fbpx
Red velvet taart

Red velvet taart

Red velvet taart. Prachtig rode en smeuïge cake met een witte frosting van roomkaas, fluweelzacht van smaak en zo fan-tas-tisch lekker! Deze cake WIL je maken. Hij is helemaal niet moeilijk om te maken en ik vertel je precies, stap-voor-stap, hoe je deze heerlijke red velvet taart zelf kunt maken.

Ik ben niet het jaloerse type, maar als vriendlief thuiskomt uit zijn werk en verteld dat hij zo’n lekker taartje heeft gegeten… dan denk ik ‘challenge accepted’ 😉 . Tijd voor ‘Eef bakt zo’.

Red velvet taart

Een red velvet taart is een rasechte Amerikaanse taart. Bomvol kleurstof en de ingrediënten zijn niet bepaald zoals wij ze gewend zijn. Denk aan karnemelk en baking soda bijvoorbeeld. Het zorgt er echter wel voor dat de cake heerlijk smeuïg wordt. Lekker veel kleurstof erbij en een cream cheese frosting eroverheen. Dat laatste is lekker zoet en romig, maar zorgt ook voor een beetje een frisse tegenhanger. Een taart die op en top in balans is en waarvan je maar al te graag een stukje… of 2 wilt nemen…

Red velvet cake

Red velvet cake zelf maken

Een red velvet cake heeft een aantal kenmerkende ingrediënten zoals karnemelk, azijn en baking soda. Dat laatste wordt wel vaker gebruikt in de Amerikaanse keuken en zorgt voor een luchtige cake. De azijn en karnemelk proef je niet terug trouwens, wees niet bang. Maar het zorgt er dus wel voor dat deze cake zo lekker mals en smeuïg wordt zonder dat hij klef te noemen is. Hij is fluweelzacht van smaak en wat zeker niet mag ontbreken is een beetje cacaopoeder.

Cacaopoeder hoort simpelweg in een red velvet  anders is het geen red velvet. Verder heb je natuurlijk kleurstof nodig om de taart zo mooi rood te krijgen. Best veel overigens en hoeveel je precies nodig hebt hangt een beetje af van het type kleurstof dat je gebruikt. Van het ene type heb je misschien een eetlepeltje of 2 á 3 nodig terwijl je van het andere type meer nodig hebt. Het toevoegen van de kleurstof doe je dan ook op gevoel en tot je cake mooi rood is.

Genoeg gekletst, laten we aan de bak gaan zodat jij jouw lief ook kunt verrassen met zo’n heerlijke taart. Want mocht je het je inmiddels nog afvragen… deze was meer dan goed gekeurd door mijn meneer 😉 .

Red Velvet cake taart zelf maken

Red velvet taart

Makkelijk, stap-voor-stap recept voor een heerlijke red velvet taart met roomkaas frosting.
3.83 van 17 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 14 stukken

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de cake:

  • 375 gram bloem
  • 350 gram suiker
  • 300 ml karnemelk
  • 150 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
  • 20 gram cacaopoeder (ongezoet)
  • 3 eieren (middel)
  • 1 zakje vanilliesuiker
  • 1 eetlepel azijn
  • theelepel baking soda
  • rode kleurstof

Voor de roomkaas frosting:

  • 500 gram roomkaas
  • 250 gram poedersuiker
  • 200 gram roomboter
  • 1 theelepel vanille extract

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • We beginnen met het maken van de cake.
    Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Klop de boter, vanillesuiker en de suiker luchtig door elkaar en voeg vervolgens de eieren 1 voor 1 toe.
  • Meng alvast een beetje kleurstof door de karnemelk.
  • Klop nu de karnemelk, bloem en de cacaopoeder beetje bij beetje door het beslag.
  • Tot slot voeg je de baking soda en de azijn toe en eventueel nog wat extra kleurstof om de cake knalrood te maken.
  • Vet de springvorm in en bedek de bodem met bakpapier. Giet het beslag in de vorm.
  • Bak de cake in circa 50 minuten gaar.
    Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken.
  • Laat de cake volledig afkoelen en maak ondertussen alvast de roomkaas frosting.
  • Klop hiervoor de boter enkele minuten tot deze luchtig is en mix dan de roomkaas, poedersuiker en vanille extract erdoor.
  • Snij de taartbolling van de cake en snij de cake daarna horizontaal in 3 plakken.
    Gebruik hiervoor eventueel een taartzaag voor zo recht mogelijke stukken.
  • Bewaar het afsnijdsel van de bovenkant en maal dit fijn in een keukenmachine (dit gebruiken we straks ter decoratie).
  • Leg de onderste helft op een taartplateau of bord waarop je de taart wilt serveren en verdeel hierover 1/4 deel van de frosting.
  • Leg hierop de middelste helft en verdeel daarover opnieuw 1/4 deel van de frosting. Bedek dit met de bovenkant.
  • Gebruik de rest van de frosting om de zijkanten en de  bovenkant mee te bedekken.
  • Verdeel het verkruimelde afsnijdsel over de bovenkant en eet smakelijk!

handig om te weten:

Tip: je kunt de cake ook prima alvast een dag van te voren maken.
Bewaren: deze red velvet taart is maximaal 3 dagen houdbaar in de koelkast.

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 595kcal | Koolhydraten: 67g | Eiwitten: 7g | Vetten: 35g | Verzadigd vet: 21g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Red velvet taart

Red velvet taart Pinterest collage

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

16 reacties op “Red velvet taart”

  1. Hoi hoi, ik heb m zojuist gemaakt, wel geprobeerd te kleuren met bietensap.. helaas is dat niet gelukt 😩 maargoed de smaak zal er niet minder om zijn. Hoe heb je de frosting er zo vreselijk strak en netjes op gekregen? Ik zie de taart er bij mij nog steeds doorheen 🤔

    1. Eef

      Nee bietensap is eigenlijk ook niet te doen bij een red velvet, hiervoor heb je gewoon een lading kleurstof nodig 😉
      De taart goed laten afkoelen en rustig de frosting eromheen doen. Ik gebruik een deegsnijder (zo’n plastiek vierkant dingetje om de frosting er zo strak mogelijk om heen te doen.

      1. Hoi Eef, dit ziet er lekker uit! Mijn man is gek op deze taart dus ik wil graag een poging wagen. Vraagje: op welke ovenstand bak je de cake, hetelucht of onder- en bovenwarmte?

        1. Eef

          Altijd op boven en onderwarmte (anders zet ik het er specifiek bij 🙂 ) Ik hoop dat hij in de smaak valt bij je man, hier was het een groot succes!

          1. Eef

            Gewone, ik heb zo’n oranje pak, maar je kunt ook van Dr. Oetker of zuiveringszout bij de drogist gebruiken. Is allemaal hetzelfde 🙂

      2. Hoii,
        Ik had op een andere website gelezen dat je de hele beslag niet in 1 bakvorm moet doen, omdat het anders niet gaar wordt in het midden. Was het bij jouw wel gaar in het midden?
        Groetjes.

        1. Eef

          Bij mij werd het wel gaar zoals je kunt zien. Waarschijnlijk een heel ander recept en wellicht een andere diameter van de springvorm?

          1. Hoi hoi!
            Gisteravond deze prachtige taart gemaakt. Maar ondanks dat er een hele tube rode kleurstof in is gegaan van dr oetker is hij toch bruin ipv mooi rood…..
            Welke en hoeveel kleurstof heb jij gebruikt?

          2. Eef

            Ah wat jammer! Ik gebruik zelf pasta die is vaak even sterker en speciaal voor taarten, ik ben niet bekend met die van Dr. Oetker helaas. Ik heb die van het merk ‘funcakes’ gebruikt.

  2. Bij mij is de cake na 65 min. Nog steeds nat. De bovenkant ziet er krokant uit. Ik laat hem nu nog een 15 erin staan.
    Maar wat kan er verkeerd zijn gegaan?

    Groeten Sanne

    1. Eef

      Elke oven is anders dus het kan zijn dat je oven een hogere temperatuur nodig heeft. Zet hem eventueel iets lager in de oven zodat de bovenkant niet te gaar wordt en je cake mooi gaart. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Gebruik trouwens altijd boven en onder warmte en niet hete lucht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top