Volg mij:
(Zoete) Baksels

Bananenbrood (Gezonde Versie)

Bananenbrood

Bananenbrood, banana bread of bananencake. Net hoe je het wilt noemen, ik noem het zelf eigenlijk altijd bananenbrood. Het is eigenlijk niet echt een brood, het heeft namelijk niets te maken met rijzen & kneden en het lijkt veel meer op de werkwijze die je gebruikt voor het maken van cake. Geef het beestje een naam zullen we maar gewoon zeggen. Lekker is ‘ie overigens zeker of je er nu een lekker zoete cake van maakt of deze gezonde versie, bananenbrood is top!

Waarschijnlijk heb je het logo al zien staan op de foto, het foodblogswap logo. Ook deze maand was het er weer tijd voor en zoals je misschien wel weet krijg je bij de foodblogswap willekeurig een andere blog toegewezen waarvan je iets gaat koken, bakken of braden. Deze maand mocht ik aan de slag met de blog Kook Eet Deel van Marjolein. Een lekkere frisse, overzichtelijke blog waar veel lekkers op staat. Ik ging voor de bananenbrood zoals Marjolein ‘m juist graag noemt. Leuk! Ik had er direct zin in en sloeg wat bananen in.

Rijpe bananen voor bananenbrood

Bananen die je gebruikt voor een bananenbrood moeten rijp zijn, goed rijp, heel rijp het liefst en daarom liet ik ze ruim een week op ‘t aanrecht liggen. Tot ze mooie bruine sproetjes hadden gekregen en klaar waren om in een lekkere bananenbrood verwerkt te worden. Nu is het recept van Marjolein een “ongezonde” versie van de bananenbrood, waar overigens niet mis mee is want een baksel mag nou eenmaal ook lekker zoet en zondig zijn. Toch koos ik ervoor om dit keer een gezonde versie te maken, de ongezonde versie zal overigens gerust nog wel eens op mijn blog verschijnen. Maak je daarover maar geen zorgen 😉 . Bij de foodblogswap is het namelijk een vereiste dat je het recept enigszins naar eigen smaak aan past en daarom leek mij deze twist van ongezond naar gezond juist zo leuk.

Van “ongezond”  naar “gezond”

De rijpe bananen zorgen voor het zoetje in het brood maar omdat een extra zoetje nooit weg is besloot ik het brood zoet te maken met dadels. Dadels zijn van nature erg zoet en kunnen prima als vervanger voor suiker worden gebruikt. Overigens blijven de dadels calorierijk en het blijft suiker maar zijn ze naast zoet en calorierijk wel rijker aan voedingswaarden dan kristalsuiker. Wil je de bananenbrood het liefst helemaal suikervrij? Laat dan de dadels weg en ga voor echt rijpe en dus mooie, bruine bananen.

De bloem verving ik voor 100 gram volkoren tarwebloem & 50 gram havermout bloem (* Havermoutbloem maar je door havermout in de keukenmachine fijn te malen). De boter liet ik simpelweg gewoon weg. Lekker dat ‘ ie is geworden! Zacht zoet, kleine stukjes banaan die je terug proeft hmmm…! Dit heerlijke zacht zoete baksel kun je prima als tussendoortje of als ontbijt met eventueel wat extra fruit eten of een dotje Griekse yoghurt eten. Lekker én gezond, zo zien we het graag toch 😉

Bananenbrood


Het recept voor bananenbrood (gezonde versie):

Voorbereidingstijd: 10  minuten | Bereidingstijd: 55 minuten | Totale bereidingstijd: 65 minuten
Hoeveelheid: 1 bananenbrood ca 8 tot 10 plakken

Wat heb je nodig voor bananenbrood (ingrediënten):

 • 100 gram volkoren tarwemeel
 • 50 gram havermoutmeel
 • 4 á 5 (pitloze) dadels
 • 3 rijpe bananen
 • 3 eieren
 • 2 eetlepels amandelschaafsel
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 theelepel vanilleextract
 • snuf zout

Hoe je bananenbrood maakt:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Wel de dadels even in warm water zodat ze lekker zacht zijn en straks makkelijk mixen door het beslag van het bananenbrood.
 3. Prak de bananen fijn met een vork. Zelf vind ik het -net als Marjolein- lekker om ze niet té fijn te prakken zodat je nog wat stukjes terug proeft in het bananenbrood. Prak ze dus zo fijn als je zelf lekker vindt.
 4. Doe de geprakte bananen in een ruime kom met de dadels die je hebt fijngesneden en doe hierbij de eitjes. Even alles goed mixen met elkaar en dan de vanille extract, bakpoeder, een flinke snuf zout erbij en weer even flink omroeren. Je hebt voor dit recept geen mixer nodig je kunt alles met een vork of lepel gewoon goed door elkaar mengen. Tot slot voeg je beetje bij beetje de volkoren tarwemeel en het havermoutmeel erbij terwijl je constant alles goed door elkaar blijven mengen tot een egale massa.
 5. Giet de massa in een met bakpapier beklede cakevorm en strooi hierover 2 eetlepels amandelschaafsel. Zet het geheel in de oven voor ongeveer 55 minuten. Controleer of het bananenbrood gaar is door er met een satéprikker in te prikken en als deze er schoon uitkomt dan is hij gaar. Even laten afkoelen en jouw bananenbrood is klaar. Eet smakelijk!

Je kunt het bananenbrood ca. 2 tot maximaal 3 dagen gekoeld en afgedekt bewaren of je kunt het ook prima per plakje invriezen (even inwikkelen in huishoudfolie).

Voor dit recept gebruikte ik een (kleine) cakevorm van ca. 1,5 liter (afmetingen vanaf de bodem gemeten zijn 21 x 8)


Gezonde Bananenbrood

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

18 Reacties

 • Beantwoorden Anne-Marie

  Ik heb me nog nooit aangetrokken gevoeld dit te maken maar dit bananenbrood van jou ziet er wel heel lekker uit. Je bent het amandelschaafsel trouwens vergeten in de ingrediëntenlijst.

  25 maart 2016 at 07:11
  • Beantwoorden Eef

   Dank je wel 🙂 Heb het direct even aangepast!

   25 maart 2016 at 19:06
 • Beantwoorden Sandra

  Nou ik heb dit baksels mogen proeven en het smaakte helemaal niet gezond – heel lekker dus 😉 Heerlijk!

  25 maart 2016 at 07:39
 • Beantwoorden ellouisa

  Hij ziet er super uit!!

  25 maart 2016 at 08:42
 • Beantwoorden Marjolein

  Ik denk dat ik jouw variant ook maar snel ga uittesten!! 🙂 Lekker!!

  25 maart 2016 at 13:05
  • Beantwoorden Eef

   Wat leuk om te lezen Marjolein 🙂 Kan alleen maar zeggen zeker doen 😉 Vond het leuk om van je te mogen “swappen”

   25 maart 2016 at 19:02
 • Beantwoorden karlien

  Klinkt heel goed! Ik mag geen havermout, kan ik dat vervangen door volkoren meel?

  25 maart 2016 at 23:49
  • Beantwoorden Eef

   Dat zou denk ik geen enkel probleem moeten zijn. Je kunt 150 gram volkorenmeel gebruiken maar je kunt ook kiezen voor 100 gram volkorenmeel en 50 gram amandelmeel bijvoorbeeld, dat lijkt mij ook erg lekker 🙂

   27 maart 2016 at 20:13
  • Beantwoorden Anna

   Kan ook spelt in plaats van volkoren gebruiken ? En amandel schaafsel heb ik niet in huis. Maar dat is vast geen drama.

   21 mei 2019 at 10:29
 • Beantwoorden Marjon

  Hallo Eef. Je schrijft dat je het bananenbrood hebt gezoet met dadels, maar dadels staan niet op de ingrediëntenlijst en ook niet in de bakbeschrijving. Ik vroeg me namelijk af hoeveel dadels ik hiervoor nodig zou hebben…ik hoor het graag. Groetjes, Marjon

  28 maart 2016 at 15:36
  • Beantwoorden Eef

   Nou zeg wat suf! Heb volledig enthousiast dit artikel geschreven en denk ik iets té enthousiast online gezet 😉 Heb het direct aangepast, dank voor je oplettendheid 😀

   28 maart 2016 at 21:20
   • Beantwoorden Marjon

    Graag gedaan! Ik ga het recept deze week maken en laat je nog wat weten!

    28 maart 2016 at 21:37
    • Beantwoorden Eef

     Super leuk! Graag, ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂

     29 maart 2016 at 22:34
 • Beantwoorden Marjon

  Het was heerlijk!!! Lekker zoet en vol van smaak! Aanrader!

  1 april 2016 at 18:43
  • Beantwoorden Eef

   Wat goed om te horen dat ‘ie zo in de smaak viel 😀 dank voor je reactie 🙂

   3 april 2016 at 23:41
 • Beantwoorden 13 x bananenbrood - Little Spoon

  […] Bananenbrood van Eef Kookt Zo […]

  26 februari 2017 at 06:01
 • Beantwoorden Monique

  Hai Eef, gisteren het bananenbrood gebakken. Enige aanpassingen gedaan: Ipv tarwemeel heb ik speltmeel gebruikt. En de havermoutmeel heb ik vervangen door amandelmeel. Havermoutmeel had ik niet in huis en amandelmeel leek me lekker zoet. Dadels was ik vergeten te halen dus heb ik een lepel honing gebruikt. Ik wilde nog kijken naar het originele recept van Marjolein op haar website, maar òf ik kijk niet goed, òf ze heeft het er vanaf gehaald…

  Al met al weet ik niet zo goed wat ik van mn baksel moet vinden. Mijn man vond het best lekker maar ik miste toch wat meer zoetigheid. Toch de dadels toevoegen of meer honing of suiker? Als tip zou ik zeggen: meng er ook nog wat walnoten door. Maar dat idee komt misschien wel omdat ik hier nog heel wat heb liggen om te verwerken en op te eten 😉

  22 mei 2019 at 21:11
  • Beantwoorden Eef

   Voor wat extra zoetigheid kun je inderdaad dadels of meer honing toevoegen. Écht rijpe bananen gebruiken helpt trouwens ook voor een extra zoetje 🙂

   19 juni 2019 at 10:26

  Laat een reactie achter