Zoete aardappel stamppot. Met een heerlijk romige puree, verse spinazie, zongedroogde tomaatjes en feta kaas. Ultiem comfortfood én geheel vegetarisch! Ik ga je vertellen hoe je deze kunt maken.
Vegetarische stamppot zoete aardappel
Als je denkt aan een lekkere, vegetarische stamppot dan denken veel mensen aan hutspot. Heerlijk, maar ik wil je vandaag graag kennis laten maken met deze fantastische zoete aardappel stamppot! Want dit is voor mij echt een winnaar en een gegarandeerde allemansvriend.
De lekkerste zoete aardappel stamppot
Dit is een heerlijke stamppot tijdens de koude winterdagen, maar hij smaakt eigenlijk het hele jaar waanzinnig. Ik weet het, stamppot in de zomer voelt misschien wat gek.. Maar als je het zou willen, dan kan je hem ook dan zeker eten! 😉
De zoete aardappel stamppot is een lekker vegetarisch gerecht met voldoende groenten op je bordje. De walnoten geven een lekkere bite in het gerecht en de zongedroogde tomaatjes maken het af samen met de feta kaas. Een heerlijke, mega romige aanrader.
Stamppot zoete aardappel
De meeste klassieke stamppotjes worden gemaakt van oer-Hollandse, kruimige aardappels. Maar heb je weleens stamppot gemaakt met zoete aardappel? Ik ben sowieso gek op zoete aardappel en heb al menig zoete aardappel recepten op de blog staan, nu kan ik deze heerlijke stamppot er ook aan toevoegen!
En ik kan je ook vertellen, de combinatie van zoete aardappel en spinazie is echt onwijs lekker! Die wil je proberen… Ben je meer fan van de ‘gewone’ aardappel, dan kun je die uiteraard ook gebruiken of een combi maken, heerlijk!
Zoete aardappel onder de loep
Het is een heerlijke, lichtzoete aardappel met een feloranje kleur. Er bestaan ook witte en zelfs paarse zoete aardappels en je vindt ze bijvoorbeeld veel in Azië en Zuid-Amerika. Hieronder beantwoord ik nog een paar vraagjes over de zoete aardappel.
- Waar hoort zoete aardappel bij? De zoete aardappel, of bataat, behoort tot de windefamilie. De zoete aardappel is een knol en staat op de 7e plaats van belangrijkste voedselgewassen in de wereld.
- Wat is gezonder, zoete aardappel of gewone aardappel? De zoete aardappel bevat in tegenstelling tot de ‘normale’ aardappel inuline. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en is daarom beter voor diabetespatiënten. Wel zitten er in zoete aardappels aanzienlijk meer natuurlijke suikers. Verder bevatten ze allebei een gezonde dosis koolhydraten en vezels. Beiden zijn dus om hun eigen redenen gezond, het is maar net wat je lekkerder vindt!
Bron: Wikipedia
Ultiem comfortfood: zoete aardappel stamppot spinazie
Deze heerlijke stamppot met zoete aardappel is voor mij écht comfortfood. Romig, hartig, een heerlijke structuur met een beetje zoetigheid door de zoete aardappel. Hij is ook lekker vullend, om het gerecht wat frisser te maken is een makkelijke en snelle salade een echte aanrader om erbij te serveren. Onderaan het recept geef ik je hier een tip voor!
Recept zoete aardappel stamppot zelf maken
Nu is het hoog tijd om dit recept zelf te maken, vind je niet? Het is zeer eenvoudig en een ervaren kok zet hem binnen 40 minuutjes op tafel, ideaal toch? Het is simpelweg een kwestie van alle groenten fruiten, de zoete aardappelpuree maken en vervolgens alles samenvoegen en genieten. Bon appetit!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 kilo zoete aardappels
- 1 ui (gesnipperd)
- 3 teentjes knoflook (fijn gesneden)
- 1 rode puntpaprika (in blokjes)
- 500 gram spinazie (vers)
- 1 theelepel komijn (gemalen)
- 1 theelepel paprikapoeder
- 150 gram zongedroogde tomaatjes (in reepjes)
- 150 gram feta
- 200 gram walnoten (grof gehakt)
- 200 gram crème fraîche
- 25 gram roomboter
- olie, zout en peper
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Schil de zoete aardappels en snij ze in blokjes. Doe de aardappels in een ruime pan met een snuf zout. Giet water erbij tot de aardappels onder water staan. Breng aan de kook, giet af als ze gaar zijn (ca. 15-20 minuten).
- Fruit de ui en knoflook tot deze glazig zijn in een ruime koekenpan met wat olie, voeg dan de paprika toe en bak dit mee.
- Bak de spinazie kort mee met de ui en paprika tot de spinazie slinkt. Breng op smaak met de komijn, paprikapoeder en peper en zout naar smaak. Meng het geheel.
- Stamp de zoete aardappel romig met een aardappelstamper en voeg al stampend de roomboter en crème fraîche toe.
- Doe het spinaziemengsel nu bij de puree en voeg de zongedroogde tomaatjes, feta en walnoten toe. Meng dit goed door elkaar.
- Serveer de stamppot eventueel met een lekkere salade erbij en genieten maar!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ellen says:
Wil dit gaan maken maar er was geen verse spinazie in de winkel. Heb daarom diepvries mee genomen. Hoe kan ik dat het beste verwerken in dit gerecht. Bij voorbaat dank voor het antwoord. Ellen
Norah says:
Mmm klinkt lekker, wil ik zeker gaan maken
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Zeker eens doen!!
marion Westerduijn says:
Dag Eef,
wat was dit lekker!
Een ware smaakexplosie ..heerlijk.
Heb het gelijk opgeslagen.
Dank voor dit mooie recept
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Marion, wat een compliment! Dankjewel!!