Saucijzenbroodjes (zelfgemaakte)

Saucijzenbroodjes (zelfgemaakte)

Saucijzenbroodjes, écht zo’n lekkere snack voor heel af en toe. Niet te vaak want een saucijzenbroodje is nou eenmaal niet zo goed voor de lijn maar soms, heel soms heb je er gewoon echt trek in. Althans ik wel. Jij ook? D’as mooi want ik geef je vandaag het recept hoe je deze heerlijke broodjes thuis kunt maken.

Saucijzenbroodjes zijn eigenlijk niet meer dan gekruid gehakt wat omhuld is met bladerdeeg. Simpel maar o zo lekker. Juist het gehakt moet goed gekruid zijn en het liefst een klein beetje vettig. Knapperig bladerdeeg eromheen en smullen maar!

Vroeger…

Toen ik op de middelbare school zat hadden we vlakbij een bakkertje. Bij dat bakkertje kon je allerlei lekkere broodjes halen. Vers belegde broodjes met allerlei soorten beleg maar ook warme snacks en verse sapjes.

Het lekkerst waren daar de saucijzenbroodjes. Al snel werd er gezegd “zullen we even naar het bakkertje gaan” zodra we een tussenuurtje of pauze hadden. Waarschijnlijk ken je het wel van vroeger.

Toen ik laatst langs een warme bakker liep en daar de saucijzenbroodjes voor het winkeltje uitgestald zag liggen, onder zo’n warmte lamp, dacht ik weer even terug aan ‘het bakkertje’. Hoewel ik al veel te lang geen saucijzenbroodjes meer had gegeten leek het me juist leuk om ze eens zelf te maken. Zo ontstond het idee voor zelfgemaakte saucijzenbroodjes.

De ster van de show

Op zich zijn saucijzenbroodjes helemaal niet moeilijk om te maken. Het is bladerdeeg met gekruid gehakt. Maar je moet het gehakt echt goed op smaak brengen voor een lekker saucijzenbroodje. Het bladerdeeg heeft natuurlijk niet heel veel smaak en het lekkere gekruide gehakt is echt de ster van de show in dit broodje.

Het gehakt kruid je met iets pittigs (sambal), zout, peper en nootmuskaat. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf de bladerdeeg te maken maar dat is echt een flink karwei. Daarom kies ik vaak voor bladerdeeg uit de diepvries: simpel, snel en ook erg lekker.

Bekijk ook de andere recepten voor de lunch.

Saucijzenbroodjes (zelfgemaakte)


Het recept voor saucijzenbroodjes:

Voorbereidingstijd: 30 minuten | Bereidingstijd: 15 minuten | Totale bereidingstijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 10 saucijzenbroodjes

Wat heb je nodig voor saucijzenbroodjes (ingrediënten):

  • 250 gram half om half of varkensgehakt
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 1 sneetje wit brood
  • (ongev.) 2 el melk
  • 2 eieren
  • 1 tl sambal oelek
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • peper & zout

Hoe je saucijzenbroodjes maakt:

  1. Doe het gehakt in een ruime kom en laat het bladerdeeg ontdooien op het aanrecht.
  2. Leg het sneetje brood op een schaaltje en snij de korstjes er van af. Hierover doe je de melk. Knijp het broodje een klein beetje uit en voeg dit bij het gehakt met 1 ei, 1 tl sambal, 1/2 tl nootmuskaat, een beetje peper en ruim zout.
  3. Meng alles goed door elkaar. Het gehakt is vrij vochtig maar je kunt er nog goed kleine worstjes van maken. Maak 10 kleine worstjes. Zorg dat het gehakt een beetjes losjes is (dus niet te compact worstje).
  4. Kluts het andere ei in een kom en bestrijk het bladerdeeg met het ei. Doe de worstjes in het midden van de bladerdeeg, vouw dicht en druk even goed aan (eventueel kun je de kantjes een beetje aandrukken met een vork). Leg de saucijzenbroodjes voor ongeveer 10-15 minuten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden.
  5. Voor je de saucijzenbroodjes in de oven doet bestrijk je de bovenkant ook met ei, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 10-15 minuten goudbruin in de oven. Even laten afkoelen en eet smakelijk!

Saucijzenbroodjes (zelfgemaakte)

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

24 gedachtes op “Saucijzenbroodjes (zelfgemaakte)”

  1. Pingback: Dejlig - The Best of Maart 2015

  2. Pingback: Foodquotes - Italiaanse Saucijzenbroodjes

  3. Wat weinig ingrediënten voor zo’n lekker broodje zeg. Sinds ik geen vlees meer eet heb ik ze nooit meer gegeten. Ik ga jouw recept een keer proberen met vega gehakt, ben benieuwd!

  4. kelly van voorden

    Oo heeelijk! Als kleine meid kreeg ik er altijd 1 aan het begin van de supermarkt om me zoet te houden tijdens de grote boodschappen. Voorin t zitje oppeuzelen en n leeg zakje afrekenen Zou dit ook smaken met rundergehakt? Ik kan niet tegen varkensvlees.

    1. Rundergehakt is denk ik ietsje droger omdat het minder vet bevat. Ik zou dan denk ik juist voor lamsgehakt gaan maar het wel even steviger kruiden, denk dat je dan een mooi broodje krijgt.

  5. Sinds ik je site ontdekt heb, december 2016, maak ik ze ook zelf. Regelmatig voor het weekend en iedere keer anders kruiden.

    1. Ik vind 1 theelepel voldoende voor 250 gram gehakt maar mocht je de saucijzenbroodjes lekker pittig willen dan houd ik je zeker niet tegen 🙂 1 eetlepel op 250 gram gehakt lijkt me een beetje veel maar wie weet is het lekker.

  6. Ik heb er een Limburgs/Brabants/Javaans accent aangegeven door er ook 1 theelepel mosterd en een scheutje ketjap manis aan toe te voegen.

  7. Ik heb er een Limburgs/Brabants/Javaans accent aangegeven door er ook 1 theelepel mosterd en een scheutje ketjap manis aan toe te voegen.

  8. Suacijzenbroodjes zijn altijd lekker maar 10-15 minuten op 160 graden is het bladerdeeg nog niet eens gaar. Ik doe minimaal 200 graden en 20 – 25 minuten.
    Voeg er eens extra kerriepoeder doorheen dat is ook een heerlijke combinatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top