Het is zover, het is officieel: het is voorjaar! Oké, het weer van de afgelopen week werkte nog niet echt mee, maar het is toch echt zover. Met deze heerlijke voorjaars cake haal je het voorjaar in huis. Een heerlijke luchtige plaatcake met mango & passievrucht smaak en prachtige bloemen bovenop.
Voorjaars cake met bloemen
De bloemen op deze voorjaars cake maakte ik van zowel botercrème als royal icing. Je kunt zelf botercreme maken zoals met dit recept voor witte chocolade botercrème of je gaat voor een kant-en-klare versie zoals je die kunt vinden bij FunCakes.
Daar vind je trouwens ook de royal icing. Het verschil tussen die twee is de smaak en royal icing droogt hard op terwijl botercrème zacht blijft. Je kunt beide goed opspuiten met een spuitzak en een spuitmondje. Aan jou de keus of maak een combi!
Verschillende spuitmondjes
De bloemen op de cake zien er misschien wat ingewikkeld uit, maar het is helemaal niet moeilijk om te maken. Je gebruikt namelijk verschillende spuitmondjes en zo kan je de verschillende soorten bloemetjes maken. Welke spuitmondjes ik voor welke bloemen heb gebruikt zet ik even voor je op een rij:
- Wilton 224 (perzik)
- Wilton #005 (groene dotjes)
- Wilton 352 (groene blaadjes)
- Wilton 1M (geel)
- Wilton 21 (paars)
- Wilton 2d (roze)
Het hoeft niet perfect
Als je nog niet zo bedreven bent met het spuiten of een nieuw spuitmondje gebruikt, dan kun je ook een bloemetje, of welke vorm je dan ook wilt spuiten, eerst op een bakpapiertje spuiten.
Daarna kun je deze vanaf het bakpapiertje op je taart of cake leggen met een mesje, of het daarna direct ook op de taart of cake spuiten. Het hoeft trouwens niet ‘perfect’ kijk maar, ik heb ook wat schoonheidsfoutjes. Zolang je maar plezier hebt! Inspiratie voor deze prachtige plaatcake vond ik trouwens via Pinterest bij my name is yeh.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 175 gram witte basterdsuiker
- 175 gram roomboter (ongezouten – kamertemperatuur)
- 4 eieren (middel)
- 1 theelepel citroenrasp
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels yoghurt
- 250 gram bloem
- smaakstof mango en passievrucht (naar smaak)
- 300 gram witte chocolade
- 500 gram roomboter (ongezouten – kamertemperatuur)
- 150 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille extract (of smaakstof mango en passievrucht)
- kleurstof (naar wens)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
Cake maken
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Vet de bakvorm in en/of bedek met bakpapier.
- Klop de witte basterdsuiker samen met de boter in ongeveer 5 minuten luchtig.
- Dan voeg je 1 voor 1 de eieren toe. Vervolgens voeg je ook de citroenrasp, baking soda, bakpoeder en yoghurt toe. Dan beetje bij beetje de bloem erbij en optioneel nog smaakstof naar wens.
- Verdeel het beslag over de bakvorm.
- Bak de cake ongeveer 30-45 minuten in de oven tot het gaar is. Dit kun je testen met een satéprikker, als deze er droog uitkomt is de cake gaar.
- Laat de cake vervolgens 30 minuten afkoelen, draai dan om zodat de gladde onderkant de bovenkant van de cake is en laat het dan volledig afkoelen.
Botercrème maken
- Smelt de witte chocolade au bain marie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de boter, poedersuiker, vanille-extract (of smaakstof) met een hand- of stamixer met het garde opzetstuk in ca. 10 minuten tot een witte en luchtige botercrème.
- Klop de gesmolten chocolade door de botercrème.
- Verdeel de botercrème over verschillende bakjes en voeg hier de kleurstoffen aan toe. Verdeel de gekleurde crème over spuitzakken met verschillende spuitmondjes en versier de cake met bloemen.**
- Snijd de cake in stukjes en eet smakelijk!
handig om te weten:
** Tip: hou altijd wat witte botercrème apart zodat je de kleurtjes lichter kan maken mocht je iets teveel hebben toegevoegd.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met het FunCakes. We bepalen zelf met welke merken/bedrijven wij samenwerken. Hierdoor kiezen we er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar wij volledig achter staan. Lees voor meer informatie onze disclaimer.
Petra Smits says:
Ik heb hem gemaakt en hij viel goed in de smaak bij de visite.
Ik heb hem versierd met tulpen en mooie hyacinten en daartussen mooie blauwe druifjes gespoten met blaadjes natuurlijk.
Ik had de smaakstof aardbeien gebruikt .
Dank je wel voor het delen van je recept,
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂