Pruimen crumble, het is volop pruimen seizoen en gezien ik 3 (!) pruimen bomen in mijn tuin heb, is het druk bij Eef met de pruimen recepten. Maar zeg nou zelf, deze pruimen crumble is toch hét ideale toetje om dit seizoen te maken?!
Crumble met pruimen
Makkelijk, snel klaar en ontzettend lekker. Dat is sowieso al de ideale combinatie natuurlijk. Maar deze pruimen crumble is ook nog eens het perfecte toetje in de overgang van seizoen. Het warme zomerfruit met een kruimellaagje waarin een lekkere snuf kaneel zit. Zomer meets herfst…
Pruimen seizoen
Het pruimen seizoen loopt van juli tot en met september met een piek in augustus. Je kunt deze crumble met pruimen met alle soorten pruimen maken, ik ging voor de meest herkenbare soort: de Kwets. Dat is een pruim met paarse schil die prachtig rood wordt tijdens het bakken.
De smaak van de Kwets is zoet waardoor ik niet veel suiker heb toegevoegd aan deze pruimen crumble. Afhankelijk van welke pruimsoort je gebruikt en hoe deze smaakt, altijd even voorproeven dus, kun je bepalen of je nog extra suiker wilt toevoegen of niet.
Lekkere recepten met pruimen
Eerder deelde ik al het recept voor een heerlijke pruimenjam en een goddelijke pruimencake met je. Die twee maakte ik allebei met een ander soort pruim, de Mirabel. Maar je kunt dus absoluut variëren in al deze recepten met pruimsoorten. Handig voor als je net als ik wellicht ook meerdere pruimenbomen in de tuin hebt staan. 😉
Net als de andere recepten met pruimen is ook deze pruimen crumble super easy om te maken (helemaal als je een handige pruimen ontpitter gebruikt gaat het lekker snel). Heerlijk fruit, een krokante en smaakvolle topping erbovenop en veel meer heb je niet nodig.
Pruimen kruimeltoetje
Deze pruimen crumble kun je serveren als toetje, dan is hij heerlijk met een bolletje ijs erbij. Of serveer het als gebakje met een toef slagroom, dat is ook fantastisch. En weet je, ik vind ‘m eigenlijk ook prima kunnen als zondags ontbijtje, dan zou ik ervoor kiezen om er een lekkere dot (Griekse) yoghurt bij te serveren.
Je hoort het al, deze pruimen crumble is multi inzetbaar en die schaal is zo op. Dus hup de keuken in en bakken maar!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram pruimen
- 1-2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker*
- 1 eetlepel maizena (of custard)
- 175 gram bloem
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 75 gram roomboter (koud – in kleine blokjes gesneden)
- 1 theelepel kaneel
- snuf zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Meng alle ingrediënten voor het kruimeldeeg tot een (jawel 😉 ) kruimelig deeg.
- Snij de pruimen in stukjes en meng hier de maizena en suiker door. Mocht je fruit nu (nog) niet zo zoet zijn van zichzelf, dan kun je eventueel wat extra suiker toevoegen.
- Verdeel de pruimen over een ovenschaal. Hier overheen verdeel je het kruimeldeeg.
- Zet de ovenschaal in de oven voor ongeveer 20 minuten tot het kruimeldeeg goudbruin gebakken is.
- Serveer eventueel met een bolletje ijs, een toefje slagroom of wat (Griekse) yoghurt. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Mariet says:
Kun je het ook va0n te voren maken en daarna even in n warme oven opwarmen
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Mariet, dat zou ik zelf niet doen, hij wordt dan snel sompig namelijk! Je kan de pruimenvulling en het kruineldeeg wel apart van elkaar van te voren maken en dan a la minute gezamenlijk in de oven bakken voor je het serveert ;-).