Tomatenquiche. Als je met één van de quiche recepten op mijn site aan de slag gaat, dan hoop ik dat je deze hartige tomatenquiche maakt. Zo simpel, zo lekker en zo… op!
Quiche met tomaat
Deze tomatenquiche waar ik dus zó enthousiast over ben, heeft gewoon de perfecte combinatie van smaken en textuur. Allereerst natuurlijk een lekker knapperige en hartige taartbodem, een heerlijk romige vulling van ricotta en (verse) kruiden én uiteraard sappige rijpe tomaten ‘on top’.

Hartige tomatenquiche
Deze quiche met tomaat is lekker als warme maaltijd met eventueel een simpele salade erbij. Heb je nog een stukje quiche over? Dan is hij koud ook zalig om de volgende dag te als lunch te eten, met bijvoorbeeld een kommetje verse tomatensoep.
Zoals je op onderstaande foto’s ziet, had ik lekker veel tomaten in huis 😉 . Mijn tip is dan ook om verschillende soorten en groottes tomaten toe te voegen. Niet alleen voor het oog maar ook voor de smaak en structuur! Je kunt trouwens ook een andere soep kiezen, elke soep is natuurlijk lekker om bij deze tomatenquiche te serveren. De quiche is (koud) ook perfect als lunch op kantoor of een fijne picnic met mooi weer.

Zelfgemaakt deeg voor quiche
Voor dit recept van mijn hartige tomatenquiche, kun je kant en klaar deeg uit het vriesvak gebruiken. Maarrrr….. vers gemaakt deeg is natuurlijk wel het állerlekkerst! Moeilijk? Helemaal niet, bekijk mijn basisrecept voor quichedeeg maar eens. Daarin deel ik ook mijn ‘geheim’ om een écht krokante bodem te krijgen zonder moeilijk gedoe. Knapperige quiches zijn de beste!


Ingrediënten
- 1 recept quichedeeg (of kant-en-klaar hartige deeg)
- 3 of 4 tomaten
- 250 gram ricotta
- 75 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- 1 ei (middelgroot)
- 2 tenen knoflook
- 10 gram bieslook (vers )
- 1 theelepel tijm (gedroogd)
- 1 theelepel oregano (gedroogd)
- 1 theelepel basilicum (gedroogd)
- ½ theelepel chilivlokken
- peper en zout
Ook handig:
- Mandoline optioneel
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Vet nu de springvorm in en verdeel hierover het quichedeeg. Druk er met een vork gaatjes in en bak de quiche blind nu 10-15 minuten voor.
- Snijd ondertussen de tomaten met een scherp mes of mandoline in dunne plakken en leg ze op een keukenpapiertje, zodat het teveel aan vocht wordt opgenomen.
- Doe de ricotta samen met de Parmezaanse kaas, ei, knoflook, bieslook en gedroogde kruiden in een keukenmachine. Voeg naar smaak peper en zout toe en mix het geheel tot een gladde puree.
- Laat de quichebodem iets afkoelen en verdeel hierover nu de ricotta vulling.
- Leg daarop de plakjes tomaat, ze mogen elkaar overlappen en je kunt als je dat leuk vindt ook wat kleine tomaatjes toevoegen.
- Zet de quiche nu in de oven en bak hem in ca. 30-45 minuten goudbruin en gaar.
- Serveer met een frisse salade naar smaak en garneer met verse basilicum. Eet smakelijk!
Video
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Heb de quiche gemaakt en de smaak is verrukkelijk!
Maar de ricotta laag blijft kruimelig en smaakt ook rul (bijna stoffig in mijn gevoel).
Nou ben ik niet zo’n fan van ricotta, maar zou het ook per merk kunnen verschillen?
Ik heb Milbona ricotta gebruikt.
Zou ik voor een volgend keer misschien een extra ei erbij moeten doen of toch maar mascarpone gebruiken?
Mijn oven kan helaas niet op 175 graden, dus heb 180 genomen en al is de bodem erg bleek, hij is wel gaar gelukkig.
Maar zoals gezegd, de smaak was super, zoals in de meeste van jouw recepten.
Fijn om te horen dat de smaak goed was! Dat kruimelige is inderdaad wel wat ricotta een beetje doet, en daar moet je van houden. Je zou volgende keer zeker mascarpone kunnen gebruiken, let er wel op dat je dan wat minder gebruikt want dat is wat vloeibaarder dan ricotta.
Kun je iets anders dan ricotta gebruiken ?? We zijn nl niet zo fol op ricotta
Dat hebben we zelf niet getest, maar vermoed dat je een andere soortgelijke kaassoort ook kunt proberen! Bijvoorbeeld cottage cheese, kwark of mascarpone.
Hallo Eef.
Kan ik deze quiche ook eerder bakken en later verder afbakken?
Bedank willy
Weer een heerlijk recept ga zo door😄
Dankjewel Luuk, wat lief!
Quiche vandaag gemaakt, een grote drap. Heb recept precies gevolgd maar na ruim uur in de oven nog niet gaar. Jammer!
Hi Anna, wat ongelooflijk vervelend! Uit de reacties weet ik dat hij bij anderen wel is gelukt, ik kan je zonder meer informatie helaas niet vertellen wat je de volgende keer anders kan doen.. Het kan misschien liggen aan de stand van de oven, temperatuur (was hij al voorverwarmd?) en of je de bodem zoals omschreven blind hebt voorgebakken?
Wat een lekker recept! Helaas ben ik allergisch voor koemelkeiwit. Kan ik de ricotta vervangen door haver crème fraiche denk je? Of zou dat te nattig worden. Dankjewel alvast voor het antwoord. Groetjes Marjolein
Dat hebben wij zelf niet geprobeerd, dus kunnen we je helaas niet in adviseren. Maar probeer het gerust, ben ook wel benieuwd!
Hallo, Ik print de recepten ook uit omdat ik dat makkelijker vindt en seal ze dan in. gaatjes erin en in mn kookmap. als ik het recept wil maken ,gesealde recept eruit halen en op het aanrecht. Wordt het vies, doekje erover en klaar…..
Ik heb je tomatenquiche net gemaakt maar de binnenkant ziet er niet uit! Ook de bodem is niet gaar. Zonde van tijd en geld. Die gekleurde tomaten zijn overigens nergens te koop in Utrecht. Qua smaak niet te klagen nadat ik de hele boel heb voorzien van extra kruiden? Maar geen succes qua uiterlijk. Echt héél jammer van alle tijd en moeite
Wat ontzettend jammer om te horen dat de quiche niet is gelukt bij je! Zeker omdat ik toevallig gisteravond ook van iemand een foto doorgestuurd kreeg dat die wel gelukt is. De bodem bak je vooraf al blind voor dus als je de stappen volgt kan het bijna niet dat hij niet gaar zou zijn dan is er echt iets mis gegaan met of het volgen van het recept of de stand waarin je de oven hebt gezet. De gekleurde tomaten zijn inderdaad lastiger te vinden. Kijk eens bij de groenteboer, op de markt of online daar vind je ze zeker nu in het seizoen zeker.
Goedemorgen,
Ik wil de quiche graag maken, maar doe dat graag vanaf papier. Printversie is verschrikkelijk veel pagina’s en het recept staat er random tussen. Ziet er mooi uit, maar ik heb er niets aan. Het kost enorm veel papier en het kost veel tijd om het er fatsoenlijk uit te laten zien voor in mijn receptenmap. Zou dit ook anders kunnnen?
Hoi Kristel! Als je de knop ‘printen’ in de receptenkaart onder de foto gebruikt, krijg je keurig alleen het recept geprint en kun je ook nog eens kiezen of je de afbeelding, voedingswaarde etc ook wil printen. Ideaal! Succes 🙂
Ik ben van plan om de quiche vanmiddag te maken.
Tip: Mijn ervaring met het maken van een quiche is om na het blind bakken ook een laagje paneer toe te voegen. Dat kan bijv. een verkruimelde beschuit zijn. Vooral nu je veel “natte” ingrediënten hebt, is dat wel belangrijk om de quiche te doen slagen.
Dank voor je tip!