Samosa (Indiase samosa recept)

Samosa. Yes, ik ben zo blij! Want er is weer een nieuwe ‘bijbel’ uit. Namelijk De bijbel van de Indiase keuken, met recepten van Paulami Joshi. Ik ben gelijk in de keuken gedoken en heb fantastische Indiase samosa’s uit het boek gemaakt. Lees maar snel verder, want hier wil je meer over weten!

Ken je de landenbijbels kookboekenserie al? Ik ben groot fan! Je hebt o.a. de Italiaanse keuken waar ik deze waanzinnig bolognesesaus uit maakte,  Indonesische keuken (hallo spekkoek), maar ook de Thaise, Japanse, Nederlandse, Franse keuken en nu dus ook: de Indiase keuken. En laat dat nou net een keuken zijn waar ik ontzettend van hou. Geurig, kruidig, verwarmend, vaak veel groenten en bovenal onwijs smaakvol. Ik kon eerlijk gezegd niet wachten om deze nieuwe bijbel te bekijken.

Hét Indiase hapje: samosa

In het boek staat héél veel lekkers, het heet niet voor niets een bijbel. Authentieke gerechten, bekende en onbekende gerechten. Zoals de échte kip tandoori (die dus niet op het bekende pakje is geïnspireerd, want dat heeft er zo goed als niet mee te maken 😉 ), maar ook butter chicken en paneer (zelfs hoe je dit zelf kunt maken, tip!). Maar mijn oog viel al snel op de samosa, oftewel het Indiase pasteitje dat je op iedere straathoek in India kunt krijgen.

Vegetarische samosa

Sowieso hou ik van hapjes, en Indiase hapjes zeker ook. Dus de keuze om deze vegetarische samosa uit te proberen was snel gemaakt. Ik las in het boek dat de originele naam van samosa eigenlijk sambusa is en dat het veelal gevuld werd met geitenvlees of gehakt. Toen vegetarisch eten populairder werd, veranderde de vulling in aardappels en doperwten. En dat bevat de samosa’s die ik uit het boek heb gemaakt dus ook, met daarbij nog meer lekkers.

De bijbel van Indiase keuken

Voordat ik het fantastische recept met je ga delen, eerst nog even terug naar het boek. Want jongens, geloof mij. Als je van de Indiase keuken houdt: koop dit boek! Het is echt een geweldig naslagwerk met zo onwijs veel recepten. Paulami is opgegroeid in India en pas vier jaar geleden naar Nederland verhuisd. Dus als iemand weet hoe je lekker Indiaas kunt koken, dan is zij het wel. In het boek neemt ze je mee door de verschillende gebieden en bijbehorende eetculturen van India. De recepten zijn dan ook opgedeeld in noord, oost, zuid, west en centraal. Zoals Paulami ook in het boek vertelt, is India op gebied van eten eigenlijk niet één land te noemen, omdat de soorten gerechten zo erg verschillen per regio.

In ieder hoofdstuk staan recepten waar ik gelijk enthousiast van word. Van paneer in romige saus uit het noorden van India, tot aan auberginedip uit het oosten, zoetzure dahl uit west India, gestoomde rijstcakejes uit het zuiden en dumplings in rozensiroop uit centraal India. Je kunt je echt helemaal uitleven met dit boek. En wat ik ook nog wel even wil noemen, is dat ik het zo fijn vindt dat er een hoofdstuk met how to’s is. In handige foto’s in het boek zie je bijvoorbeeld hoe je Indiase samosa’s vouwt.

Samosa’s vouwen

Over dat vouwen van die samosa’s gesproken. Ondanks de superhandige foto’s in het boek, was het wel een uitdaging om het precies zo te vouwen als Paulami doet. Wat op zich helemaal niet gek is, zij heeft het waarschijnlijk al tig keer gedaan. Maar hier heb ik dus een beetje gesmokkeld en een andere vouwtechniek gebruikt. Al zijn er, google maar eens, heel veel verschillende technieken om samosa’s te vouwen in omloop en kun je het niet echt fout doen. In deze video zie je de techniek die Paulami ook ongeveer beschrijft in haar boek. Voel je vrij om die, of een andere techniek, te gebruiken. Lekker worden ze sowieso wel!

Lekkere dip erbij: muntchutney

Samosa’s eet je gloeiend heet mét een lekkere dip erbij. Ik ging voor de muntchutney uit het boek die echt fantastisch smaakt bij de vegetarische samosa’s. Lekker fris door de munt en limoen, maar ook met pit door het pepertje. Je maakt de muntchutney door 30 gram verse munt, 20 gram koriander, 1 kleine ui, 2-3 groene rawit-pepertjes, 4 eetlepels (evt. plantaardige) yoghurt, 1 theelepel zout en een halve theelepel suiker fijn te malen in een keukenmachine en vervolgens te mengen met 2 theelepels limoensap en 3 eetlepels water. En zo heb je in een handomdraai een lekkere dip voor bij je Indiase samosa’s.

De bijbel van de Indiase keuken is verkrijgbaar bij o.a. Bol.com of je lokale boekhandel >>

Samosa

Fantastisch recept uit de Bijbel van de Indiase keuken voor Indiase samosa. Vegetarische samosa's gevuld met o.a. aardappel en doperwten.
4.23 van 9 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Rusttijd: 25 minuten
Totale tijd: 1 uur 25 minuten
Hoeveelheid: 12 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor het deeg
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepel olie
Voor de vulling
  • 5 vastkokende aardappels (geschild en in stukken)
  • 2 eetlepels olie
  • 3 centimeter gember (geraspt)
  • 2 groene rawit-pepertjes (fijngehakt)
  • 1 theelepel garam massala
  • 1/2 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel zout
  • 170 gram doperwten
  • 15 gram koriander (fijngehakt)
Verder nodig
  • zonnebloemolie ((frituren))

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Meng de bloem met het zout en de olie. Voeg in porties 150 milliliter water toe en meng tot een samenhangend deeg. Kneed op een schoon oppervlak 10 minuten stevig door. Laat ongeveer 15 minuten rusten onder een schone theedoek.
  • Breng ruim water aan de kook en kook de aardappels in ca. 20 minuten gaar.
  • Verhit olie in een koekenpan en fruit de gember en rawit-pepertjes op middelhoog vuur voor 2 minuten. Voeg de garam massala, kurkuma, chili en zout toe. Bak nog 2 minuten.
  • Giet de aardappels af en stamp tot een puree. Roer het specerijenmengsel, de doperwten en de koriander erdoor. Laat 10 minuten afkoelen.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke porties. Rol iedere portie op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde cirkel van 15-17 centimeter. Halveer met een scherp mes.
  • Vouw de samosa's nu volgens een techniek naar keuze. Je kunt er een hoorntje van maken, vullen met 1-2 eetlepels van de vulling en het randje dichtvouwen, of vouw ze bijvoorbeeld zoals je filodeeghapjes in een driehoek vouwt.
  • Verhit een flinke laag zonnebloemolie tot 120 graden. Frituur de samosa's in porties in 10 minuten goudbruin en gaar. Laat uitlekken op keukenpapier.

handig om te weten:

Tip: als je het iets milder wil houden, doe er dan wat minder pepertjes en chilipoeder in.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 178kcal | Koolhydraten: 37g | Eiwitten: 5g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

8 thoughts on “Samosa (Indiase samosa recept)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept