Volg mij:
(Zoete) Baksels

Smeuïge plaatcake met chocolade

Smeuïge plaatcake met chocolade

Smeuïge plaatcake met chocolade én een heerlijke laag opgeklopte botercrème met melkchocolade frosting. Gaat het water je al in de mond lopen bij deze omschrijving? Yes, deze plaatcake wil je maken!

Plaatcakes vond ik als klein meisje al bijzonder. Zo’n hele bakplaat vol lekkers. Ideaal voor verjaardagen want je kunt ze prima in mooie porties snijden en dit recept wat ik vandaag voor je heb, een smeuïge plaatcake met chocolade én melkchocolade frosting is waanzinnig lekker.

Ingrediënten voor een écht smeuïge plaatcake met chocolade

De ingrediënten voor deze plaatcake zijn iets anders dan ‘normaal’. Geen moeilijk verkrijgbare dingen overigens, wees maar niet ongerust. Alleen iets ‘anders’ dan gebruikelijk. Mijn inspiratie voor deze plaatcake kwam van de Amerikaanse blog “Half baked harvest“. In Amerika wordt vaker karnemelk, daar ook wel ‘buttermilk‘ genoemd, gebruikt in cakes wat in Nederland minder vaak wordt gedaan. Het zorgt echter voor een heerlijke luchtige, smeuïge cake. En nee, die karnemelk proef je dus niet terug. Daar zorgt de lading suiker wel voor 😉 .

Ingredienten voor een chocolade plaaatcake

Om je vingers bij op te eten

Geloof me, dat doe je. De cake is smeuïg, met stukjes chocolade erin. Luchtig en toch die lekkere smeuïge bite. De frosting gemaakt van opgeklopte roomboter en melkchocolade zorgt voor de finishing touch. Het maakte deze plaatcake met chocolade nog lekkerder en zorgt echt voor die chocolade kick. Als je een chocolade liefhebber bent, dan mag je deze cake niet aan je voorbij laten gaan.

Heerlijke smeuige choco plaatcake met frosting


Het recept voor smeuïge plaatcake met chocolade:

Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 25 minuten | Totale tijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 12 stukjes/ personen

Wat heb je nodig voor smeuïge plaatcake met chocolade (ingrediënten):

Voor de cake:

  • 300 gram suiker
  • 200 gram bloem
  • 175 ml karnemelk
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 100 gram cacaopoeder (ongezoet)
  • 75 gram Griekse yoghurt
  • 75 gram chocolade in stukjes (puur of melk)
  • 2 eieren (middel)
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • 1½ theelepel bakingsoda

Voor de chocolade frosting:

  • 225 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 225 gram chocolade (melk)
  • 200 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels slagroom
  • ½ eetlepel vanille extract

Bakplaat van 25 x 30 (of een vergelijkbare afmeting)
Optioneel: nougatine ter decoratie

Hoe maak je smeuïge plaatcake met chocolade:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Meng in een ruime kom de eieren, karnemelk, Griekse yoghurt, olie en 1 eetlepel vanille extract tot heen glad mengsel.
  3. Voeg dan beetje bij beetje de bloem, suiker, cacaopoeder, bakpoeder en bakingsoda toe en mix dit tot er geen klontjes meer in het beslag zitten.
  4. Schep de stukjes chocolade erdoor en verdeel het beslag over de bakplaat.
  5. Bak de plaatcake in 25-30 minuten gaar. Zorg ervoor dat de bovenkant goed gaar is, het midden mag nog een klein beetje ‘wiebelen’. Laat de plaatcake met chocolade volledig afkoelen.
  6. Maak ondertussen de frosting door de roomboter samen met de poedersuiker ca. 5 minuten heel luchtig te kloppen.
  7. Smelt de melkchocolade en voeg dit beetje bij beetje aan de roomboter toe, samen met ½ eetlepel vanille extract en klop dit in 2 minuten tot een luchtig geheel.
  8. Voeg dan de slagroom toe en klopt luchtig.
  9. Verdeel de frosting over de (afgekoelde cake) en garneer naar wens met nougatine. Eet smakelijk.

Bewaar eventueel de plaatcake met chocolade afgedekt in de koelkast.


Smeuïge plaatcake met chocolade

Chocolade plaatcake

Chocolade plaatcake Pinterest collage

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

Geen reacties

Laat een reactie achter