Saucijzenbroodjes gemaakt met bladerdeeg en een heerlijke smeuïge, kruidige gehaktvulling. Ik ga je precies vertellen hoe je zelf thuis dat ultiem lekkere saucijzenbroodje kunt maken!
Zelf saucijzenbroodjes maken
Misschien heb je weleens zelfgemaakte saucijzenbroodjes gegeten en was dat je een beetje tegengevallen omdat de vulling ietwat droog was. Voor de ultiem lekkere saucijzenbroodje heb je namelijk niet alleen bladerdeeg, gehakt en kruiden nodig.

Het geheim van een écht lekker saucijzenbroodje
Hét geheim van die heerlijke smeuïge saucijzenbroodjes is namelijk soezendeeg (dat is trouwens niets meer dan een mengsel van water, melk, boter en bloem dus maak je geen zorgen over de moeilijkheidsgraad 😉 ). Dat meng je door het gehakt en zorgt ervoor dat ze net zo lekker en smeuïg worden als van de bakker. Deze ‘truc’ leerde ik trouwens uit het kookboek van Gertjan Kiers ‘Van kop tot staart varken’.

‘Van kop tot staart varken’ van Gertjan Kiers
Voor deze saucijzenbroodjes heb ik het recept uit het kookboek ‘Van kop tot staart varken’ van Gertjan Kiers gebruikt (met wat kleine aanpassingen). Ik kreeg dit boek onlangs toegestuurd door uitgeverij Kosmos. Een prachtig kookboek met allerlei recepten met varkensvlees.
Spekjes, pancetta, een beenhammetje en dat soort dingen eet ik regelmatig, maar er is zoveel meer wat je kunt maken met varkensvlees. Het kookboek is duidelijk ingedeeld, mooie fotografie en als je eens wat uitdagender wilt koken met varkensvlees zeker een aanrader! Je kunt het kookboek hier bestellen.


Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 25 ml water
- 25 ml volle melk
- 25 gram roomboter
- 25 gram bloem
- 2 eieren
- 300 gram varkensgehakt ongekruid* (of half om half gehakt)
- 2 gram zwarte peper (versgemalen)
- 3 gram zeezout (fijn)
- 1 theelepel peterselie (vers, fijn gesneden)
- ½ theelepel nootmuskaat (gemalen)
- 8 plakjes bladerdeeg (12 x 12 cm, diepvries)
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm het water met de melk en de boter in een klein pannetje op medium vuur totdat de boter is gesmolten.
- Zet het vuur laag en voeg de bloem toe. Roer continu met een houten lepel en verwarm ca. 5 minuten om de bloem te laten garen.
- Haal van het vuur en roer één ei erdoorheen. Blijf roeren tot het ei volledig is opgenomen en het soezendeeg glanst. Laat het deeg afkoelen tot kamertemperatuur.
- Doe het gehakt, peper, zout, peterselie en nootmuskaat in een kom en kneed de kruiden vluchtig door het gehakt.
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
- Roer het afgekoelde soezendeeg door het gehakt en doe het mengsel in een spuitzak. Knip de punt van de spuitzak af (een opening van 2,5-3 cm).
- Neem een plakje bladerdeeg en spuit iets overhet midden van het bladerdeeg een dikke reep van het gehaktmengsel zodat de helft van het bladerdeeg bedekt is. Houd de randjes vrij. Bestrijk de randen licht met water en vouw het bladerdeeg dicht. Druk de lange randen van het deeg met een vork aan zodat je de vorm van een saucijzenbroodje hebt.
- Klop het tweede eitje los en bestrijk de saucijzenbroodjes ermee. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.
- Eet de saucijzenbroodjes lekker nog een beetje warm of laat ze afkoelen op een rooster. Geniet ervan!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

wilma says:
Vraagje, is het ook mogelijk om het zonder spuitzak te doen ? of wordt het
dan minder luchtig ?
Ik ga ze morgen maken.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Wilma, de spuitzak dient niet per se voor de luchtigheid maar maakt het simpelweg makkelijker om het gehakt/soezendeegmengsel gelijkmatig te verdelen. Je zou ook een boterhamzakje/ziplockbag kunnen gebruiken en daar een puntje in dezelfde grootte als aangegeven af te knippen. Of het met een lepel doen ;-). Kook ze!
Rita Bouwmeester says:
Vanmiddag gemaakt heerlijk
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
marianne says:
hi Eef, ik heb het recept (nog) niet gemaakt maar wat ik bij veel recepten tegen kom bij roomboter, of het gezouten of ongezouten roomboter moet zijn. zou zo fijn zijn en helpen dit te vermelden. bedankt !
Eef says:
Het is altijd ongezouten roomboter tenzij we dit anders vermelden 🙂
Harry Timmerman says:
Om ze nog mooier te laten glimmen, zet ik ze na het bestrijken met ei in de koelkast en na 15-20 minuten bestrijk ik ze nogmaals alvorens ze in de oven te zetten.
Lammie Meems says:
Kun je ook rundergehakt gebruiken ipv varkensgehakt?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Jahoor, dat kan zeker! 🙂
Ron says:
Erg lekker! Wil ook prima als je het vlees oprolt. Ik zou de broodjes nog wel een beetje platdrukken, dan heb je zo’n klassiek saucijzenbroodje! 🙂
Carla Powers says:
Ik woon al lang in de V.S en ook al 12 jr niet meer in Ned. geweest. I k mis die heerlijke hollandse saucijzenbroodjes en ben van plan om jouw recept te maken voor een feestje in mei. Moet wel eerst de juiste gewichten e.d in het engels omzetten. Wish me luck! Zal je laten weten hoe ze geworden zijn!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat kan ik me helemaal voorstellen! Wat leuk dat je ze zelf gaat maken, komt vast helemaal goed. Succes! 🙂
Carla Powers says:
Update! Heb de broodjes gemaakt precies volgens dit recept (met runder gehakt) en alleen wat klein gesnipperd ui erdoor gedaan. Het was heerlijk! Vergeten om een foto te maken! Ga het gauw weer eens maken. Thanks!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Sanne says:
Hi! kan je de broodjes ook invriezen? Want ik eet er nooit 8 tegelijk
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Persoonlijk vind ik bladerdeeg gebakken niet geschikt om in te vriezen, maar je kunt het natuurlijk proberen! Eventueel ongebakken zoals vaak wordt gedaan.
Magaly says:
Voor de verjaardag van mijn moeder deze saucijzenbroodjes gemaakt, wij wonen namelijk in Frankrijk en missen de echte Nederlandse saucijzenbroodjes. En dit recept is helemaal top!! Super lekker en we gaan ze zeker nog een keer maken!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat onwijs leuk om te horen, bedankt voor het delen! 😀
Sandra says:
Heerlijk! Top recept met dat soezende erdoor.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Ja fijne tip hè! Dank voor je reactie 🙂
cilia says:
Heb ze gemaakt en smaakten beter de kant en klare sausijzen
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Kijk, dat is ook precies de bedoeling! Super leuk dat je hebt gemaakt!
Erwin says:
Ze zijn superlekker. Wel iets andere kruiden gebruikt en een fijn gesnipperd uitje. Dat soezendeeg geeft wel de doorslag. Dank je wel!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat goed om te horen, dankjewel Erwin!
Jolanda Vermaat says:
Heerlijk zag jou recept en heb ze gelijk gemaakt. Hmm wat lekker zeg.
Deze ga ik vaker maken.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, dankjewel!!
Merijn says:
Ze zijn heerlijk, ik maak ze zelf iets kruidiger/zoutiger, naar mijn smaak. Dit doe ik door wat bouillonpoeder door het gehaktmengsel mee te kneden. Anders is het vlees een beetje smakeloos, maar door het soezendeeg wel veel smeuïger!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn te horen! En dat is zeker een goede tip als je het graag nog wat hoger op smaak wil. Bedankt voor het delen!