Tiramisu, een heerlijk Italiaans dessert. Een klassieker waar je vrijwel iedereen blij mee maakt. Serveer ‘m tijdens de feestdagen. Je kunt tiramisu perfect voorbereiden zodat je er op de dag zelf geen omkijken meer naar hebt. Een stressvrij toetje dus.
Even twijfelde ik of ik dit dessert ook weer in een glaasje zou presenteren. Ik ben nou eenmaal dol op desserts in glaasjes en zodoende zijn veel van de desserts op mijn blog dan ook in de vorm van een glaasje. Voordeel hiervan vind ik de mooie eenpersoons porties, het feit dat je er vrijwel zeker van kunt zijn dat je daardoor ook genoeg hebt voor iedereen én je de toetjes vaak prima kunt voorbereiden.
Niet schrikken
Tiramisu is een van oorsprong Italiaans dessert, een klassieker. Dit toetje is alleen niet geschikt voor de allerkleinste onder ons en zwangere vrouwen vanwege het rauwe ei welke in het toetje verwerkt is. Laat je hierdoor trouwens zeker niet afschrikken! Doordat je het rauwe eigeel met basterdsuiker lang opklopt geeft het juist een fluweelzachte, romige smaak aan de tiramisu.
Variatie
Zelf gebruik ik een combinatie van amaretto en espresso om de lange vingers in te dopen, maar je kunt natuurlijk ook een lekkere koffielikeur hiervoor gebruiken. Liever geen alcohol? Gebruik dan alleen de espresso en zoet deze met suiker of honing. Heb je meer gasten of wil je grotere porties dan kun je dit recept prima verdubbelen. Zo lang je de verhoudingen van het recept aanhoudt, kom je altijd goed uit.
Op zoek naar meer lekkere desserts voor de feestdagen? Bekijk dan het overzicht met de lekkerste toetjes die op mijn blog zijn verschenen! Zie je direct de hoeveelheid toetjes in een glaasje 😉 .
Psstt… wist je trouwens dat tiramisu letterlijk vertaald “trek mij omhoog” betekent? Dit toetje maakt je vrolijk!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 125 ml slagroom
- 4 eetlepels witte basterdsuiker
- 250 gram mascarpone (op kamertemperatuur)
- 1 kopje sterke espresso
- ½ pak lange vingers (100 gram)
- 2 eigeel
- 2 eetlepels amaretto
- cacaopoeder of chocoladesnippers ter decoratie
HANDIG OM TE HEBBEN:
- 4 glaasjes inhoud 150 ml
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Klop de slagroom stijf met 2 eetlepels witte basterdsuiker.
- Klop vervolgens het eigeel en 2 eetlepels witte basterdsuiker in ongeveer 5 minuten door elkaar tot je een witte, luchtige substantie hebt.
- Schep de mascarpone vervolgens door het eigeel en schep hierdoor (voorzichtig!) de opgeklopte slagroom.
- Zet een kop sterke espresso en meng hierdoor 2 eetlepels amaretto.
- Halveer de lange vingers met een scherp mes (het kan zijn dat je niet alle lange vingers nodig hebt uit het halve pak: dit ligt namelijk even aan de breedte van je glaasjes).
- Haal een deel van de gehalveerde lange vingers door het espresso/amaretto mengsel en bedek hiermee de bodem. Doe hierop een deel van het slagroom/mascarpone mengsel. Hierboven doe je weer wat lange vingers die je door het espresso/amaretto mengsel hebt gehaald. Herhaal om en om tot de glaasjes vol zitten.
- Zet de glaasjes vervolgens minimaal 2 uur in de koelkast, maar het liefst een hele nacht. Strooi er voor je ze gaat serveren nog wat cacaopoeder of chocoladesnippers over. Eet smakelijk en fijne feestdagen!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Gewoon doorgaan met desserts in een potje hoor, ziet er zo leuk uit!!
Eef says:
Zal ik doen haha 😉 Hoewel ik heb er laatst eentje zonder potje gemaakt…
Andrea says:
Hoi Eef, Hij was héérlijk. Ik heb hem gewoon in 2 schaaltjes gedaan, en dan zonder ameretto.
Wij hebben hem ‘s-avonds lekker opgesnoept. Groet Bart en Andrea.
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
kelly van voorden says:
Ik ben geen toetjesmens..maar als ik er eens eentje mask is het tiramisu..ik en ook mn man zijn er dol op!!!Leuk wat om nu te weten wat t betekend!!!heerlijk plaatje weer!
Eef says:
Dank je wel!
Sanne says:
Ziet er zo lekker uit, ik heb het eigenlijk nooit gemaakt. Ik heb het zelfs nog nooit geproefd.
Eef says:
Echt een aanrader om eens te proberen maar wel een kleine maar… waarschijnlijk ben je verkocht 😉
Marijke says:
I LOOOOVE TOETJES! En dan al helemaal toetjes in een glaasje, zo ontzettend leuk. Ziet er heerlijk uit!
Eef says:
Dank je wel!
Brenda says:
Ohh wat super leuk en lekker. Hoe lang kunnen ze bewaard blijven in de koelkast na het bereiden??
Eef says:
Er zit rauwe ei in dus ik zou ze zelf maximaal 1 dag bewaren en dat is dan eigenlijk de dag na het opstijven in de koelkast (als je dit ‘s nachts doet). Dan is het toetje ook het lekkerst 🙂