Steak tartaar

Steak tartaar

Steak tartaar. Oh yes, een van de klassiekers onder de voorgerechten heb ik voor je. Je houdt ervan of totaal niet. Ik ben er weg van, mits hij écht lekker is klaar gemaakt. Met goede smaakmakers en natuurlijk vers goed vlees, want dat is essentieel bij zo’n mooi voorgerecht als deze.

Steak tartaar is een klassiek voorgerecht dat uitstekend geschikt is voor dinertjes en zeker tijdens de feestdagen. Het is een klassieker, makkelijk om klaar te maken en je kunt het deels ook voorbereiden. Ik serveer het klassiek met een rauw eigeel erop. Je kunt de eidooier er direct op doen (maak dan natuurlijk even een klein kuiltje zodat de dooier er niet afglijdt 😉 ) of je spoelt het ei even af onder de kraan en serveer het in een half schilletje. Dat ziet er direct ook leuk uit.

Steak tartaar

A la tartare betekent dat een gerecht is gemaakt van rauw rundvlees. Fijngesneden en op smaak gebracht kennen we het als steak tartaar. Je hebt weinig ingrediënten nodig, maar wel alles kakelvers en van top kwaliteit. Een biefstukje uit de super of een biefstukje van de goede slager maakt een wereld van verschil. Lekkere verse kruiden als bieslook en peterselie erdoor, wat tabasco, mosterd en het (onuitspreekbare 😉 ) worcestershiresaus zijn de smaakmakers waar het om draait in dit gerecht.

Kerst voorgerecht steak tartaar

Is steak tartaar gevaarlijk?

Steak tartaar is gemaakt van rauw vlees en je serveert er een rauwe eidooier bij. Dus laten we eerlijk zijn, het is wel een voorgerecht waarbij extra zorg is geboden. Rauw vlees kan schadelijke bacteriën bevatten en omdat je het niet verwarmt dood je deze niet. Eigeel kan salmonella bevatten. Niet om je bang te maken, maar wel om je ervan bewust te laten zijn dat het dus essentieel is met dit soort gerechten echt goede, verse producten te gebruiken en hygiënisch te werk te gaan. Maar ik denk dat dat ook voor zich spreekt. Daarbij wordt het afgeraden om te eten als je zwanger bent, maar ook voor kinderen of ouderen die vatbaar kunnen zijn.

Ingredienten steak tartaar

Klassiek voorgerecht met kerst

Serveer bij de steak tartaar lekkere (zoute) toastjes en garneer je voorgerechtje met wat verse kruiden. Je kunt ook wat leuke cress (gekiemde plantjes) kopen zoals tuinkers bijvoorbeeld. Dat geeft wat extra smaak, maar ook wat kleur aan de steak tartaar. Het oog wil immers ook wat toch 😉 . Ik maakte deze steak tartaar trouwens gezellig met Simone van Simone’s Kitchen. Een tijdje geleden hadden we afgesproken om samen een kerst-kook-dagje te doen voor onze blogs en zie hier (een deel van) het resultaat.

Zelf steak tartaar maken

Nog een paar tips

Ik geef je een heerlijk basisrecept voor de steak tartaar, maar je kunt er naar eigen inzicht natuurlijk ook volop mee variëren. Zo kun je het eigeel ook vervangen voor een beetje (truffel)mayonaise. Ook erg lekker kan ik je vertellen. Proef ook altijd even de steak tartaar voor je hem in kookringen doet. Als je wilt kun je de kruiden dan nog iets aanpassen naar smaak, dat is een stuk makkelijker dan dat de steak tartaar eenmaal in vorm zit… Voorbereiden kan deels bij dit gerecht (deze vraag krijg ik geheid tijdens de kerstdagen 😉 ) Je kunt de kruiden, sjalot en de cornichons alvast snijden. Verder maak je hem echt het liefst zo vers mogelijk vlak voor serveren klaar.

Tip: mocht je gasten krijgen die niet van vlees houden kun je ook deze heerlijke zalmtartaar maken met avocado. Ook erg lekker of bekijk een van mijn andere kerst voorgerechten.

Steak tartare

Steak tartaar

Steak tartaar

Steak tartaar, een klassiek voorgerecht van rauwe biefstuk. Ontzettend lekker en heel makkelijk om te maken. Aanrader!
5 van 4 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 400 gram biefstuk (goede kwaliteit en heel vers)
  • 2 eetlepels dijon mosterd
  • 1 eetlepel worcestershiresaus
  • 12 druppels tabasco
  • 8 cornichons (fijn gesneden)
  • 1 sjalotje (fijn gesneden)
  • 2 eetlepels bieslook (vers - fijn gesneden)
  • 2 eetlepels peterselie (vers - fijn gesneden)
  • 4 eidooiers
Peper en zout
    Voor erbij: toastjes en cress/ verse kruiden om te garneren

      HANDIG OM TE HEBBEN:

      ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

      • Neem een scherp mes en snij de biefstuk zo klein mogelijk.
      • Meng de gehakte biefstuk met de mosterd, worcestershiresaus, tabasco, cornichons, sjalot en de verse kruiden.
      • Breng het geheel verder op smaak met peper en zout.
      • Leg de kookring op een mooi bordje, vul met ¼ van het mengsel, druk iets aan en herhaal met nog 3 bordjes.
      • Serveer de steak tartaar met een eidooier erop en garneer met cress of verse kruiden. Eet smakelijk!

      voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

      Calorieën: 209kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwitten: 25g | Vetten: 10g | Verzadigd vet: 3g

      *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

      RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

      Steak tartaar

      Steak tartaar Pinterest Collage

      2 thoughts on “Steak tartaar

      Leave a Reply

      Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

      Beoordeel dit recept