Aardbeien cheesecake met yoghurt. Is het geen plaatje? Een knapperige bodem van biscuit, een romige laag Griekse yoghurt cheesecake en tot slot een heerlijke roze lage aardbeien cheesecake met yoghurt. Een plakje aardbei erop of een toefje slagroom en het feest is compleet!
Deze cheesecake is er echt eentje in de categorie “allemansvriend”. Ik bedoel, wat is er niet lekker aan? Een bodem van biscuit en verder heerlijke, luchtige en romige cheesecake. Niet te zoet maar zeker ook niet zuur door de yoghurt, integendeel. De yoghurt geeft een lekker frisje, de suiker een zoete tegenhanger en de aardbei een heerlijke smaak.
Vierkante aardbeien cheesecake met yoghurt
Ideaal om in porties te delen ook nog eens want met die handige vierkantjes kunt je natuurlijk alle kanten op! Overigens kun je ook een ronde vorm gebruiken mocht je willen maar soms is het wel eens leuk om een vierkanten te gebruiken voor de afwisseling, toch?
Inspiratie
Dit keer kwam de inspiratie voor dit recept regelrecht van Pinterest. Zo af en toe open ik de app en ga ik lekker scrollen, pinnen en inspiratie opdoen. Het kost wat tijd want eenmaal op Pinterest vergeet je de tijd ook een beetje… Maar goed, dat maak je dan weer goed met baksels zoals deze. Ik zag hem voorbij komen en wist direct, deze moet ik maken!
Deels omdat de aardbeien cheesecake met yoghurt er zo lekker uitziet maar deels ook omdat ik het recept zo boeiend vond. Het recept komt van het blog ‘recipe runner“. Een engelstalige blog van Danae. Het recept vond ik boeiend omdat je deze cheesecake bakt op basis van de Griekse yoghurt. Hierbij doe je een eitje, eiwit en een beetje bloem maar verder eigenlijk niets. Ik was dan ook heel benieuwd hoe dit zou uitpakken en of de aardbeien cheesecake met yoghurt wel stevig genoeg zou worden of juist als plumpudding in elkaar zou storten…
Luchtige aardbeien cheesecake met yoghurt
Dat laatste is gelukkig niet het geval zoals je kunt zien aan deze prachtige vierkantjes die ik van de cheesecake met yoghurt heb kunnen snijden. Integendeel! Deze cheesecake is stevig zonder tรฉ stevig te zijn of misschien beter gezegd heel compact te worden. Hij is namelijk nog steeds lekker luchtig en heeft hierdoor eigenlijk meer weg van een kwarktaart dan een cheesecake, maar dat even terzijde. Probeer hem eens, je zult aangenaam verrast zijn!
Mocht je trouwens op zoek naar meer recepten met aardbei, probeer dan ook zeker eens deze aardbeienslof bijvoorbeeld.
Wat heb je nodig (ingrediรซnten):
- 400 gram Griekse yoghurt
- 175 gram biscuits
- 175 gram roomkaas
- 100 gram aardbeien (+ extra ter decoratie)
- 80 gram roomboter (ongezouten)
- 75 gram suiker
- 3 eetlepels suiker
- 1 ei (middel)
- 1 eiwit
- 2 eetlepels bloem
- 1 theelepel vanille extract
- snuf zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Gebruik een bakvorm of ovenschaal met de afmeting: 20 x 20 cm en vet deze in of verdeel bakpapier over de bodem en de zijkanten.
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Verkruimel de biscuit.
- Smelt de roomboter en meng dit door de verkruimelde biscuit.
- Stort dit in de vorm en druk de bodem goed aan.
- Mix vervolgens de volgende ingrediรซnten met een elektrische mixer of keukenmachine in 2-3 minuten tot een luchtig geheel: de roomkaas, 175 gram Griekse yoghurt, bloem, 75 gram suiker, ei, eiwit, snuf zout en vanille extract.
- Verdeel dit over de biscuit bodem en bak dit in de oven voor 25-30 minuten.Na het bakken is het in het midden waarschijnlijk nog een beetje "wiebelig". Dat is goed als de zijkanten maar mooi stevig zijn.
- Na het bakken laat je de onderkant een beetje afkoelen en gaan we de roze bovenkant maken.
- Pureer hiervoor de aardbeien samen met 3 eetlepels suiker en 225 gram Griekse yoghurt.
- Verdeel dit over de andere laag en bak dit vervolgens 15-20 minuten in de oven (op 175 graden).
- Laat de aardbeien cheesecake vervolgens volledig afkoelen en zet het daarna voor minimaal 3 uur (maar bij voorkeur een nacht) in de koelkast.
- Snijd de cheesecake daarna in vierkantjes en garneer naar wens met plakjes aardbei of een toefje slagroom. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Milja says:
Ziet er heerlijk uit! Kan je ook diepvries aardbeien gebruiken?
Eef says:
Denk wel dat dat zou moeten kunnen. Even (licht) ontdooien
Milja says:
Ziet er heerlijk uit! Kan je ook diepvries aardbeien gebruiken?
Pips says:
Ziet er heerlijk uit wat voor biscuits en vorm heb je gebruikt
Eef says:
Gewone maria biscuit en ik heb een braadslee gebruikt toevallig maar je kunt elke (metalen) bakvorm gebruiken als hij maar dezelfde afmeting heeft ๐
Anja Grootenhuis says:
Leuk en lekker recept.
Na de bovenstaande berichten over de bovenste laag heb ik het zekere voor het onzekere genomen en de aardbeien yoghurt en suiker gemengd met gelatine.
En niet meer in de oven gezet. En dat is goed gelukt.
Smaakt heerlijk.
Groetjes Anja
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn om te horen dat het goed gelukt is ๐
Pips says:
Ziet er heerlijk uit wat voor biscuits en vorm heb je gebruikt
Eef says:
Gewone maria biscuit en ik heb een braadslee gebruikt toevallig maar je kunt elke (metalen) bakvorm gebruiken als hij maar dezelfde afmeting heeft ๐
Patricia says:
Dat ziet er heerlijk uit.
Gebruik ik dan een pakje roomkaas of kan zo een kuipje Philadelphia ook?
Eef says:
Ik gebruik gewoon eigen merk roomkaas maar Philadelphia kan ook prima. Net wat je lekker vindt – welk merk maakt niet uit.
Patricia says:
Dat ziet er heerlijk uit.
Gebruik ik dan een pakje roomkaas of kan zo een kuipje Philadelphia ook?
Bianca says:
Kun je de suiker ook vervangen voor kokossuiker
Eef says:
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd dus ik zou zeggen probeer het eens ๐
Bianca says:
Kun je de suiker ook vervangen voor kokossuiker
Sonja says:
Dag Eef,
Ben je misschien vergeten om in het recept te vermelden dat er in het aardbeimengsel ook een ei moet worden toegevoegd? Ben de taart nu aan het bakken volgens je recept, maar de roze bovenkant blijft behoorlijk vloeibaar…
Vr.gr. Sonja
Eef says:
Nee, dat ben ik niet vergeten. Het klopt dat het vloeibaar is, het afbakken in de oven zorgt ervoor dat het goed komt ๐
Chantal says:
Bij mij blijft de aardbeienlaag ook vloeibaar, ook na het afbakken. Inmiddels als 27 min in dr oven gehad!
Eef says:
De ene oven is de andere oven niet. Probeer de volgende keer eventueel de temperatuur iets te verhogen, het mag overigens een beetje vloeibaar uit de oven komen. Dat komt goed ๐
Sonja says:
Dag Eef,
Ben je misschien vergeten om in het recept te vermelden dat er in het aardbeimengsel ook een ei moet worden toegevoegd? Ben de taart nu aan het bakken volgens je recept, maar de roze bovenkant blijft behoorlijk vloeibaar…
Vr.gr. Sonja
Hinke says:
Ik heb deze heerlijke taart ook gemaakt maar kreeg de volgende dag allemaal vocht onder de koekbodem.wat kan de oorzaak hier van zijn,heb precies de verhoudingen gedaan als staat beschreven.
Eef says:
Dat kan gebeuren als de taart te dicht tegen de wand van de koelkast zit, condens. Helemaal voorkomen is lastig maar probeer je taart zoveel mogelijk van de wand af te houden. Meestal trekt het wel een beetje bij als je hem even uit de koelkast houdt, succes ๐
Hinke says:
Ik heb deze heerlijke taart ook gemaakt maar kreeg de volgende dag allemaal vocht onder de koekbodem.wat kan de oorzaak hier van zijn,heb precies de verhoudingen gedaan als staat beschreven.
Eef says:
Dat kan gebeuren als de taart te dicht tegen de wand van de koelkast zit, condens. Helemaal voorkomen is lastig maar probeer je taart zoveel mogelijk van de wand af te houden. Meestal trekt het wel een beetje bij als je hem even uit de koelkast houdt, succes ๐
Hinke says:
Bedankt voor de uitleg.hij stond in dit geval niet tegen de wand,misschien dat de ene Griekse yoghurt meer vocht bevat dan de andere.probeer binnenkort weer want hij is zoo lekker.
Hinke says:
Bedankt voor de uitleg.hij stond in dit geval niet tegen de wand,misschien dat de ene Griekse yoghurt meer vocht bevat dan de andere.probeer binnenkort weer want hij is zoo lekker.
Tineke says:
Onderste laag ging prima, bovenste aardbeienlaag bleef vloeibaar. Dus dag taart. Heb t recept gevolgd en aan mijn oven kan het ook niet liggen. In je recept staat :laat de taart even afkoelen voordat de aardbeienlaag erover gaat. Hoe lang is “even”? Ik heb een kwartier laten afkoelen…. maar goed, niet gelukt…
Eef says:
Wat jammer om te horen. Aan het recept kan het ook niet liggen want bij mij is het wel gelukt ๐ Dus er is iets “anders” gegaan en ik denk, als ik je reactie lees, dat je het niet lang genoeg hebt laten afkoelen. Heb je gevoelt of het nog warm was of dat het al meer kamertemperatuur was?
Astrid De Vries says:
Ik wil dit recept graag opslaan in โ mijn receptenโ maar de link staat er niet bij ????
Groetjes,
Astrid
Eef says:
Nee, dat klopt. Ik zet hem op de lijst om z.s.m. voor je om te zetten zodat je deze ook kunt opslaan ๐
Eef says:
Je kunt hem vanaf nu ook opslaan ๐
tanja says:
Hoi zit met vraagje hoeveel yohurt van de 400gram ga bij de cheescake laag?
Hier 400 gram gedaan tot hij aardbeien laag kwam.
Ik heb dan de Engelse recept de aardbeien laag verhouding aan gehouden.
Vingers cross is geboorte traktatie dat oma ben geworden
Eef says:
Ik snap je vraag niet helemaal goed geloof ik, zou je het nog eens willen uitleggen? Gefeliciteerd dat je oma bent geworden ๐
FREDDY says:
ik vond over heerlijk lekker dessert om bij groot bezoek te geven
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te horen! ๐