Plaatcake met bloedsinaasappel recept

Plaatcake met bloedsinaasappel

Plaatcake met bloedsinaasappel. Frisse, luchtige plaatcake met bloedsinaasappel. Een plaatje om te zien en een feestje om te proeven. Hij gaat op tot het laatste kruimeltje. Zodra de bloedsinaasappel in het seizoen is zit er maar een ding op: deze overheerlijke cake maken!

Ben je, net als ik, ook zo dol op bloedsinaasappel? Ik word altijd heel erg blij als ze weer in de schappen te vinden zijn, bloedsinaasappel is namelijk niet jaarrond verkrijgbaar. Het seizoen van de bloedsinaasappel loopt van december tot eind april. Dus ik zou zeggen, duik lekker de keuken in nu het kan en bak deze goddelijke plaatcake met bloedsinaasappel. Daar ga je heel blij van worden.

Bloedsinaasappel recept

Dit bloedsinaasappel recept is geïnspireerd op deze mooie sinaasappeltaart die ik laatst maakte. Toen ik zag dat bloedsinaasappels weer verkrijgbaar zijn kon ik het niet laten om er een lekker baksel mee te maken. Het is een heerlijke, luchtige cake geworden die daarnaast ook heel smeuïg is. Ik ben nou eenmaal dol op smeuïge cake, dus daar ontkom je bij mij eigenlijk niet aan 😉 .

Een stukje bloedsinaasappel plaatcake

Plaatcake met bloedsinaasappel

De bloedsinaasappel op deze plaatcake geeft het geheel erg veel smaak. Het maakt het fris en zoet, maar niet té zoet. Je zou deze plaatcake moet bloedsinaasappel dus ook wel licht zoet kunnen noemen. Nu is de ene bloedsinaasappel trouwens de ander niet. Je hebt namelijk verschillende soorten. Ze groeien allemaal onder de Siciliaanse zon, maar verschillen licht van smaak. De smaak kun je het best omschrijven als sappig, friszuur en een licht bittere nasmaak.

Bloedsinaasappels

Soorten bloedsinaasappels

De smaak van de bloedsinaasappel gaat heel goed samen met iets smeuïgs, zoals deze plaatcake. Welke soort bloedsinaasappel je kiest, maakt eigenlijk niet zo veel uit. De soorten waar je uit kunt kiezen zijn:

  • Sanguinello
  • Tarocco
  • Moro

Afhankelijk van de maand zijn de specifieke soorten verkrijgbaar. Maar met iedere soort wordt deze plaatcake met bloedsinaasappel heerlijk. En niet te vergeten, de looks zijn er sowieso! Die prachtige rode kleur. Ik hou ervan. Die kleur wordt trouwens veroorzaakt door de productie van zogeheten anthocyanen. Dat is dezelfde stof die voor de rode kleur in rode kool zorgt en dat geldt ook voor bladeren in de herfst. Die rode kleur zie je echter vooral van binnen, van de buitenkant is niet te zeggen hoe rood de bloedsinaasappel aan de binnenkant zal zijn.

Plaatcake met bloedsinaasappel

Bloedsinaasappels snijden

Voor dit bloedsinaasappel recept gebruik je de hele bloedsinaasappel voor de bovenkant van de cake, dus ook de witte schil. Normaliter zou je die niet gebruiken omdat het wat meer bitter kan smaken, maar doordat we ze koken in siroop worden ze juist zacht en lekker zoetig. Wel belangrijk dat je de bloedsinaasappel echt dun snijdt of gebruik een scherpe mandoline, zoals deze mandoline die ik heb. Nog meer bakken bakken met bloedsinaasappel? Deze bloedsinaasappelcake is ook heerlijk. Gebruik trouwens wel biologische bloedsinaasappels als je deze cake maakt want we eten ze met schilletje op. Dan kan gewoon want we koken ze heel zachtjes in suiker water worden ze heerlijk zacht.

stukjes bloedsinaasappel plaatcake_

Plaatcake met bloedsinaasappel recept

4 reacties op “Plaatcake met bloedsinaasappel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept