Saucijzenbroodjes, écht zo’n lekkere snack voor heel af en toe. Niet te vaak want een saucijzenbroodje is nou eenmaal niet zo goed voor de lijn maar soms, heel soms heb je er gewoon echt trek in. Althans ik wel. Jij ook? D’as mooi want ik geef je vandaag het recept hoe je deze heerlijke broodjes thuis kunt maken.
Saucijzenbroodjes zijn eigenlijk niet meer dan gekruid gehakt wat omhuld is met bladerdeeg. Simpel maar o zo lekker. Juist het gehakt moet goed gekruid zijn en het liefst een klein beetje vettig. Knapperig bladerdeeg eromheen en smullen maar!
Vroeger…
Toen ik op de middelbare school zat hadden we vlakbij een bakkertje. Bij dat bakkertje kon je allerlei lekkere broodjes halen. Vers belegde broodjes met allerlei soorten beleg maar ook warme snacks en verse sapjes.
Het lekkerst waren daar de saucijzenbroodjes. Al snel werd er gezegd “zullen we even naar het bakkertje gaan” zodra we een tussenuurtje of pauze hadden. Waarschijnlijk ken je het wel van vroeger.
Toen ik laatst langs een warme bakker liep en daar de saucijzenbroodjes voor het winkeltje uitgestald zag liggen, onder zo’n warmte lamp, dacht ik weer even terug aan ‘het bakkertje’. Hoewel ik al veel te lang geen saucijzenbroodjes meer had gegeten leek het me juist leuk om ze eens zelf te maken. Zo ontstond het idee voor zelfgemaakte saucijzenbroodjes.
De ster van de show
Op zich zijn saucijzenbroodjes helemaal niet moeilijk om te maken. Het is bladerdeeg met gekruid gehakt. Maar je moet het gehakt echt goed op smaak brengen voor een lekker saucijzenbroodje. Het bladerdeeg heeft natuurlijk niet heel veel smaak en het lekkere gekruide gehakt is echt de ster van de show in dit broodje.
Het gehakt kruid je met iets pittigs (sambal), zout, peper en nootmuskaat. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf de bladerdeeg te maken maar dat is echt een flink karwei. Daarom kies ik vaak voor bladerdeeg uit de diepvries: simpel, snel en ook erg lekker.
Bekijk ook de andere recepten voor de lunch.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 gram gehakt (half om half of varkensgehakt)
- 10 plakjes bladerdeeg
- 1 sneetje wit brood
- 2 eetlepels melk
- 2 eieren (middel)
- 1 theelepel sambal oelek
- ½ theelepel nootmuskaat
- peper & zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe het gehakt in een ruime kom en laat het bladerdeeg ontdooien op het aanrecht.
- Leg het sneetje brood op een schaaltje en snij de korstjes er van af. Hierover doe je de melk. Knijp het broodje een klein beetje uit en voeg dit bij het gehakt met 1 ei, 1 tl sambal, 1/2 tl nootmuskaat, een beetje peper en ruim zout.
- Meng alles goed door elkaar. Het gehakt is vrij vochtig maar je kunt er nog goed kleine worstjes van maken. Maak 10 kleine worstjes. Zorg dat het gehakt een beetjes losjes is (dus niet te compact worstje).
- Kluts het andere ei in een kom en bestrijk het bladerdeeg met het ei. Doe de worstjes in het midden van de bladerdeeg, vouw dicht en druk even goed aan (eventueel kun je de kantjes een beetje aandrukken met een vork). Leg de saucijzenbroodjes voor ongeveer 10-15 minuten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden boven- en onderwarmte.
- Voor je de saucijzenbroodjes in de oven doet bestrijk je de bovenkant ook met ei, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 10-15 minuten goudbruin in de oven. Even laten afkoelen en eet smakelijk!
Dejlig - The Best of Maart 2015 says:
[…] Op de to do list: Zelf saucijzenbroodjes maken. Saucijzenbroodjes zijn voor mij puur jeugdsentiment en eigenlijk eet ik ze alleen rond kerst, maar […]
Foodquotes - Italiaanse Saucijzenbroodjes says:
[…] kon ik het niet laten om enkele aanpassingen te doen aan het originele recept. Ik heb er een Italiaans tintje aan gegeven door alleen maar Italiaanse kruiden te gebruiken, […]
Sandra says:
Oh heerlijk! Echt een traktatie zo’n saucijzenbroodje. M’n oma was er gek op dus goede herinneringen aan deze broodjes 🙂
Eef says:
Dat klinkt als hele fijne herinneringen
Demi | StudioKOOK says:
Lekker! Hier kun je mij voor wakker maken!
Marijke says:
Wat weinig ingrediënten voor zo’n lekker broodje zeg. Sinds ik geen vlees meer eet heb ik ze nooit meer gegeten. Ik ga jouw recept een keer proberen met vega gehakt, ben benieuwd!
Eef says:
Daar ben ik ook benieuwd naar! Houd je me op de hoogte?
kelly van voorden says:
Oo heeelijk! Als kleine meid kreeg ik er altijd 1 aan het begin van de supermarkt om me zoet te houden tijdens de grote boodschappen. Voorin t zitje oppeuzelen en n leeg zakje afrekenen Zou dit ook smaken met rundergehakt? Ik kan niet tegen varkensvlees.
Eef says:
Rundergehakt is denk ik ietsje droger omdat het minder vet bevat. Ik zou dan denk ik juist voor lamsgehakt gaan maar het wel even steviger kruiden, denk dat je dan een mooi broodje krijgt.
Daphne says:
Ooh heerlijk om zelf te maken! Dat ga ik zeker een keertje doen. Mijn zoontje is er ook dol op. Vooral als vlees in een broodje gaat.
Eef says:
Wat leuk! Ook leuk om ze samen met je zoon te maken 🙂
Dina says:
Sinds ik je site ontdekt heb, december 2016, maak ik ze ook zelf. Regelmatig voor het weekend en iedere keer anders kruiden.
Eef says:
Wat leuk! Lekker zijn ze hè.
Simone says:
Ik las op een andere site 1 el sambal. Weet je zeker dat 1 tl voldoende is?
Eef says:
Ik vind 1 theelepel voldoende voor 250 gram gehakt maar mocht je de saucijzenbroodjes lekker pittig willen dan houd ik je zeker niet tegen 🙂 1 eetlepel op 250 gram gehakt lijkt me een beetje veel maar wie weet is het lekker.
Ben says:
Ik heb er een Limburgs/Brabants/Javaans accent aangegeven door er ook 1 theelepel mosterd en een scheutje ketjap manis aan toe te voegen.
Eef says:
Wat een lekkere toevoeging Ben, lijkt me heerlijk.
Lisette says:
Kan je ze ook invriezen en later in de oven doen.?
Eef says:
Ik durf het je niet te zeggen, ik heb het zelf niet geprobeerd, maar je zou denken dat het moet kunnen?
Ton says:
je kunt ze heel goed invriezen.wil je ze gebruiken laten ontdooiem daarna strijken met ei en vlak voor het afbakken nog maals strijken. op 220 gr afbakke ongeveer 25 minuten. voor het afbakken even inprikken 3x per saucijs het vocht kan dan namelijk weg vorkomt scheuren van het broodje
Ben says:
Ik heb er een Limburgs/Brabants/Javaans accent aangegeven door er ook 1 theelepel mosterd en een scheutje ketjap manis aan toe te voegen.
Angela says:
Ze liggen nu in de koelkast ennik kan niet wachten 🙂 Reactie doe ik op FB
Eef says:
Ik zag het, super leuk en dank ook voor je leuke foto 🙂
Angela says:
Ze liggen nu in de koelkast ennik kan niet wachten 🙂 Reactie doe ik op FB
Eef says:
Ik zag het, super leuk en dank ook voor je leuke foto 🙂
Wendy says:
Suacijzenbroodjes zijn altijd lekker maar 10-15 minuten op 160 graden is het bladerdeeg nog niet eens gaar. Ik doe minimaal 200 graden en 20 – 25 minuten.
Voeg er eens extra kerriepoeder doorheen dat is ook een heerlijke combinatie.
Elly says:
Ook heerlijk met kippengehakt.
Elly says:
Ook heerlijk met kippengehakt.
Goed kruiden.
Eef says:
Lijkt me een heerlijk idee! Ik ben dol op kippengehakt, ga ik eens proberen 🙂
Jacques says:
Morgenavond, oudejaarsavond, heerlijk bij spelletje Mexican Train en champagne !
Eef says:
Goed idee! Hoop dat je een fijne jaarwisseling hebt gehad 🙂
sander says:
Ha Eef.
Ik zou hetzelfde recept.. comme ci comme ca.. nog eens proberen met wat soezenbeslag door de vulling gemengd.
Ja, dat verdubbeld de bereidingstijd (zelf maak ik altijd Franse korst.. dus kan makkelijk soesbeslag maken tussendoor).
Maar dan ga je pas echt terug naar de tijd in je jeugd met een bakker die zelf de broodjes bakte.
Geloof mij.. Dan bent u straks da bomb op het internet..
Bijkomend voordeel: Het vetgehalte van het gehakt maakt weinig meer uit: Ofwel.. Van Tofu, of kip, of rund is eenzelfde broodje te bakken als van t varken dat de helft van de wereld niet mag eten, en ik niet kan eten door allergie..
groeten Sander.