Pompoencake met cheesecake in een tulbandvorm. Deze cake ziet er niet alleen mooi uit, hij is ook nog eens fan-tas-tisch lekker!
Zodra de eerste blaadjes van de bomen vallen en de herfst zijn intocht doet denk ik aan… pompoen recepten! Mijn liefde voor pompoen lijkt elk jaar wel groter te worden, haha. Het is ook zo’n veelzijdige groente en dit keer maakte ik er een heerlijke cake mee mét cheesecakevulling.
Pompoencake met cheesecakevulling
De pompoencake zelf is lekker smeuïg, zacht zoet en kruidig van smaak. Het doet een beetje denken aan een kruidcake, maar dan net even zachter van smaak, minder kruidig. De cheesecakevulling zorgt voor een heerlijke frisse afwisseling in deze cake en maakt hem nog smeuïger: een ideale combinatie.
Pompoencake in een tulbandvorm
Hoe vind je trouwens mijn tulbandvorm? Het is een tulbandvorm van Nordic Ware, cadeautje voor mezelf. Hij stond al heel lang op mijn verlanglijstje en ik ben zo blij dat ik hem eindelijk in huis heb. Natuurlijk kun je deze pompoencake ook maken in een gewone vorm. Omdat een tulbandvorm vaak wat groter is kun je het beste het recept halveren. Zet het aantal stukjes op 6 in plaats van 12 in het recept en je krijgt direct de juiste hoeveelheden (handig hé 😉 ). Pas de oventijd ook iets aan: kijk na 45 minuten even of de cake gaar is en verleng indien nodig.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 350 gram bloem
- 350 gram pompoenpuree
- 250 ml zonnebloemolie
- 200 gram suiker
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 4 eieren (middel)
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel vanille extract
- ½ theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel kruidnagelpoeder
- ½ theelepel nootmuskaat
- ½ theelepel piment
- zout
- 350 gram roomkaas
- 50 gram suiker
- 2 eieren (middel)
- 2 theelepels citroensap
- ½ theelepel vanille extract
- 150 gram poedersuiker
- water
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de tulbandvorm in.
- Doe alle droge ingrediënten voor de cake bij elkaar en voeg dan beetje bij beetje de natte ingrediënten (pompoenpuree, olie, eieren en vanille extract) toe.
- Klop alle ingrediënten voor de roomkaas vulling door elkaar tot een mooie gladde massa.
- Verdeel de helft van het cakebeslag over de vorm.
- Verdeel daarop een klein beetje bloem om te zorgen dat de cheesecakevulling niet direct naar de bodem zakt.
- Daarop doe je de roomkaas vulling en tot slot de rest van het cakebeslag erbovenop.
- Zet de tulband in de oven voor ongeveer 50-60 minuten. Test met een satéprikker of de cake gaar is (deze moet er schoon uitkomen). Verleng indien nodig de oventijd.
- Laat de cake minimaal 1 uur afkoelen in de tulbandvorm, draai hem daarna om op een koelrek en laat zo volledig afkoelen.
- Als de cake volledig is afgekoeld maak je de glazuur. Dit doe je door de poedersuiker te mengen met een heel klein beetje water. Je hebt ongeveer 1 - 2 eetlepels water nodig om er een lekker, dikke vloeibare glazuur van te maken.
- Verdeel de glazuur bovenop de pompoencake en strooi er ter decoratie eventueel nog een beetje kaneel over. Eet smakelijk!
B. Van den bosch says:
Kan ik dit recept ook in een cake vorm doen ?
Eef says:
Dat moet wel kunnen maar de tulbandvorm die ik gebruik is groter dan een gemiddelde cakevorm dus dan zou je de hoeveelheden iets moeten aanpassen denk ik 🙂