Tiramisu

Tiramisu (in handige potjes)

Tiramisu, een heerlijk Italiaans dessert. Een klassieker waar je vrijwel iedereen blij mee maakt. Serveer ‘m tijdens de feestdagen. Je kunt tiramisu perfect voorbereiden zodat je er op de dag zelf geen omkijken meer naar hebt. Een stressvrij toetje dus.

Even twijfelde ik of ik dit dessert ook weer in een glaasje zou presenteren. Ik ben nou eenmaal dol op desserts in glaasjes en zodoende zijn veel van de desserts op mijn blog dan ook in de vorm van een glaasje. Voordeel hiervan vind ik de mooie eenpersoons porties, het feit dat je er vrijwel zeker van kunt zijn dat je daardoor ook genoeg hebt voor iedereen én je de toetjes vaak prima kunt voorbereiden.

Niet schrikken

Tiramisu is een van oorsprong Italiaans dessert, een klassieker. Dit toetje is alleen niet geschikt voor de allerkleinste onder ons en zwangere vrouwen vanwege het rauwe ei welke in het toetje verwerkt is. Laat je hierdoor trouwens zeker niet afschrikken! Doordat je het rauwe eigeel met basterdsuiker lang opklopt geeft het juist een fluweelzachte, romige smaak aan de tiramisu.

Variatie

Zelf gebruik een combinatie van amaretto en espresso om de lange vingers in te dopen maar je kunt natuurlijk ook een lekkere koffielikeur hiervoor gebruiken. Liever geen alcohol? Gebruik dan alleen de espresso en zoet deze met suiker of honing. Heb je meer gasten of wil je grotere porties dan kun je dit recept prima verdubbelen. Zo lang je de verhoudingen van het recept aanhoudt kom je altijd goed uit.

Op zoek naar meer lekkere desserts voor de feestdagen? Bekijk dan het overzicht met de lekkerste toetjes die op mijn blog zijn verschenen! Zie je direct de hoeveelheid toetjes in een glaasje 😉 .

Psstt… wist je trouwens dat tiramisu letterlijk vertaald “trek mij omhoog” betekent? Dit toetje maakt je vrolijk!

Tiramisu


Het recept voor Italiaanse tiramisu:

Voorbereidingstijd: 15 minuten | Bereidingstijd: 10 minuten | Totale bereidingstijd: 25 minuten (+ minimaal 2 uur opstijven in de koelkast
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor tiramisu (ingrediënten):

  • 250 gram mascarpone (op kamertemperatuur)
  • 125 ml slagroom
  • 1 sterke espresso
  • ½ pak lange vingers (100 gram)
  • 2 x eigeel (het eiwit gebruik je niet in dit recept)
  • 4 eetlepels witte basterdsuiker
  • 2 eetlepels amaretto
  • cacaopoeder of chocoladesnippers ter decoratie

Extra: 4 glaasje met een inhoud van 150 ml

Hoe je tiramisu maakt:

  1. Klop de slagroom stijf en meng er 2 eetlepels witte basterdsuiker door.
  2. Klop vervolgens het eigeel en 2 eetlepels witte basterdsuiker ongeveer 5 minuten door elkaar tot je een witte, luchtige substantie hebt.
  3. Schep de mascarpone vervolgens door het eigeel en schep hierdoor (voorzichtig!) de opgeklopte slagroom.
  4. Zet een sterke espresso en meng hierdoor 2 eetlepels amaretto.
  5. Halveer de lange vingers met een scherp mes (het kan zijn dat je niet alle lange vingers nodig hebt uit het halve pak: dit ligt namelijk even aan de breedte van je glaasjes).
  6. Haal een deel van de gehalveerde lange vingers door het espresso/ amaretto mengsel en bedek hiermee de bodem. Doe hierop een deel van het slagroom/ mascarpone mengsel. Hierboven doe je weer wat lange vingers die je door het espresso/ amaretto mengsel hebt gehaald en herhaal om en om tot de glaasjes vol zitten.
  7. Zet de glaasjes vervolgens minimaal 2 uur in de koelkast maar het liefst een hele nacht. Strooi er voor je ze gaat serveren nog wat cacaopoeder of chocoladesnippers over. Eet smakelijk en fijne feestdagen!

Tiramisu

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

10 gedachtes op “Tiramisu (in handige potjes)”

  1. Avatar
    kelly van voorden

    Ik ben geen toetjesmens..maar als ik er eens eentje mask is het tiramisu..ik en ook mn man zijn er dol op!!!Leuk wat om nu te weten wat t betekend!!!heerlijk plaatje weer!

    1. Er zit rauwe ei in dus ik zou ze zelf maximaal 1 dag bewaren en dat is dan eigenlijk de dag na het opstijven in de koelkast (als je dit ‘s nachts doet). Dan is het toetje ook het lekkerst 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top