Red velvet taart

Red velvet taart

Red velvet taart. Prachtig rode en smeuïge cake met een witte frosting van roomkaas, fluweelzacht van smaak en zo fan-tas-tisch lekker! Deze cake WIL je maken. Hij is helemaal niet moeilijk om te maken en ik vertel je precies, stap-voor-stap, hoe je deze heerlijke red velvet taart zelf kunt maken.

Ik ben niet het jaloerse type, maar als vriendlief thuiskomt uit zijn werk en verteld dat hij zo’n lekker taartje heeft gegeten… dan denk ik ‘challenge accepted’ 😉 . Tijd voor ‘Eef bakt zo’.

Red velvet taart

Een red velvet taart is een rasechte Amerikaanse taart. Bomvol kleurstof en de ingrediënten zijn niet bepaald zoals wij ze gewend zijn. Denk aan karnemelk en baking soda bijvoorbeeld. Het zorgt er echter wel voor dat de cake heerlijk smeuïg wordt. Lekker veel kleurstof erbij en een cream cheese frosting eroverheen. Dat laatste is lekker zoet en romig, maar zorgt ook voor een beetje een frisse tegenhanger. Een taart die op en top in balans is en waarvan je maar al te graag een stukje… of 2 wilt nemen…

Red velvet cake

Red velvet cake zelf maken

Een red velvet cake heeft een aantal kenmerkende ingrediënten zoals karnemelk, azijn en baking soda. Dat laatste wordt wel vaker gebruikt in de Amerikaanse keuken en zorgt voor een luchtige cake. De azijn en karnemelk proef je niet terug trouwens, wees niet bang. Maar het zorgt er dus wel voor dat deze cake zo lekker mals en smeuïg wordt zonder dat hij klef te noemen is. Hij is fluweelzacht van smaak en wat zeker niet mag ontbreken is een beetje cacaopoeder.

Cacaopoeder hoort simpelweg in een red velvet  anders is het geen red velvet. Verder heb je natuurlijk kleurstof nodig om de taart zo mooi rood te krijgen. Best veel overigens en hoeveel je precies nodig hebt hangt een beetje af van het type kleurstof dat je gebruikt. Van het ene type heb je misschien een eetlepeltje of 2 á 3 nodig terwijl je van het andere type meer nodig hebt. Het toevoegen van de kleurstof doe je dan ook op gevoel en tot je cake mooi rood is.

Genoeg gekletst, laten we aan de bak gaan zodat jij jouw lief ook kunt verrassen met zo’n heerlijke taart. Want mocht je het je inmiddels nog afvragen… deze was meer dan goed gekeurd door mijn meneer 😉 .

Red Velvet cake taart zelf maken

Red velvet taart

Red velvet taart

Makkelijk, stap-voor-stap recept voor een heerlijke red velvet taart met roomkaas frosting.
4.31 van 110 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 14 stukken

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de cake:
  • 375 gram bloem
  • 350 gram suiker
  • 300 ml karnemelk
  • 150 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
  • 20 gram cacaopoeder (ongezoet)
  • 3 eieren (middel)
  • 1 zakje vanilliesuiker
  • 1 eetlepel azijn
  • theelepel baking soda
  • rode kleurstof
Voor de roomkaas frosting:
  • 500 gram roomkaas
  • 250 gram poedersuiker
  • 200 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
  • 1 theelepel vanille extract

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • We beginnen met het maken van de cake. Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Klop de boter, vanillesuiker en de suiker luchtig door elkaar en voeg vervolgens de eieren 1 voor 1 toe.
  • Meng alvast een beetje kleurstof door de karnemelk.
  • Klop nu de karnemelk, bloem en de cacaopoeder beetje bij beetje door het beslag.
  • Tot slot voeg je de baking soda en de azijn toe en eventueel nog wat extra kleurstof om de cake knalrood te maken.
  • Vet de springvorm in en bedek de bodem met bakpapier. Giet het beslag in de vorm.
  • Bak de cake in circa 50 minuten gaar. Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken.
  • Laat de cake volledig afkoelen en maak ondertussen alvast de roomkaas frosting.
  • Klop hiervoor de boter enkele minuten tot deze luchtig is en mix dan de roomkaas, poedersuiker en vanille extract erdoor.
  • Snij de taartbolling van de cake en snij de cake daarna horizontaal in 3 plakken. Gebruik hiervoor eventueel een taartzaag voor zo recht mogelijke stukken.
  • Bewaar het afsnijdsel van de bovenkant en maal dit fijn in een keukenmachine (dit gebruiken we straks ter decoratie).
  • Leg de onderste helft op een taartplateau of bord waarop je de taart wilt serveren en verdeel hierover 1/4 deel van de frosting.
  • Leg hierop de middelste helft en verdeel daarover opnieuw 1/4 deel van de frosting. Bedek dit met de bovenkant.
  • Gebruik de rest van de frosting om de zijkanten en de bovenkant mee te bedekken.
  • Verdeel het verkruimelde afsnijdsel over de bovenkant en eet smakelijk!

handig om te weten:

Tip: je kunt de cake ook prima alvast een dag van te voren maken.
Bewaren: deze red velvet taart is maximaal 3 dagen houdbaar in de koelkast.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 595kcal | Koolhydraten: 67g | Eiwitten: 7g | Vetten: 35g | Verzadigd vet: 21g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Red velvet taart

Red velvet taart Pinterest collage

77 thoughts on “Red velvet taart

  • Hoi hoi, ik heb m zojuist gemaakt, wel geprobeerd te kleuren met bietensap.. helaas is dat niet gelukt ???? maargoed de smaak zal er niet minder om zijn. Hoe heb je de frosting er zo vreselijk strak en netjes op gekregen? Ik zie de taart er bij mij nog steeds doorheen ????

    • Nee bietensap is eigenlijk ook niet te doen bij een red velvet, hiervoor heb je gewoon een lading kleurstof nodig 😉
      De taart goed laten afkoelen en rustig de frosting eromheen doen. Ik gebruik een deegsnijder (zo’n plastiek vierkant dingetje om de frosting er zo strak mogelijk om heen te doen.

      • Hoi Eef, dit ziet er lekker uit! Mijn man is gek op deze taart dus ik wil graag een poging wagen. Vraagje: op welke ovenstand bak je de cake, hetelucht of onder- en bovenwarmte?

        • Altijd op boven en onderwarmte (anders zet ik het er specifiek bij 🙂 ) Ik hoop dat hij in de smaak valt bij je man, hier was het een groot succes!

          • Gewone, ik heb zo’n oranje pak, maar je kunt ook van Dr. Oetker of zuiveringszout bij de drogist gebruiken. Is allemaal hetzelfde 🙂

      • Hoii,
        Ik had op een andere website gelezen dat je de hele beslag niet in 1 bakvorm moet doen, omdat het anders niet gaar wordt in het midden. Was het bij jouw wel gaar in het midden?
        Groetjes.

        • Bij mij werd het wel gaar zoals je kunt zien. Waarschijnlijk een heel ander recept en wellicht een andere diameter van de springvorm?

          • Hoi hoi!
            Gisteravond deze prachtige taart gemaakt. Maar ondanks dat er een hele tube rode kleurstof in is gegaan van dr oetker is hij toch bruin ipv mooi rood…..
            Welke en hoeveel kleurstof heb jij gebruikt?

          • Ah wat jammer! Ik gebruik zelf pasta die is vaak even sterker en speciaal voor taarten, ik ben niet bekend met die van Dr. Oetker helaas. Ik heb die van het merk ‘funcakes’ gebruikt.

          • Dat denk ik wel hoor, je zou dan alleen wel de baktijden e.d. moeten aanpassen natuurlijk 🙂

        • Hi Sven, ik heb die van Dr. Oetker zelf nog niet geprobeerd dus ik durf je niet te zeggen of die goed is of niet. Ik gebruik zelf die van Funcakes, die is sterk genoeg. Groetjes,

          • 4 sterren
            Wat a taart yummm
            Ik heb vandag dit mooi taart gemak
            Ik heb food color gebruik
            Was echt kekker
            Bedankt voor dit mooi recept

  • Bij mij is de cake na 65 min. Nog steeds nat. De bovenkant ziet er krokant uit. Ik laat hem nu nog een 15 erin staan.
    Maar wat kan er verkeerd zijn gegaan?

    Groeten Sanne

    • Elke oven is anders dus het kan zijn dat je oven een hogere temperatuur nodig heeft. Zet hem eventueel iets lager in de oven zodat de bovenkant niet te gaar wordt en je cake mooi gaart. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Gebruik trouwens altijd boven en onder warmte en niet hete lucht.

  • Hallo,

    Kan ik de taart ook in de koelkast bewaren? Nu maken en vanavond opeten?
    Alvast bedankt voor de reactie

    Groetjes, Eline eilander

    • Je kunt de taart prima van te voren maken en dan opeten ’s avonds of de dag erna 🙂 Zeker met warme dagen is bewaren in de koelkast aan te raden.

  • Hoi,
    Na een mislukte cake van een half jaar geleden, ben ik op een uitprobeer toer gegaan. 4 verschillende recepten geprobeerd en deze komt als een ombetwiste winnaar uit de test! Heb de cake wel in tweeën gebakken, want vind 4 lagen mooier dan 3 ????
    Bedankt! This is a keeper for me!

    • Hallo! Ik heb een vraag.
      Ik wil hem op dit moment maken alleen heb ik een bakvorm van 22 cm en 9,5 cm hoog. Kan ik dit recept dan ook gebruiken? Alvast bedankt

      • Kyana Van den Eeckhout says:

        Hey, ik heb voor school een opdracht van Engels om een filmpje te maken terwijl wij een gerecht maken. Ik heb gekozen voor deze taart. Zou je mij kunnen zeggen hoe hoog de cake zelf zonder frosting is? Groetjes Kyana

        • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

          Wat leuk dat je deze taart gaat maken! Dat durf ik je eigenlijk niet precies te zeggen, want we hebben dat niet opgemeten toen we de taart maakten.

  • Hoi!

    Ik heb alle ingrediënten in huis gehaald voor dit overheerlijke recept!
    Alleen, heb ik enkel een springvorm van ca 24 cm. Is dit een heel groot probleem? Of zou dit ook moeten lukken?

    Ik hoor het graag!

    Groetjes Nikki.

  • Hi,

    Ik heb een convectie oven die alleen op 170 of 180 graden kan.. wat is aan te raden? De taart op 170 of 180 graden te bakken? Heb wel een springvorm van 22 cm.

  • Ikkie Tighadouini says:

    Hi Eef,

    Helaas mislukte bij de frosting. Ik heb exacte gedaan wat hierboven staat. Mijne werd niet hard of zo. En tip poeder suiker door een zeef. Ik kreeg allemaal bolletjes erin ????

  • Ik wil deze taart dit weekend maken voor de verjaardag van mn schoonbroertje.
    Is het nodig om de taart in de koelkast te zetten zodat de frosting kan opstijven of kan ik m bakken en na het opsmeren van de frosting meteen meenemen?

  • 4 sterren
    Helaas was de kleur minder rood dan verwacht, misschien toch door de cacao, maar de smaak was heerlijk. Bij mij moest het wat langer in de oven, totaal 70 minuten. Maar ga het zeker nog eens maken.

  • 5 sterren
    Helemaal top! Mijn schoonzusje vroeg voor de grap ‘zelf gemaakt?’, ze ging ervan uit dat ik het gekocht had. Voor kerst had ik er nog wat extra rode sterretjes op gedaan. 🙂

    Ik had alleen een beetje klontjes in mijn frosting en het was iets geler dan ik wilde, ik denk door de roomboter en de eetlepel vanille extract. (Zo’n flesje vanille aroma van de AH, misschien niet de juiste.) Maar dat zijn kleine dingetjes voor een eerste keer een recept maken! Deze ga ik zeker nog een keer maken.

  • Judith Kleine says:

    Super veel complimenten gehad over deze taart! Ik heb de taart eerst gebakken (moest bij mij ook 70 min voordat de sateprikker schoon uit het midden van de taart kwam). Laten afkoelen. Gesneden in twee helften in plaats van drie. De twee helften ingepakt met plasticfolie en een pedaalemmerzak daar omheen. Vervolgens ingevroren. Avond voor decoreren in de koelkast gezet en volgende dag de frosting gemaakt en de taart afgemaakt. Super bedankt voor dit geweldige recept. Een regelrecht succes!

  • Charlotte says:

    Goedemiddag,

    Ik had de taart gemaakt maar de frosting was heel erg dun, hoe kan dit? Hierdoor is de hele taart mislukt.

    Groetjes Charlotte Spijkerman

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Charlotte, wat vervelend! Heb je het recept goed gevolgd en de juiste hoeveelheden gebruikt? Het kan zijn dat de taart nog te warm was en dat hij daarom vloeibaar is geworden of dat je hem te lang hebt gemengd en/of niet voldoende hebt laten afkoelen om op te stijven. Het is lastig om je op afstand te helpen maar ik hoop dat ik het kan oplossen voor je 😉 .

  • 5 sterren
    vorige week werdt mijn lieve tweeling 7 ze wouden een red velvet taart en ik dacht het is duur maar ik kan het wel maken op het kinder feestjes ik kreeg blije ouders ik maakte het gisteren voor familie feest super lekker echt een aanrader als je gedult hebt dan is dut echt een aanraader

    groetjes de tweeling max en lucy

  • 5 sterren
    Ook ik kreeg veel complimenten over de taart 🙂 heeerlijk was die! Al was deze nog niet helemaal perfect in de afwerking, maar de uitdaging ga ik de volgende keer weer aan. Wat ik me alleen afvroeg.. bij het cake beslag geef je aan om ongezouten roomboter te gebruiken en bij de frosting staat roomboter. Is dit dan ook ongezouten of gezouten?
    Dankjewel alvast voor je antwoord, ik ga hem snel weer maken!

  • Trudy van't Oor-Schouten says:

    Ik heb t gemaakt maar de boden werdt niet rijden was gewoon bruin komt dit door de cacao?? Ik had de rodekleurstof met de karnemelk gemengd dat was mooi rood maar na t mixen werd t beslag bruin .dit klopt dan toch niet

  • Hoi,
    Ik wil deze taart morgen maken voor mijn verjaardag maar heb alleen een hetelucht oven. Heb je tips voor de temperatuur en tijd die ik dan moet aanhouden of is het dan lastig deze taart te maken?
    Hoor het graag, dankjewel alvast!

  • Hi Eef,
    Mijn cake is nu aan het afkoelen. Maak jij dan al de frosting intussen en zet deze koud, of maak je de frosting vlak voordat je de taart in 3 delen snijdt?

    • Ik doe dat zelf het liefst als de cake afgekoeld is dan is de frosting beter smeerbaar, als je hem koud zet kan hij wat hard worden namelijk.

  • Hoi,
    Ik heb geen boven en onderwarmte in de oven maar een heteluchtoven en ik heb de temperatuur volgens de tabel verlaagd naar 155 graden. Hij heeft er zo’n 25 langer ingezeten voordat de saté prikker er schoon uitkwam en uiteindelijk was hij alsnog niet gaar. Weet je misschien wat hier mis ging?

    • Een hetelucht oven gaart anders dan een elektrische oven met een boven – en onderwarmte. Waarschijnlijk is 155 te laag geweest waardoor de cake niet gaar is. Volgende keer misschien proberen hem iets hoger te zetten?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept