Pure chocolademousse

Pure chocolademousse – puur genieten

Pure chocolademousse, wat mij betreft echt een “quilty pleasure” om een hippe term te gebruiken. Romige mousse met een volle chocoladesmaak die smelt op je tong. Heerlijk! Wil je jezelf en je gezin of je gasten aan tafel blij maken? Serveer dan deze pure chocolademousse.

Ik ben altijd dol geweest op pure chocolade. Ooit ben ik eens ontzettend misselijk geworden van witte chocolade en sindsdien heb ik het er niet zo meer op. Niet dat ik het perse niet lust maar mijn voorkeur heeft het niet. Als we bijvoorbeeld een keer paaseitjes, chocolade pepernoten of zoiets in huis hebben dan mag vriendlief sowieso alle witte hebben. Vindt hij gelukkig niet zo erg.

Toetje toe

Chocolademousse is mijns inziens een toetje dat je zo heel af en toe maakt voor een speciale gelegenheden of als je bijvoorbeeld gasten te eten krijgt. Het is geen alledaags toetje, daar is het toch net even een té groot caloriebommetje voor. Geeft niet, zo heel af en toe moet dat kunnen maar wat ik niet begrijp zijn alle recepten die op het web te vinden zijn voor “gezonde” chocolademousse. Chocolademousse op basis van avocado bijvoorbeeld.

Hypes en calorieën

Het is de laatste tijd een beetje een hype om van “slechte” dingen zoals taarten, snacks en dus ook chocolademousse een gezonde versie te maken. Enerzijds vind ik dat iets moois. Bewuster nadenken over wat je eet en welke voedingsstoffen je binnen krijgt. Zo maakte ik ooit voor de foodblogswap bananenbrood welke ik een gezonde twist gaf. Het originele recept bestond uit bloem, roomboter en kristalsuiker en in mijn versie gebruikte ik volkorenmeel en havermoutmeel in plaats van de bloem en liet ik de roomboter achterwege. De kristalsuiker verving ik voor rijpe bananen en een paar dadels.

Dit laatste, dadels, is hoe je het went of keert ook gewoon suiker. Nu ben ik geen diëtiste of iets wat daar ook maar enigszins bij in de buurt komt maar ik probeer wel bewuste keuzes te maken. Zo gaat het er bij mij niet in dat een snack of taart die een gigantische hoeveelheid calorieën en suikers in zich heeft gezond kan zijn. Ook niet als je dadels en kilo’s noten gebruikt. Als ik bijvoorbeeld chocolademousse eet wil ik gewoon échte chocolademousse en geen chocolademousse op basis van avocado. Die avocado doe ik liever door een salade of op een broodje. Ook lekker.

Puur genieten

Naar mijn mening is het altijd een beetje zoeken naar gezonde opties of alternatieven en gewoon normaal eten maar vooral weten wat je eet. Zo min mogelijk pakjes en zakjes en zoveel mogelijk zelf maken. Zo weet je bij deze heerlijke chocolademousse gewoon dat je echte slagroom, echte chocolade en echte suiker binnenkrijgt. Zo op z’n tijd, naar mijn mening, niets mis mee zolang het allemaal maar een beetje in balans is. En dat je er vooral gewoon echt goed van geniet. Eet smakelijk alvast want de echte chocolade liefhebber gaat dit toetje hemels vinden!

Pure chocolademousse


Het recept voor pure chocolademousse:

Voorbereidingstijd: 10  minuten | Bereidingstijd: 10 minuten | Totale bereidingstijd: 20 minuten ( + 1 uur opstijven)
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor pure chocolademousse (ingrediënten):

  • 200 ml slagroom
  • 100 ml melk
  • 150 gram pure chocolade
  • 50 gram bruine basterdsuiker

Hoe je pure chocolademousse maakt:

  1. Verwarm de melk au-bain-marie en doe hier de pure chocolade in stukjes bij. Roer voorzichtig door tot de chocolade volledig is gesmolten en je een soort van dikke chocolademelk hebt.
  2. Zorg dat je een laagje koud water in de gootsteen hebt en zet hierin het pannetje met de melk en gesmolten chocolade zodat deze snel kan afkoelen (af en toe even doorroeren).
  3. Terwijl de melk en chocolade aan het afkoelen zijn sla je de slagroom stijf. Als de slagroom stijf is schep je de bruine basterdsuiker erdoorheen.
  4. Schep daarna beetje bij beetje de afgekoelde chocolade en melk door de slagroom heen tot je een dikke chocolademousse overhoudt. Laat de chocolademousse vervolgens minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. Je kunt de chocolademousse in de kom laten en daarna eruit scheppen als je het gaat serveren of je verdeeld het vooraf alvast over 4 bakjes. Serveer eventueel met een beetje geraspte chocolade of een toefje slagroom. Eet smakelijk!

Pure chocolademousse

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

2 gedachtes op “Pure chocolademousse – puur genieten”

  1. Naast een lekker recept ook nog een mooie boodschap! Helemaal eens hoor, bewuste keuzes maken en dan kan je prima af en toe lekker los met een gerecht waar lekker veel boter, suiker of chocola in zit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top