Tiramisu taart

Tiramisu taart. Voor alle tiramisu liefhebbers heb ik wel een héle lekkere taart: namelijk deze taart van tiramisu. Met de smaak van een klassieke Italiaanse tiramisu, maar dan in de vorm van een taart. Waanzinnig!

Taart van tiramisu

Och och och, wat een verwennerij is deze tiramisu taart. Om op te eten absoluut, maar ook zeker om te maken. Want de bereidingswijze is niet moeilijk en vooral heel leuk om te doen! Echt een heerlijk bakproject.

Tiramisu taart met mascarpone

Je maakt deze tiramisu taart met de klassieke tiramisu smaken; koffie, room en cacao. In plaats van de lange vingers gebruik ik in dit recept cake, waardoor het echt een taart wordt. De heerlijke vanille in de cake en de volle laag mascarpone geeft het ook een waanzinnige tiramisu vibe.

Al die machtig lekkere smaken, maken het ook een vrij machtige taart. Dus je kunt zeker met 15 personen genieten van deze lekkernij, maar mogelijk zelfs nog meer.

Tiramisu taart maken

Om deze tiramisutaart te maken zijn er wat handige bakproducten die het extra makkelijk maken:

  • Springvorm. Met een hoge springvorm hoef je de cake maar één keer af te bakken. De cake wordt mooi hoog en je kunt ‘m vervolgens in plakken snijden. Heb je die niet in huis, ook geen probleem. Dan bak je drie keer een lage cake af.
  • Spuitzak. Met een goede stevige spuitzak kun je de mooiste toeven spuiten.
  • Spuitmond. Je kunt een spuitmond naar keuze gebruiken, zelf gebruikte ik voor deze taart Wilton 2D.
  • Keukenmachine. Je kunt het beslag zowel met een standmixer/keukenmachine als een handmixer maken.
  • Bakpapier. Vet de springvorm in en bekleed de onderkant met bakpapier. Dan weet je zeker dat je de taart er makkelijk uit krijgt!

Taart snijden

Ik heb nog een goede tip voor als je deze taart wilt gaan snijden. Natuurlijk kun je er punten van snijden, maar dan krijg je vaak hele grote stukken. Wat je het beste kunt doen is je snijdt de taart eerst door de helft, vervolgens snij je rechte plakken af en daar kun je vervolgens blokjes van snijden. Op deze manier kun je er zeker 15 stukken uithalen, maar misschien wel meer. 😉

Perfect voor de feestdagen

Deze tiramisutaart is perfect voor de feestdagen. Echt een mega smaakvolle taart, net even wat anders dan anders en een liefhebber bij velen. Uiteraard heb ik nog veel meer lekkere recepten voor de feestdagen. Neem maar eens een kijkje tussen al mijn kerst recepten.

Taart voorbereiden

Mocht je de taart al helemaal willen voorbereiden, zou je ook de witte chocolade botercrème kunnen maken, die is wat steviger en ‘sterker’ dan de mascarponecrème en daardoor houdt deze wat langer.

Tip: Wat je ook kunt doen is de mascarponecrème wat verstevigen door 3 gelatineblaadjes te laten smelten in 50 ml oploskoffie en deze toevoegen aan de crème. Laat de cake dan opstijven in de koelkast nadat je de toeven hebt opgespoten.

Tiramisu taart

Een waanzinnige taart voor alle tiramisu liefhebbers: tiramisu taart. Met de klassieke smaken, maar dan in taartvorm. Deze wil je maken!
4.50 van 4 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 15 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Cake
  • 300 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 250 gram kristalsuiker
  • 5 eieren (middelgroot)
  • 120 gram zure room
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 1 vanillestokje
  • 50 ml water
  • 1 theelepel oploskoffie
Vulling en topping
  • 500 ml slagroom
  • 250 gram poedersuiker
  • 500 gram mascarpone
  • 2 theelepels oploskoffie (extra fijngemalen)
  • cacaopoeder

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

Maak de cake

  • Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte.
  • Klop de boter en suiker gedurende 5 minuten met een mixer tot het romig is.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe, gevolgd door de zure room, zelfrijzend bakmeel, zout en de merg van het vanillestokje.
  • Giet het beslag in de bakvorm bekleed met bakpapier. Bak de cake in ca. 40 minuten gaar. Laat de cake volledig koelen zodra deze gaar is (dit duurt minstens 2 uur).
  • Kook het water, giet het in een glas samen met de oploskoffie en roer dit.
  • Snijd de cake in 3 lagen, smeer deze dan in met de oploskoffie.

Maak de vulling en topping

  • Bereid de mascarponevulling voor. Klop de slagroom stijf en voeg al kloppend de poedersuiker toe, klop de mascarpone los en meng dit samen met de fijngemalen oploskoffie bij de room. Laat bij voorkeur een half uurtje opstijven in de koelkast.
  • Spuit hoge toefjes op de lagen cake en stapel de taart op elkaar.
  • Zeef wat cacaopoeder over de toefjes en serveer de taart*. Geniet ervan!

handig om te weten:

*Als je de taart niet meteen serveert, bewaar hem dan in de koelkast. Als je de cake eerder wilt bereiden of wilt vervoeren, lees dan de tips in het artikel!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 646kcal | Koolhydraten: 50g | Eiwitten: 8g | Vetten: 47g | Verzadigd vet: 29g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

6 reacties op “Tiramisu taart

  • Beste Eef, de taart ziet er heerlijk uit en ik zou hem graag een keer maken. Alleen kan ik nergens de maat van de springvorm vinden of kijk ik er over heen? Ik lees alleen maar dat een extra hoge vorm handig is, maar is die 18 0f 20cm doorsnede?

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:

      Hi Tabitha, onder de ingrediëntenlijst staan alle linkjes van de gebruikte keukenartikelen. Ook die van de springvorm!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *