Slagroomsoesjes, er gaat niets boven een versgebakken slagroomsoesje: een luchtig en knapperig soesje gevuld met romige slagroom. Met dit recept maak je ze helemaal zelf, en geloof mij, dat is makkelijker dan je denkt!
Zelf slagroomsoesjes maken
Slagroomsoesjes zijn zolang ik me kan herinneren een geliefde lekkernij bij feestjes, een high tea of gewoon bij de koffie. Dat lichte, luchtige soezendeeg in combinatie met een volle slagroomvulling maakt ze echt onweerstaanbaar. Wil je ze een extra twist geven? Dip ze dan in gesmolten chocolade!

De herkomst van deze lekkernij
Wist je dat slagroomsoesjes hun oorsprong vinden in de Franse patisserie en zijn afgeleid van de klassieke “choux à la crème”? Dit luchtige gebakje werd al in de 16e eeuw door Italiaanse banketbakkers geïntroduceerd aan het Franse hof. Sindsdien zijn deze lekkernijen niet meer weg te denken en worden ze wereldwijd in diverse varianten gegeten, en daar ben ik maar al te blij om!

Eenvoudiger dan je denkt
Het maken van slagroomsoesjes lijkt misschien ingewikkeld, maar met een goed recept en wat geduld lukt het ook jou zeker. De basis is een perfect soesjesdeeg. Hier vind je een handig recept voor soesjesdeeg. Eenmaal gebakken, hoef je de soesjes alleen nog te vullen met vers geklopte slagroom, natuurlijk komt er nog een goede lading poedersuiker op en dan is het genieten maar!
Mocht je toch wat soezendeeg overhouden, of er gelijk meer mee willen maken, kan ik het je zeker aanraden om ook eens zelf saucijzenbroodjes te maken. Daarvoor gebruik je hetzelfde deeg in de gehaktvulling, dit is zo’n lekkere toevoeging en echt het proberen waard.

Mijn slagroomsoesjes recept
Voor het vullen van de soesjes gebruik ik een spuitzak met een glad spuitmondje. Je hebt ook een speciale soezen vul spuitmondje, dat is zeker makkelijk maar vind ik niet per se nodig. Met het gladde spuitmondje prik je namelijk ook gemakkelijk in de onderkant en vul je de soezen.
Zorg ervoor dat je ze voorzichtig vult, je wilt ze namelijk niet te vol doen, dan kan het zijn dat ze openbarsten. Uiteraard wil je ze ook goed vullen, want een half lege slagroomsoes is natuurlijk niet wat we willen. Zin om meer lekkers te bakken? Neem een kijkje bij al mijn bakrecepten.
FAQ
Hoe lang kun je de slagroomsoesjes bewaren?
Ongevulde soesjes blijven 2-3 dagen goed in een luchtdichte trommel. Gevulde soesjes met slagroom bewaar je maximaal 24 uur in de koelkast.
Kun je de slagroomsoesjes van tevoren maken?
Ja, je kunt de ongevulde soesjes alvast bakken en bewaren in een luchtdichte trommel of invriezen. Vul ze het liefst pas vlak voor het serveren met slagroom.
Kun je de slagroomsoesjes invriezen?
Dat kan, ze blijven in de diepvries 1-2 maanden goed. De slagroomvulling zal na het invriezen wel minder luchtig zijn en belangrijk dat je ze goed luchtdicht verpakt.
Wat zit er in slagroomsoesjes?
Deze soesjes bestaan uit soezendeeg en een vulling van slagroom.
Wat zijn de lekkerste slagroomsoesjes?
De lekkerste slagroomsoesjes zijn vers gemaakt met luchtig soesjesdeeg en romige slagroom. Voor extra smaak kun je ze dippen in gesmolten chocolade of een vleugje vanille aan de slagroom toevoegen.


Ingrediënten
- 100 gram volle melk
- 100 gram water
- 100 gram roomboter (ongezouten)
- 100 gram bloem
- 4* eieren (middelgroot)
- zout
- 500 ml slagroom
- 50 gram suiker
- 1 zakje klopfix
- poedersuiker ter garnering
Ook handig:
- Spuitzak 2 stuks
- Glad spuitmondje bijvoorbeeld Wilton #1A
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Verwarm de melk, water en roomboter in een steelpannetje met dikke bodem tot de boter is gesmolten en het zachtjes begint te koken.
- Haal het pannetje van het vuur en doe de bloem erbij samen met een flinke snuf zout. Met een garde meng je goed door en dan zet je de pan weer op het vuur. Zet het vuur laag/ middelhoog.
- Blijf het deeg regelmatig omscheppen/ roeren met een spatel. Zo bak je het soezendeeg ca. 10 minuten tot het een stevige bal is.
- Doe de deegbal in de keukenmachine met een platte menghaak, terwijl de machine draait, voeg je een voor een de eieren toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het oude is opgenomen.*
- Meng het geheel goed tot een mooi glad deeg. Doe dit in een spuitzak en spuit op een bakplaat (met bakpapier) kleine bolletjes soezendeeg ter grootte van een walnoot. De soezen zetten wat uit in de oven, dus hou wat ruimte tussen de soezen.
- Bak de soesjes dan in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en gaar in de oven. Laat volledig afkoelen.
- Maak ondertussen de vulling voor de slagroomsoesjes.
- Klop de slagroom samen met de suiker en klopfix goed stijf.
- Vul een spuitzak met een glad spuitmondje met de opgeklopte slagroom.
- Prik het spuitmondje in de onderkant van de soesjes en vul ze voorzichtig met slagroom tot ze vol zijn. Versier de soesjes met poedersuiker en genieten ervan!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Ha Eef,
Heb je bij stap 5 perse een keukenmachine nodig, of mag het ook met de handmixer?