Krokante aardappelsalade recept

Salade van krokante aardappels

Salade van krokante aardappels, oftewel; crispy potato salad, zoals onze Angelsaksische buren het zo mooi zeggen. Dit is het recept waarin we krokant en romig combineren tot een zalige krokante en romige aardappel salade. Deze wil je maken!

Romige aardappelsalade van krokante aardappels

We kennen natuurlijk allemaal de klassieke aardappelsalade, waanzinnig lekker! Maar kende je al deze salade van krokante aardappels? Deze bevat al het goede van een romige BBQ salade met de heerlijke toevoeging van krokant gebakken aardappels en pancetta. Als extra smaakmaker voegen we Boursin toe, een oude vertrouwde favoriet in de keuken van Huize Kookt Zo.

Krokante aardappelsalade

Crispy potato salad

De welbekende crispy potato salad, of smashed potato salad, kwam zo vaak voorbij op TikTok dat ik hem wel móest proberen. Uiteraard met een eigen twist eraan, aldus de Boursin en pancetta. Ik kan je vertellen, ik snap helemaal dat deze salade zo populair is.

Want wat is ‘ie lekker.. Romig, krokant, vullend en heerlijk smaakvol. De salade van krokante aardappels is wat mij betreft hét bijgerecht van deze zomer! Hij is perfect bij de BBQ, als frisse zomerse maaltijd of eet de leftovers voor lunch.

Geplette aardappels

Zelf smashed potato salad maken

Het maken van deze salade met krokante aardappels is absoluut niet moeilijk, het meeste werk gebeurt namelijk in de oven. Je kookt de krieltjes voor en bakt ze vervolgens net als de pancetta krokant in de oven. Hiervoor gebruik ik het liefste deze bakplaat met anti-aanbaklaag, ideaal!

Romige krokante aardappelsalade

Zalige aardappel recepten

Vervolgens meng je de krokante aardappels met de verkruimelde pancetta en de rest van de smaakmakers. Als extra groenten voegen we nog doperwtjes en bosui toe en voilà! Een zalige salade met krokante aardappels voor in je repertoire.

Zin gekregen in meer aardappel recepten? Er staan voldoende op de blog, laat ons vooral weten als je hem hebt gemaakt!

Zomerse salade van krokante aardappels
Krokante aardappelsalade recept

Salade van krokante aardappels

Salade van krokante aardappels oftewel, crispy potato salad. Een zalige, krokante en romige aardappelsalade, hét bijgerecht van deze zomer.
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 750 gram krieltjes
  • 150 gram pancetta
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 150 gram Boursin (knoflook en fijne kruiden)
  • 2 eetlepels peterselie (vers – fijn gesneden)
  • 3 stengels bosui (in dunne ringen )
  • 1 komkommer (zaadjes verwijderd en in kleine stukjes)
  • 100 gram doperwten (gekookt)
  • ½ citroen (sap)
  • olijfolie, peper en zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden, boven- en onderwarmte.
  • Kook de krieltjes 10-15 minuten in een pan met een flinke snuf zout – je wilt ze beetgaar, niet zacht gaar. Giet na het koken af.
  • Leg ondertussen de pancetta op een bakplaat (met anti-aanbak) en bak de pancetta krokant in 10-15 minuten, laat afkoelen en verkruimel.
  • Verhoog de oventemperatuur nu naar 210 graden. Stort de krieltjes op een bakplaat, plet ze door er met een stevig glas op te drukken en breng op smaak met knoflookpoeder, paprikapoeder en peper naar smaak. Druppel er wat olijfolie overheen en schuif de oven in.
  • Bak de aardappels in ca. 45-55 minuten krokant, keer halverwege om met een spatel. Na het bakken breng je de aardappels op smaak met zout.
  • Ondertussen maak je de romige dressing alvast klaar door in een grote kom de volgende ingrediënten te doen: crème fraîche, Boursin, peterselie, bosui, komkommer, doperwten, citroensap, de verkruimelde pancetta en breng op smaak met peper en zout.
  • Schep hier de geplette, krokante aardappels doorheen en schep alles door elkaar. De aardappels mogen nog warm zijn, dat mengt makkelijker en de salade lauwwarm serveren is het lekkerste (maar koud kan natuurlijk ook). Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 326kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwitten: 9g | Vetten: 21g | Verzadigd vet: 10g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Krokante aardappelsalade recept

8 reacties op “Salade van krokante aardappels

  • Echt super lekker deze! Blijft bij ons in het rijtje staan om vaker te maken! Wel een vraag, hoe kan ik deze bijv. een dag later nog even “opfrissen” als hij niet helemaal is op gegaan? Weggooien is immers zo zonde..

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:

      Wat goed om te horen! De aardappeltjes kun je helaas niet weer krokant maken, als je dat bedoelt. Je zou wel bij voorbaat een deel apart kunnen houden en deze pas mengen de volgende dag.

  • Marlies Heijningen zegt:

    Ik heb hem gemaakt hij is echt heerlijk.
    Mensen vroegen of ik de schaal kon bij vullen hahaha.
    Volgende keer dus maar een dubbele portie 🤣

  • Cathy Van zundert zegt:

    Hoi, hoeveel raad je aan te maken voor een BBQ met 18 volwassenen. Ik wil wel 3 soorten salades maken. Is dan 1x het recept genoeg ?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:

      Dat ligt er een beetje aan wat je allemaal maakt, hoe vullend het allemaal is etc. Als je ook nog veel andere dingen hebt dan zou ik persoonlijk 1 x het recept aanhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *