Remouladesaus. Vandaag deel ik graag dit makkelijke recept voor een heerlijke remouladesaus met je. Ik ben er zelf dol op en eet het graag bij kibbeling of andere soorten vis. Het wordt vaak verward met ravigotesaus, maar er zit toch echt een groot verschil tussen!
Wat is remouladesaus? Remouladesaus is een saus uit de Franse keuken. Deze klassieke Franse saus wordt gemaakt op basis van mayonaise met mosterd, augurk, kappertjes, en verse kruiden zoals peterselie en bieslook. Het grote verschil met ravigotesaus is dat ravigote op basis van een vinaigrette wordt gemaakt, dus met olie en azijn. De overige ingrediënten komen wel overeen, maar de basis dus niet.
Verschil remouladesaus, ravigotesaus en tartaarsaus
Zowel remoulade als ravigote zijn klassieke Franse sauzen. Maar dan is er nóg een saus die er erg op lijkt, en dat is tartaarsaus. Daarvan vind je het recept al op mijn blog en vind ik ook heerlijk. Het verschil met tartaarsaus is trouwens ook niet heel erg groot, dit is ook een saus op basis van mayonaise, maar daar zit dan weer gekookt ei door. Volg je het nog? 😉
Ik leerde ooit eens een handig ezelsbruggetje om het verschil tussen remouladesaus en ravigotesaus te onthouden. Ravigote eindigt op -te net als vinaigrette. Handig niet?!
Kibbeling met remouladesaus
Wat dus wel grappig is, is dat bij de visboer vaak om ravigotesaus gevraagd wordt (of aangeboden door de visboer), maar eigenlijk bedoelen de mensen dan dus remouladesaus. Want die wordt voornamelijk gegeten bij kibbeling of andere gebakken vis.
Ravigotesaus is meer een dressing voor salades of lekker bij vleesgerechten. Tartaarsaus wordt wel net als remouladesaus gegeten bij gebakken vis of andere gefrituurde gerechten of hapjes zoals bij dit recept voor fish and chips uit de oven. Alledrie de sauzen zijn heerlijk, maar vandaag ga ik je het recept geven voor mijn remouladesaus. Geniet ervan!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 middelgrote augurk
- ½ eetlepel kappertjes
- halve sjalot
- 100 gram mayonaise (bijvoorbeeld Zaanse mayo - die is lekker vettig)
- ½ theelepel mosterd (dijon)
- 1 eetlepel verse peterselie (fijngesneden)
- 1 eetlepel verse bieslook (fijngesneden)
- 1 theelepel citroensap
- peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snij de augurk, kappertjes en sjalot fijn.
- Doe in een kom en meng hier de overige ingredienten door.
- Breng de saus op smaak met peper en zout.
Jolanda says:
Heel lekker sausje. Ik doe er alleen dille in ipv peterselie. Dat vind ik er het beste bij smaken. En kibbeling, ook heerlijk. Groetjes
Houssam says:
Heerlijke saus. Dank je wel voor het recept
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Truus Mommers says:
Super lekkere saus, al vele variaties geprobeerd, maar deze is top👌🏻
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, dankje Truus