Uienringen. Een krokant laagje met een heerlijke uienring erin. Echt een lekker hartig borrelhapje. Leuk voor tijdens oud en nieuw, maar ook voor ieder ander moment wanneer je zin hebt om een lekker en echt makkelijk hartig borrelhapje op tafel te zetten.
Gefrituurde uienringen zijn dit dus. Heb jij ze weleens gegeten? Zo ja, dan weet je hoe lekker dit is. Althans, mits ze goed knapperig gebakken zijn, het beslag lekker luchtig is én het liefst als je er een smakelijk sausje bij serveert. Nou dat komt goed uit, aan dat alles heb ik gedacht en het recept voor je uitgewerkt. Dat wordt smullen!
De lekkerste gefrituurde uienringen
Ik durf dus wel oprecht te stellen dat dit de lekkerste gefrituurde uienringen zijn. Nu zal je misschien denken, kan er dan zoveel mis gaan met uienringen maken? Dat valt op zich wel mee. Maar juist vaak met hele simpele recepten, want dat is dit zeker, wil je het zo lekker mogelijk maken. Daarom heb ik bijvoorbeeld bier gebruikt in het beslag. Daardoor wordt het lekker luchtig.
Hoe maak je gefrituurde uienringen?
Uienringen maken is heel eenvoudig. Het is een kwestie van uien snijden, door het beslag halen, frituren, sausje maken en klaar zijn je uienringen.
Ik heb wel een paar tips, voor perfect gebakken uienringen voor je:
- Gebruik grote uien zodat je mooie grote ringen kunt snijden, doe dat met een scherp mes of een mandoline waar je ook bredere ringen mee kunt snijden.
- Ik raad je zeker aan een houten satéprikker te gebruiken om de uienringen in het vet te doen en een andere/schone om ze er weer uit te halen en te draaien. Met een tang kun je ze namelijk snel stuk knijpen.
- De laatste tip, als je geen frituurpan in huis hebt geen paniek. Je kunt ook een een ruime laag olie in een pannetje doen, gebruik dan een thermometer om de temperatuur in de gaten te houden.
Met deze tips kan het niet mislukken!
Krokant gebakken uienringen
Het beslag in dit recept is wat ruim, want het is lekker als je de ringen echt goed door het beslag kunt halen. Maar mocht je nog veel over hebben, snij dan vooral een extra uitje. Want geloof mij maar, het is helemaal niet erg als je hier wat meer van hebt. Ze zijn zo op… Helemaal met dat lekkere en hele simpele sausje erbij. Ik gebruikte een chilisaus met mango trouwens, als je die kunt vinden zeker een aanrader, maar ‘gewone’ chilisaus is ook zeker goed. Zo en nu heb ik genoeg gekletst, tijd om aan de bak te gaan. Wil je trouwens nog meer hapjes maken? Check dan eens de andere borrelhapjes op mijn blog. Borrel ze!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 100 gram bloem
- 200 ml bier (kies een biertje dat je lekker vindt)
- 2 theelepels uienpoeder
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 25 gram Parmezaanse kaas
- 2 uien (grote)
- Olie (om in te bakken), peper en zout
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels chilisaus
HANDIG OM TE HEBBEN:
- Satéprikker (hout)
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de frituur voor op 180 graden.
- Maak het beslag door de bloem, bier, kruiden en Parmezaanse kaas te mengen in een kom. Breng op smaak met peper en zout.
- Snij de uien in ringen met een scherp mes of gebruik hiervoor een goede mandoline waarmee je dikkere plakken kunt snijden.
- Haal een ring ui door het beslag met een houten satéprikker en laat in het vet glijden.
- Bak de uienring in ca. 2-3 minuten goudbruin, keer halverwege om.
- Laat uitlekken op een velletje keukenpapier en herhaal met de overige uienringen (je kunt er uiteraard een aantal tegelijk afbakken).
- Maak ondertussen de dipsaus door de ingrediënten te mengen en serveer deze bij de gefrituurde uienringen. Eet smakelijk!
Janine says:
Ziet er heerlijk uit! Als ik dit wil maken, kan ik dan het bier vervangen voor spa rood?
Eef says:
Ja dat kan hoor 🙂
Ciska says:
Ziet er heerlijk uit. Hoe lang van tevoren kun je dit hapje klaar maken? Zijn ze de volgende dag nog knapperig- en net zo lekker om te kunnen serveren?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Vers zijn ze echt het allerlekkerste en eet je je vingers erbij op, dus ik zou je dan ook aanraden ze te maken en dan lekker op te eten. Als je ze van tevoren maakt kunnen ze wat slapjes en gummy worden ben ik bang.