Plaatcake met bloedsinaasappel recept

Plaatcake met bloedsinaasappel

Plaatcake met bloedsinaasappel. Frisse, luchtige plaatcake met bloedsinaasappel. Een plaatje om te zien en een feestje om te proeven. Hij gaat op tot het laatste kruimeltje. Zodra de bloedsinaasappel in het seizoen is zit er maar een ding op: deze overheerlijke cake maken!

Ben je, net als ik, ook zo dol op bloedsinaasappel? Ik word altijd heel erg blij als ze weer in de schappen te vinden zijn, bloedsinaasappel is namelijk niet jaarrond verkrijgbaar. Het seizoen van de bloedsinaasappel loopt van december tot eind april. Dus ik zou zeggen, duik lekker de keuken in nu het kan en bak deze goddelijke plaatcake met bloedsinaasappel. Daar ga je heel blij van worden.

Bloedsinaasappel recept

Dit bloedsinaasappel recept is geïnspireerd op deze mooie sinaasappeltaart die ik laatst maakte. Toen ik zag dat bloedsinaasappels weer verkrijgbaar zijn kon ik het niet laten om er een lekker baksel mee te maken. Het is een heerlijke, luchtige cake geworden die daarnaast ook heel smeuïg is. Ik ben nou eenmaal dol op smeuïge cake, dus daar ontkom je bij mij eigenlijk niet aan 😉 .

Een stukje bloedsinaasappel plaatcake

Plaatcake met bloedsinaasappel

De bloedsinaasappel op deze plaatcake geeft het geheel erg veel smaak. Het maakt het fris en zoet, maar niet té zoet. Je zou deze plaatcake moet bloedsinaasappel dus ook wel licht zoet kunnen noemen. Nu is de ene bloedsinaasappel trouwens de ander niet. Je hebt namelijk verschillende soorten. Ze groeien allemaal onder de Siciliaanse zon, maar verschillen licht van smaak. De smaak kun je het best omschrijven als sappig, friszuur en een licht bittere nasmaak.

Bloedsinaasappels

Soorten bloedsinaasappels

De smaak van de bloedsinaasappel gaat heel goed samen met iets smeuïgs, zoals deze plaatcake. Welke soort bloedsinaasappel je kiest, maakt eigenlijk niet zo veel uit. De soorten waar je uit kunt kiezen zijn:

  • Sanguinello
  • Tarocco
  • Moro

Afhankelijk van de maand zijn de specifieke soorten verkrijgbaar. Maar met iedere soort wordt deze plaatcake met bloedsinaasappel heerlijk. En niet te vergeten, de looks zijn er sowieso! Die prachtige rode kleur. Ik hou ervan. Die kleur wordt trouwens veroorzaakt door de productie van zogeheten anthocyanen. Dat is dezelfde stof die voor de rode kleur in rode kool zorgt en dat geldt ook voor bladeren in de herfst. Die rode kleur zie je echter vooral van binnen, van de buitenkant is niet te zeggen hoe rood de bloedsinaasappel aan de binnenkant zal zijn.

Plaatcake met bloedsinaasappel

Bloedsinaasappels snijden

Voor dit bloedsinaasappel recept gebruik je de hele bloedsinaasappel voor de bovenkant van de cake, dus ook de witte schil. Normaliter zou je die niet gebruiken omdat het wat meer bitter kan smaken, maar doordat we ze koken in siroop worden ze juist zacht en lekker zoetig. Wel belangrijk dat je de bloedsinaasappel echt dun snijdt of gebruik een scherpe mandoline, zoals deze mandoline die ik heb. Nog meer bakken bakken met bloedsinaasappel? Deze bloedsinaasappelcake is ook heerlijk. Gebruik trouwens wel biologische bloedsinaasappels als je deze cake maakt want we eten ze met schilletje op. Dan kan gewoon want we koken ze heel zachtjes in suiker water worden ze heerlijk zacht.

stukjes bloedsinaasappel plaatcake_
Plaatcake met bloedsinaasappel recept

Plaatcake met bloedsinaasappel

Frisse, luchtige plaatcake met bloedsinaasappel. Een plaatje om te zien en een feestje om te proeven. Hij gaat op tot het laatste kruimeltje.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 35 minuten
Hoeveelheid: 12

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Gesuikerde bloedsinaasappels
  • 2 bloedsinaasappels
  • 175 ml water
  • 150 gram suiker
Voor de bloedsinaasappel plaatcake
  • 2 bloedsinaasappels
  • 3 eieren (middel – kamertemperatuur)
  • 250 gram suiker
  • 100 ml olijfolie
  • 300 gram bloem
  • snuf zout
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 100 gram yoghurt
  • 2 theelepels vanille extract

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • We beginnen met de gesuikerde bloedsinaasappels voor bovenop. Snij de bloedsinaasappels in dunne schijven of gebruik hiervoor een mandoline.
  • Doe het water met de suiker in een steelpan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de sinaasappelschijfjes toe. Laat 15 minuten heel zachtjes koken terwijl je af en toe voorzichtig roert. Haal daarna van het vuur en laat afkoelen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet een bakvorm in of bedek met bakpapier.
  • Rasp de schil (alleen het oranje) van de bloedsinaasappels. Snij ze daarna in partjes (het witte van de schil snij je weg). Doe de rasp en de partjes in een keukenmachine/kleine hakmolen en mix het zo fijn mogelijk. Zet apart.
  • Leg de afgekoelde gesuikerde bloedsinaasappelchijfjes dakpansgewijs in de bakvorm. Je bakt het als de onderkant en draait de taart later om. Bewaar de siroop.
  • Maak het beslag door met een hand- of stamixer de eieren met de suiker licht en luchtig (ca. 5 minuten) te kloppen.
  • Voeg dan langzaam de olijfolie toe en voeg dan de bloem, zout, nootmuskaat en bakpoeder toe. Mix kort tot gemengd en voeg vervolgens de yoghurt, vanille extract en sinaasappelpuree toe. Meng weer kort.
  • Verdeel het beslag bovenop de bloedsinaasappelchijfjes. Bak de cake in 45-55 minuten gaar. Test met een satéprikker, als deze er droog uitkomt, is de cake gaar.
  • Laat de cake minstens een half uur afkoelen op een rooster. Dan draai je de cake om zodat de bloedsinaasappelchijfjes bovenop liggen. Voor een extra glansje kun je de schijfjes bestrijken met de siroop. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 308kcal | Koolhydraten: 53g | Eiwitten: 4g | Vetten: 9g | Verzadigd vet: 2g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Plaatcake met bloedsinaasappel recept

10 thoughts on “Plaatcake met bloedsinaasappel

  • Kan het kloppen dat er nergens staat wanneer je de rasp moet toevoegen? Cake staat in de oven en ik heb hier nog een bakje sinasappelschil staan ?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Oh! Dat is misschien niet helemaal duidelijk, maar dat mag bij stap 5 samen met de partjes gemixt worden. Zal het even wat duidelijker neerzetten. Hopelijk heeft het alsnog gesmaakt? 🙂

  • Er staat dat ik 2 sinaasappels nodig heb voor het recept.
    Nu staat er bij stap dat ik de bloedsinaasappels (dus meerdere) in partjes moet snijden. Bij stap 5 staat er dat ik sinaasappels moet raspen en pureren.
    Kan het zijn dat je bij beide stappen 1 sinaasappel bedoelt?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Je gebruikt in totaal 4 sinaasappels, 2 voor het laagje bovenop en 2 voor in de cake. In de ingrediëntenlijst zie je de verdeling ook staan. Succes! 🙂

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Ja hoor dat kan! 2-3 dagen raad ik aan, verpakt buiten de koelkast (anders droogt het snel uit). Je kunt het ook invriezen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept