Pure chocolademousse

Pure chocolademousse – puur genieten

Pure chocolademousse, wat mij betreft echt een “guilty pleasure” om een hippe term te gebruiken. Romige mousse met een volle chocoladesmaak die smelt op je tong. Heerlijk! Wil je jezelf en je gezin of je gasten aan tafel blij maken? Serveer dan deze pure chocolademousse.

Ik ben altijd dol geweest op pure chocolade. Ooit ben ik eens ontzettend misselijk geworden van witte chocolade en sindsdien heb ik het er niet zo meer op. Niet dat ik het perse niet lust, maar mijn voorkeur heeft het niet. Als we bijvoorbeeld een keer paaseitjes, chocolade pepernoten of zoiets in huis hebben, dan mag vriendlief sowieso alle witte hebben. Vindt hij gelukkig niet zo erg.

Toetje toe

Chocolademousse is mijns inziens een toetje dat je zo heel af en toe maakt voor een speciale gelegenheid of als je bijvoorbeeld gasten te eten krijgt. Het is geen alledaags toetje, daar is het toch net even een té groot caloriebommetje voor. Geeft niet, zo heel af en toe moet dat kunnen, maar wat ik niet begrijp zijn alle recepten die op het web te vinden zijn voor “gezonde” chocolademousse. Chocolademousse op basis van avocado bijvoorbeeld.

Hypes en calorieën

Het is de laatste tijd een beetje een hype om van “slechte” dingen zoals taarten, snacks en dus ook chocolademousse een gezonde versie te maken. Enerzijds vind ik dat iets moois. Bewuster nadenken over wat je eet en welke voedingsstoffen je binnen krijgt. Zo maakte ik ooit voor de foodblogswap bananenbrood welke ik een gezonde twist gaf. Het originele recept bestond uit bloem, roomboter en kristalsuiker en in mijn versie gebruikte ik volkorenmeel en havermoutmeel in plaats van de bloem en liet ik de roomboter achterwege. De kristalsuiker verving ik voor rijpe bananen en een paar dadels.

Dit laatste, dadels, is hoe je het went of keert ook gewoon suiker. Nu ben ik geen diëtiste of iets wat daar ook maar enigszins bij in de buurt komt, maar ik probeer wel bewuste keuzes te maken. Zo gaat het er bij mij niet in dat een snack of taart die een gigantische hoeveelheid calorieën en suikers in zich heeft gezond kan zijn. Ook niet als je dadels en kilo’s noten gebruikt. Als ik bijvoorbeeld chocolademousse eet, wil ik gewoon échte chocolademousse en geen chocolademousse op basis van avocado. Die avocado doe ik liever door een salade of op een broodje. Ook lekker.

Puur genieten

Naar mijn mening is het altijd een beetje zoeken naar gezonde opties of alternatieven en gewoon normaal eten en weten wat je eet. Zo min mogelijk pakjes en zakjes en zoveel mogelijk zelf maken. Zo weet je bij deze heerlijke chocolademousse gewoon dat je echte slagroom, echte chocolade en echte suiker binnenkrijgt. Zo op z’n tijd, naar mijn mening, niets mis mee zolang het allemaal maar een beetje in balans is. En dat je er vooral gewoon echt goed van geniet. Eet smakelijk alvast want de echte chocolade liefhebber gaat dit toetje hemels vinden!

Pure chocolademousse

Pure chocolademousse

Pure chocolademousse

Pure chocolademousse: ✓ puur genieten ✓ makkelijk om te maken ✓ binnen 20 minuten klaar ✓ pure chocolade ✓ romige mousse
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Opstijven: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 100 ml melk
  • 150 gram pure chocolade
  • 200 ml slagroom
  • 50 gram bruine basterdsuiker

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de melk au-bain-marie en doe hier de pure chocolade in stukjes bij. Roer voorzichtig door tot de chocolade volledig is gesmolten en je een soort van dikke chocolademelk hebt.
  • Zorg dat je een laagje koud water in de gootsteen hebt en zet hierin het pannetje met de melk en gesmolten chocolade zodat deze snel kan afkoelen (af en toe even doorroeren).
  • Terwijl de melk en chocolade aan het afkoelen zijn, sla je de slagroom stijf. Als de slagroom stijf is schep je de bruine basterdsuiker erdoorheen.
  • Schep beetje bij beetje de afgekoelde chocolade en melk door de slagroom tot je een dikke chocolademousse overhoudt. Laat dit minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. Je kunt de chocolademousse in de kom laten en daarna eruit scheppen als je het gaat serveren of je verdeelt het vooraf alvast over 4 bakjes.
  • Serveer eventueel met een beetje geraspte chocolade of een toefje slagroom. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 460kcal | Koolhydraten: 32g | Eiwitten: 5g | Vetten: 35g | Verzadigd vet: 21g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Pure chocolademousse

2 reacties op “Pure chocolademousse – puur genieten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept