Vegan chocolademousse, deze goddelijk lekkere chocolademousse moet je echt een keer proberen. Vol van smaak, de perfect stevige en toch luchtige structuur en ontzettend romig. En dat alles volledig vegan!
Al eerder deelde ik op mijn blog het recept voor pure chocolademousse en zelfs chocolademousse met Griekse yoghurt. Dat laatste recept is trouwens ook ontzettend makkelijk vegan te maken tegenwoordig met alle smaakvolle plantaardige vervangers, maar dat even terzijde. Ik gooide het namelijk over een hele andere boeg dit keer. Het resultaat? Jongens en meisjes… dit wil je proeven!
Vegan chocolademousse met kokosmelk
Ik kwam er namelijk achter dat je ganache kunt maken van chocolade en kokosmelk en dat dit zich ontzettend goed laat opkloppen. Even stoeien met de verhoudingen en jawel, een heerlijke vegan chocolademousse is het resultaat. Door de ganache lekker stevig te maken met voldoende chocolade erdoor, kun je het goed opkloppen en bewerken. Mocht je een ganache willen maken voor op een taart zou ik de verhoudingen overigens weer iets aanpassen.
Feestelijk vegan toetje
Dit makkelijke en feestelijke toetje is natuurlijk de perfecte afsluiter van een lekker diner. Het voordeel is daarbij dat je het makkelijk van tevoren kunt maken en je er, als je al een uitgebreide maaltijd hebt gekookt, vrijwel geen werk meer aan hebt. Zeker tijdens de aankomende feestdagen handig, maar natuurlijk ook elk ander moment van het jaar als je een tafel vol visite hebt. Ga je ergens eten en ben je degene die het toetje mag verzorgen? Dan is dit dessert ook echt een aanrader.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 blik kokosmelk (á 400 ml (let op: niet light!))
- 300 gram pure chocolade (in stukjes (vegan))
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 eetlepels ahoornsiroop
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de kokosmelk in een steelpan met dikke bodem tot aan de kook.
- Doe dan de stukjes chocolade in een ruime kom en giet daar de hete kokosmelk op.
- Dek de kom af. Door de warmte van de kokosmelk gaat de chocolade smelten. Laat dit nu een minuut of 5 zo staan.
- Meng dan alles door elkaar en voeg de ahornsiroop samen met het vanille-extract toe.
- Zet de kom nu minimaal 2 uur in de koelkast om volledig te koelen en op te stijven.
- Hierna kun je het met een handmixer luchtig kloppen. Schep of spuit het met een spuitzak in glaasjes en serveer direct. Garneer naar wens eventueel met een toefje (vegan) slagroom of opgeklopte kokosroom en nougatine.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Johnie says:
Bomba lekker, je weet Eef.
Renske says:
Proef je de kokos bij dit toetje?
Eef says:
Mwah heel licht, ik vond het zelf niet overheersend.
A vd pol says:
Hoi
Ziet er heerlijk uit. Maar kan ik dit ook al 1 dag van te voren maken en dan alleen nog opkloppen net voor het serveren?
Dankjewel
Eef says:
Dat zou denk ik wel moeten lukken hoor 🙂
Martin says:
Dat gaat heel goed! Wel echt een heftige chocoladesmaak.
Voor kids veel te sterk, ik heb er 250g opgeklopte (soja)slagroom doorheen gespateld en dan nog is het heel vol van smaak.
Ik neem aan dat je niet zomaar minder chocola kan toevoegen ivm de dikte?
Eef says:
Dat ligt denk ik een beetje aan de chocolade die je hebt gebruikt. Pure chocolade is nou eenmaal wat heftig(er), je kunt dit vervangen voor ‘melk’ chocolade (vaak op basis van rijstmelk als het gaat om vegan chocolade) of je doet iets minder chocolade dat kan op zich wel hoor
Trudy Van t Oor says:
Ik heb t gemaakt maar t stijgt niet op wat kan ik hieraan nog doen zodat ik t toch kan maken voor m’n dochter
Eef says:
Hij moet al vrij dik zijn als hij de koelkast in gaat, hij wordt niet groter maar wat steviger. Daarna klop je hem pas op.
RUTTEN FREDDY says:
ik vond zo heerlijk lekker dessert om vier uurtje te geven met een tas koffie
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Héérlijk met koffie! Fijn te horen dat het je zo gesmaakt heeft 🙂
Lon says:
Hoi Eef! Zelf heb ik dit toetje gemaakt voor mijn lactosevrij&Vegan schoonzus, dus met 100% pure chocolade; phoé, hèftige chocosmaak maar màn, wát een lekker hapje! (Wèl stiekum een zakje vanillesuiker erbij gedaan😋!).
Eef says:
Ja die is echt chocolademousse die naar chocolade smaakt 😉 Lekker is hij he. Je kunt hem ook voor taartjes gebruiken bijvoorbeeld (tipje!)
Nicole says:
Kan ik ook chocoladepoeder gebruiken i.p.v. repen chocolade? Zo ja moet ik de kokosmelk dan ook laten koken?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Hmm, ik denk eerlijk gezegd dat het niet kan, aangezien pure chocolade natuurlijk uit meer bestaat dan alleen poeder. Maar je kunt het uiteraard proberen, we zijn benieuwd of het lukt 🙂
Edith Aalbersberg says:
O wat lekker!! Wat aan de pure kant voor mij, dus ik houd het bij een klein beetje. Wel even doorzetten met kloppen. Uiteindelijk nog wat dikker geklopt en in de k.k. om te zien hoe stevig het blijft en voor hoe lang. Ik denk dat dit ook een prima chocopasta kan zijn.
Edith Aalbersberg says:
Het is een prima chocopasta 😍