Smeuïge plaatcake met chocolade én een heerlijke laag opgeklopte botercrème met melkchocolade frosting… Gaat het water al in je mond lopen bij deze omschrijving? Yes, deze plaatcake wil je maken!
Plaatcakes vond ik als klein meisje al bijzonder. Zo’n hele bakplaat vol lekkers. Ideaal voor verjaardagen want je kunt ze prima in mooie porties snijden en dit recept wat ik vandaag voor je heb, een smeuïge plaatcake met chocolade én melkchocolade frosting is waanzinnig lekker.
Ingrediënten voor een écht smeuïge plaatcake met chocolade
De ingrediënten voor deze plaatcake zijn iets anders dan ‘normaal’. Geen moeilijk verkrijgbare dingen overigens, wees maar niet ongerust. Alleen iets ‘anders’ dan gebruikelijk. Mijn inspiratie voor deze plaatcake kwam van de Amerikaanse blog “Half baked harvest“. In Amerika wordt vaker karnemelk, daar ook wel ‘buttermilk‘ genoemd, gebruikt in cakes. Iets wat we in Nederland minder vaak doen. Het zorgt echter voor een heerlijke luchtige, smeuïge cake. En nee, die karnemelk proef je dus niet terug. Daar zorgt de lading suiker wel voor 😉 .
Om je vingers bij op te eten
Geloof me, dat doe je. Deze cake is smeuïg, met stukjes chocolade erin. Luchtig en toch die lekkere smeuïge bite. De frosting is gemaakt van opgeklopte roomboter en melkchocolade zorgt voor de finishing touch. Het maakte deze plaatcake met chocolade nóg lekkerder en zorgt echt voor die chocolade kick. Als je een chocolade liefhebber bent, dan mag je deze cake niet aan je voorbij laten gaan.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram suiker
- 200 gram bloem
- 175 ml karnemelk
- 125 ml zonnebloemolie
- 100 gram cacaopoeder
- 75 gram Griekse yoghurt
- 75 gram chocolade (in stukjes - puur of melk)
- 2 eieren (middel)
- 1 theelepel vanille extract
- 1½ theelepel bakpoeder
- 1½ theelepel bakingsoda
- 225 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 225 gram melkchocolade (in stukjes)
- 200 gram poedersuiker
- 2 eetlepels slagroom
- ½ eetlepel vanille extract
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Meng in een ruime kom de eieren, karnemelk, Griekse yoghurt, olie en 1 eetlepel vanille extract tot heen glad mengsel.
- Voeg dan beetje bij beetje de bloem, suiker, cacaopoeder, bakpoeder en bakingsoda toe en mix dit tot er geen klontjes meer in het beslag zitten.
- Schep de stukjes chocolade erdoor en verdeel het beslag over de bakplaat.
- Bak de plaatcake in 25-30 minuten gaar. Zorg ervoor dat de bovenkant goed gaar is, het midden mag nog een klein beetje 'wiebelen'. Laat de plaatcake met chocolade volledig afkoelen.
- Maak ondertussen de frosting door de roomboter samen met de poedersuiker ca. 5 minuten heel luchtig te kloppen.
- Smelt de melkchocolade en voeg dit beetje bij beetje aan de roomboter toe, samen met ½ eetlepel vanille extract en klop dit in 2 minuten tot een luchtig geheel.
- Voeg dan de slagroom toe en klopt luchtig.
- Verdeel de frosting over de (afgekoelde cake) en garneer naar wens met nougatine. Eet smakelijk.
ingrid says:
wat een heerlijke koek, zeker in combi met de bovenlaag, die ga ik zeker ook voor andere dingen gebruiken. het net beetje knapperige van de nougatine maakte het ook extra lekker. . ik heb er nog wat gesmolten chocolade overheen gedaan, voor het zicht…
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dat van de nougatine ben ik helemaal met je eens, geeft net even dit ‘knapperige’ wat zo lekker is 🙂
Marieke says:
Heeeeeeeeeerlijk! Ik heb deze taart vandaag voor de tweede keer gemaakt, en dat is sowieso niet laatste. Hij is makkelijk te maken en inderdaad om je vingers bij af te likken. Vult goed, ik heb bovenstaande hoeveelheden aangehouden, en op een grote ovenplaat gedaan (daarom iets minder lang in de oven) en kan er prima 20 stukjes uithalen. Bedankt Eef!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂