Volg mij:
Deegwaren Brood & Pizza

Saucijzenbroodjes (zelfgemaakte)

Saucijzenbroodjes (zelfgemaakte)

Saucijzenbroodjes, écht zo’n lekkere snack voor heel af en toe. Niet te vaak want een saucijzenbroodje is nou eenmaal niet zo goed voor de lijn maar soms, heel soms heb je er gewoon echt trek in. Althans ik wel. Jij ook? D’as mooi want ik geef je vandaag het recept hoe je deze heerlijke broodjes thuis kunt maken.

Saucijzenbroodjes zijn eigenlijk niet meer dan gekruid gehakt wat omhuld is met bladerdeeg. Simpel maar o zo lekker. Juist het gehakt moet goed gekruid zijn en het liefst een klein beetje vettig. Knapperig bladerdeeg eromheen en smullen maar!

Vroeger…

Toen ik op de middelbare school zat hadden we vlakbij een bakkertje. Bij dat bakkertje kon je allerlei lekkere broodjes halen. Vers belegde broodjes met allerlei soorten beleg maar ook warme snacks en verse sapjes.

Het lekkerst waren daar de saucijzenbroodjes. Al snel werd er gezegd “zullen we even naar het bakkertje gaan” zodra we een tussenuurtje of pauze hadden. Waarschijnlijk ken je het wel van vroeger.

Toen ik laatst langs een warme bakker liep en daar de saucijzenbroodjes voor het winkeltje uitgestald zag liggen, onder zo’n warmte lamp, dacht ik weer even terug aan ‘het bakkertje’. Hoewel ik al veel te lang geen saucijzenbroodjes meer had gegeten leek het me juist leuk om ze eens zelf te maken. Zo ontstond het idee voor zelfgemaakte saucijzenbroodjes.

De ster van de show

Op zich zijn saucijzenbroodjes helemaal niet moeilijk om te maken. Het is bladerdeeg met gekruid gehakt. Maar je moet het gehakt echt goed op smaak brengen voor een lekker saucijzenbroodje. Het bladerdeeg heeft natuurlijk niet heel veel smaak en het lekkere gekruide gehakt is echt de ster van de show in dit broodje.

Het gehakt kruid je met iets pittigs (sambal), zout, peper en nootmuskaat. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf de bladerdeeg te maken maar dat is echt een flink karwei. Daarom kies ik vaak voor bladerdeeg uit de diepvries: simpel, snel en ook erg lekker.

Bekijk ook de andere recepten voor de lunch.

Saucijzenbroodjes (zelfgemaakte)


Het recept voor saucijzenbroodjes:

Voorbereidingstijd: 30 minuten | Bereidingstijd: 15 minuten | Totale bereidingstijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 10 saucijzenbroodjes

Wat heb je nodig voor saucijzenbroodjes (ingrediënten):

  • 250 gram half om half of varkensgehakt
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 1 sneetje wit brood
  • (ongev.) 2 el melk
  • 2 eieren
  • 1 tl sambal oelek
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • peper & zout

Hoe je saucijzenbroodjes maakt:

  1. Doe het gehakt in een ruime kom en laat het bladerdeeg ontdooien op het aanrecht.
  2. Leg het sneetje brood op een schaaltje en snij de korstjes er van af. Hierover doe je de melk. Knijp het broodje een klein beetje uit en voeg dit bij het gehakt met 1 ei, 1 tl sambal, 1/2 tl nootmuskaat, een beetje peper en ruim zout.
  3. Meng alles goed door elkaar. Het gehakt is vrij vochtig maar je kunt er nog goed kleine worstjes van maken. Maak 10 kleine worstjes. Zorg dat het gehakt een beetjes losjes is (dus niet te compact worstje).
  4. Kluts het andere ei in een kom en bestrijk het bladerdeeg met het ei. Doe de worstjes in het midden van de bladerdeeg, vouw dicht en druk even goed aan (eventueel kun je de kantjes een beetje aandrukken met een vork). Leg de saucijzenbroodjes voor ongeveer 10-15 minuten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden.
  5. Voor je de saucijzenbroodjes in de oven doet bestrijk je de bovenkant ook met ei, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 10-15 minuten goudbruin in de oven. Even laten afkoelen en eet smakelijk!

Saucijzenbroodjes (zelfgemaakte)

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

19 Reacties

  • Beantwoorden Dejlig - The Best of Maart 2015

    […] Op de to do list: Zelf saucijzenbroodjes maken. Saucijzenbroodjes zijn voor mij puur jeugdsentiment en eigenlijk eet ik ze alleen rond kerst, maar […]

    5 april 2015 at 13:05
  • Beantwoorden Foodquotes - Italiaanse Saucijzenbroodjes

    […] kon ik het niet laten om enkele aanpassingen te doen aan het originele recept. Ik heb er een Italiaans tintje aan gegeven door alleen maar Italiaanse kruiden te gebruiken, […]

    29 april 2015 at 08:34
  • Beantwoorden Sandra

    Oh heerlijk! Echt een traktatie zo’n saucijzenbroodje. M’n oma was er gek op dus goede herinneringen aan deze broodjes 🙂

    5 december 2016 at 08:18
    • Beantwoorden Eef

      Dat klinkt als hele fijne herinneringen

      5 december 2016 at 20:11
  • Beantwoorden Demi | StudioKOOK

    Lekker! Hier kun je mij voor wakker maken!

    5 december 2016 at 10:06
  • Beantwoorden Marijke

    Wat weinig ingrediënten voor zo’n lekker broodje zeg. Sinds ik geen vlees meer eet heb ik ze nooit meer gegeten. Ik ga jouw recept een keer proberen met vega gehakt, ben benieuwd!

    5 december 2016 at 12:10
    • Beantwoorden Eef

      Daar ben ik ook benieuwd naar! Houd je me op de hoogte?

      5 december 2016 at 20:12
  • Beantwoorden kelly van voorden

    Oo heeelijk! Als kleine meid kreeg ik er altijd 1 aan het begin van de supermarkt om me zoet te houden tijdens de grote boodschappen. Voorin t zitje oppeuzelen en n leeg zakje afrekenen Zou dit ook smaken met rundergehakt? Ik kan niet tegen varkensvlees.

    5 december 2016 at 15:59
    • Beantwoorden Eef

      Rundergehakt is denk ik ietsje droger omdat het minder vet bevat. Ik zou dan denk ik juist voor lamsgehakt gaan maar het wel even steviger kruiden, denk dat je dan een mooi broodje krijgt.

      5 december 2016 at 20:12
  • Beantwoorden Daphne

    Ooh heerlijk om zelf te maken! Dat ga ik zeker een keertje doen. Mijn zoontje is er ook dol op. Vooral als vlees in een broodje gaat.

    13 december 2016 at 11:40
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk! Ook leuk om ze samen met je zoon te maken 🙂

      17 december 2016 at 17:34
  • Beantwoorden Dina

    Sinds ik je site ontdekt heb, december 2016, maak ik ze ook zelf. Regelmatig voor het weekend en iedere keer anders kruiden.

    22 januari 2017 at 08:50
  • Beantwoorden Simone

    Ik las op een andere site 1 el sambal. Weet je zeker dat 1 tl voldoende is?

    3 april 2017 at 11:10
    • Beantwoorden Eef

      Ik vind 1 theelepel voldoende voor 250 gram gehakt maar mocht je de saucijzenbroodjes lekker pittig willen dan houd ik je zeker niet tegen 🙂 1 eetlepel op 250 gram gehakt lijkt me een beetje veel maar wie weet is het lekker.

      9 april 2017 at 15:48
  • Beantwoorden Ben

    Ik heb er een Limburgs/Brabants/Javaans accent aangegeven door er ook 1 theelepel mosterd en een scheutje ketjap manis aan toe te voegen.

    11 december 2017 at 14:44
    • Beantwoorden Eef

      Wat een lekkere toevoeging Ben, lijkt me heerlijk.

      15 december 2017 at 14:27
  • Beantwoorden Angela

    Ze liggen nu in de koelkast ennik kan niet wachten 🙂 Reactie doe ik op FB

    3 november 2018 at 18:38
    • Beantwoorden Eef

      Ik zag het, super leuk en dank ook voor je leuke foto 🙂

      10 november 2018 at 11:58

    Laat een reactie achter