vetten: 12g | Verzadigd vet: 8g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Aardbeien cheesecake met yoghurt

39 reacties op “Aardbeien cheesecake met yoghurt

    • Gewone maria biscuit en ik heb een braadslee gebruikt toevallig maar je kunt elke (metalen) bakvorm gebruiken als hij maar dezelfde afmeting heeft 🙂

    • Anja Grootenhuis says:

      5 sterren
      Leuk en lekker recept.
      Na de bovenstaande berichten over de bovenste laag heb ik het zekere voor het onzekere genomen en de aardbeien yoghurt en suiker gemengd met gelatine.
      En niet meer in de oven gezet. En dat is goed gelukt.
      Smaakt heerlijk.

      Groetjes Anja

  • Gewone maria biscuit en ik heb een braadslee gebruikt toevallig maar je kunt elke (metalen) bakvorm gebruiken als hij maar dezelfde afmeting heeft 🙂

  • Dag Eef,
    Ben je misschien vergeten om in het recept te vermelden dat er in het aardbeimengsel ook een ei moet worden toegevoegd? Ben de taart nu aan het bakken volgens je recept, maar de roze bovenkant blijft behoorlijk vloeibaar…
    Vr.gr. Sonja

  • Dag Eef,
    Ben je misschien vergeten om in het recept te vermelden dat er in het aardbeimengsel ook een ei moet worden toegevoegd? Ben de taart nu aan het bakken volgens je recept, maar de roze bovenkant blijft behoorlijk vloeibaar…
    Vr.gr. Sonja

  • Ik heb deze heerlijke taart ook gemaakt maar kreeg de volgende dag allemaal vocht onder de koekbodem.wat kan de oorzaak hier van zijn,heb precies de verhoudingen gedaan als staat beschreven.

    • Dat kan gebeuren als de taart te dicht tegen de wand van de koelkast zit, condens. Helemaal voorkomen is lastig maar probeer je taart zoveel mogelijk van de wand af te houden. Meestal trekt het wel een beetje bij als je hem even uit de koelkast houdt, succes 🙂

  • Ik heb deze heerlijke taart ook gemaakt maar kreeg de volgende dag allemaal vocht onder de koekbodem.wat kan de oorzaak hier van zijn,heb precies de verhoudingen gedaan als staat beschreven.

    • Dat kan gebeuren als de taart te dicht tegen de wand van de koelkast zit, condens. Helemaal voorkomen is lastig maar probeer je taart zoveel mogelijk van de wand af te houden. Meestal trekt het wel een beetje bij als je hem even uit de koelkast houdt, succes 🙂

  • Bedankt voor de uitleg.hij stond in dit geval niet tegen de wand,misschien dat de ene Griekse yoghurt meer vocht bevat dan de andere.probeer binnenkort weer want hij is zoo lekker.

  • Bedankt voor de uitleg.hij stond in dit geval niet tegen de wand,misschien dat de ene Griekse yoghurt meer vocht bevat dan de andere.probeer binnenkort weer want hij is zoo lekker.

  • Onderste laag ging prima, bovenste aardbeienlaag bleef vloeibaar. Dus dag taart. Heb t recept gevolgd en aan mijn oven kan het ook niet liggen. In je recept staat :laat de taart even afkoelen voordat de aardbeienlaag erover gaat. Hoe lang is “even”? Ik heb een kwartier laten afkoelen…. maar goed, niet gelukt…

    • Eef

      Wat jammer om te horen. Aan het recept kan het ook niet liggen want bij mij is het wel gelukt 😉 Dus er is iets “anders” gegaan en ik denk, als ik je reactie lees, dat je het niet lang genoeg hebt laten afkoelen. Heb je gevoelt of het nog warm was of dat het al meer kamertemperatuur was?

      • Hoi zit met vraagje hoeveel yohurt van de 400gram ga bij de cheescake laag?
        Hier 400 gram gedaan tot hij aardbeien laag kwam.
        Ik heb dan de Engelse recept de aardbeien laag verhouding aan gehouden.
        Vingers cross is geboorte traktatie dat oma ben geworden

        • Eef

          Ik snap je vraag niet helemaal goed geloof ik, zou je het nog eens willen uitleggen? Gefeliciteerd dat je oma bent geworden 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept