Spinazie ovenschotel, deze is heerlijk voor de koude dagen en zeker een favoriet bij het hele gezin. Een fantastische ovenschotel die makkelijk is om te maken en bomvol smaak, ideaal dus!
Ovenschotel met spinazie
Het is vast geen geheim meer dat ik verzot ben op ovenschotels, zeker in de koudere maanden. Daarom mocht deze spinazie ovenschotel natuurlijk niet ontbreken hier op de blog. Ben je dol op spinazie? Dan moet je dit gerecht echt eens maken.
De spinazie is lekker gekruid, zo ook het gehakt met komijn en kerrie als basiskruiden. Echt een onwijs lekkere combinatie! Wil je nog een ander lekker spinazie recept in je repertoire? Probeer dan eens deze spinazie stamppot.
Spinazie ovenschotel met gehakt
Deze spinazie ovenschotel is echt hartverwarmend en lekker vullend. Ik zou dan ook zeker aanraden om hem te serveren met een frisse salade voor een fijne balans. De ovenschotel bestaat uit laagjes spinazie, gekruid gehakt met sjalot en knoflook en aardappelpuree in een ovenschaal.
Tot slot overgiet je hem met een lekker roommengsel en natuurlijk gaat er ook nog wat geraspte kaas over. Dan nog een half uurtje in de oven en je kunt aanvallen! Tip: je kan dit gerecht ook heel makkelijk vegetarisch maken door vega gehakt te gebruiken in plaats van rundergehakt.
Zelf spinazie ovenschotel maken
Deze ovenschotel is een echte allemansvriend en hij is natuurlijk ook lekker makkelijk om te maken, net als mijn broccoli ovenschotel! Een hele fijne manier om ook de kleine eters aan hun dagelijkse portie groenten te helpen en je zult er gegarandeerd zelf ook van genieten. Ik weet het wel, ik eet dit najaar alleen nog maar ovenschotels.. wat jij? 😉
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 kilo aardappelen (iets kruimig)
- 500 gram rundergehakt
- 2 sjalotjes (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (fijn gehakt)
- 2 theelepels komijn
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 800 gram spinazie (vers)
- 2 eieren (middelgroot)
- 200 gram crème fraîche
- 100 ml volle melk
- 50 gram roomboter
- olijfolie, peper en zout naar smaak
- 250 ml kookroom
- 1 blokje groentebouillon (verkruimeld)
- 2 eieren (middelgroot)
- 200 gram geraspte kaas
- 1 bosje krulpeterselie (fijn gehakt)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Schil de aardappelen, snij ze in gelijke stukken en kook de aardappelen gaar in ca. 20 minuten.
- Voeg olijfolie toe aan een koekenpan en fruit hier de sjalotjes en knoflook.
- Voeg het gehakt toe samen met 1 theelepel komijn, 1 theelepel kerriepoeder en 1 theelepel paprikapoeder. Bak het gehakt gaar. Haal het gehakt uit de pan.
- Bak in dezelfde koekenpan de spinazie tot deze compleet slinkt, voeg zout en peper naar smaak toe. Voeg de andere helft van de komijn toe en meng dit samen.
- Kook de eieren voor de ovenschotel tot ze hard gekookt zijn in ca. 7-8 minuten.
- Giet de aardappelen af en doe terug in de pan. Voeg de crème fraîche, melk, roomboter en peper en zout naar smaak toe. Stamp de aardappelen tot een puree.
- Verdeel de spinazie over de ovenschaal, snij de eieren in partjes en verdeel deze over de spinazie. Verdeel het gehakt over de eieren en eindig met de aardappelpuree.
- Meng voor de room de kookroom met het verkruimelde bouillonblokje en de eieren. Meng dit goed samen met een garde en giet over de ovenschotel.
- Verdeel tot slot de geraspte kaas eroverheen en bak de ovenschotel 30 minuten. Garneer de ovenschotel voor serveren met gehakte peterselie. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Gery says:
Hallo Eef, is dit recept ook goed te maken zonder aardappelen? Dus KHA? Dank je wel.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor, dat kan zeker! Dan kun je de stap in de oven overslaan, of alleen de kaas even laten smelten.
Carla Nanlohy says:
Heb het recept van de spinazie schotel uitgeprobeerd.
En hij is erg smakelijk en lekker goed te maken.
Ook mijn gezin heeft er erg van genoten.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat ontzettend fijn om te horen, merci!
Hla says:
Top recept. Heerlijk en gezond.
Zal dit zeker vaker maken.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen, bedankt voor het delen!
Jacqueline says:
Moet het roommengsel er niet overheen voordat de aardappelpuree erop gaat? Anders blijft het mengsel toch op de puree liggen?
Eef says:
In dit geval doen we het over de aardappelpuree, je kunt eventueel wat gaatjes maken met een pollepel. Zo krijg je met het bakken een heerlijk laagje over de ovenschotel. Als je het lekkerder/ fijner vind mag het uiteraard ook over het gehaktmengsel. Strooi dan een beetje extra kaas over de aardappelpuree voor hij de oven in gaat 🙂
Lisette says:
Hoi,
kan je dit ook met diepvriesspinazie doen?
Groetjes lisette
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Lisette, opzich lijkt me dat geen probleem. Diepvries spinazie bevat echter vaak redelijk veel vocht, dus het kan zijn dat de ovenschotel dan daardoor natter wordt.
Vera van der Palm says:
Wat een heerlijk recept! 😋😋😋
Mijn vraag is, of je het opnieuw kunt opwarmen, als je over hebt?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Vera, dat kan hoor! Eventjes in de oven en eventueel afdekken met aluminiumfolie, ik zou het echter niet vaker dan 1 x verwarmen en het tussendoor (mits volledig afgekoeld) afgedekt bewaren in de koelkast.