Perzik galette

Perzik galette

Perzik galette, een heerlijke zomerse fruittaart met rijpe, zoete perzik en een krokante taartbodem. Een lekkernij uit de Franse keuken die ontzettend makkelijk en snel te maken is. Ideaal om op en top te genieten van het heerlijke seizoensfruit, én een van mijn lievelings: de perzik.

Galette met perzik

Ja ja, daar is hij weer: de perzik. Ik kan er geen genoeg van krijgen deze zomer en hopelijk jij ook niet, want dit baksel is echt weer een groot succes. Het leuke vind ik ook dat het zo klaar is. Lekkere baksels hoeven echt niet ingewikkeld te zijn bewijst deze perzik galette maar weer!

Ook heel eenvoudig om te maken met perzik en zeker een aanrader: perzik crumble, of ga voor een heerlijk verfrissend drankje: perzik ijsthee. Je merkt het, mijn perzik-inspiratie is eindeloos ;-).

Perzik galette taartje

Wat is een galette?

Misschien ken je de galette nog niet. Het is een verzamelnaam voor allerlei soorten platte, ronde en/of krokante taarten. De vulling kan zowel hartig of zoet zijn, maar de meest bekende is wel de galette in ronde vorm met een vulling van fruit. Precies zoals deze perzik galette dus.

Al kun je dus zeker variëren met het soort fruit dat je gebruikt. Er is zoveel heerlijk zomerfruit! Zo maakte ik eerder al eens een aardbeien galette, ook behoorlijk fantastisch. Maar ik kan me zo voorstellen dat ander fruit ook heerlijk zal smaken.

De galette is een heerlijk taartje voor bij de koffie of thee, maar als dessert (warm met eventueel een bolletje ijs erbij) is het ook zeker aan te raden!

Perzik

Zomerse perzik galette

Deze galette met perzik vind ik echt op en top zomers. Die friszoete perzik in combinatie met het knapperige deeg en de amandelschaafsel is gewoonweg heer-lijk. Het deeg is trouwens echt super eenvoudig om te maken!

In principe heb je ook geen keukenmachine nodig om dit deeg te maken, mag wel natuurlijk, want het is zo klaar. Even laten rusten terwijl je de vulling maakt en je kunt de galette gaan afmaken. Daarvoor leg je de perzik in het midden en vouw je de raden naar binnen. Dit hoeft allemaal niet heel netjes en mag best een beetje rustiek, dus dat maakt het allemaal nog makkelijker!

Perzik galette recept

Galette tips

Er zijn wel wat handigheidjes hoe je dit het beste kunt doen zodat het deeg niet scheurt, maar die tips geef ik je uiteraard allemaal in het recept zodat het zeker weten gaat lukken.

Ik heb hier trouwens 3 middelgrote galettes gemaakt, maar je kunt met dit recept ook 1 grote perzik galette maken. Net wat je zelf wilt! Heb je wat rijpe perziken liggen? Dan zou ik zeggen: ga ervoor!

Galette met perzik maken
Perzik galette

Perzik galette

Perzik galette, heerlijke zomerse fruittaart met perzik en een krokante taartbodem. Een Franse lekkernij die heel snel en makkelijk te maken is!
4.75 van 4 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Ruststijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor het deeg:
  • 250 gram bloem
  • 150 gram roomboter (koud – ongezouten)
  • 75 gram suiker
  • 1-2 eetlepels koud water
  • zout
Voor de vulling:
  • 8-9 stuks perzik (vers – ca. 750 gram)
  • 3 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels custardpoeder
  • 1 theelepel kardemom (optioneel)
  • 1 ei (middel)
  • 2 eetlepels amandelschaafsel

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de bloem, boter en suiker in een kom en kneed dit losjes met je handen tot een kruimelig deeg. Je kunt het ook kort pulseren in een keukenmachine.
  • Voeg dan een snuf zout en beetje bij beetje het koude water toe tot je er een bol van kunt maken.
  • Doe de bal deeg in de koelkast voor ongeveer een half uur. Terwijl het deeg in de koelkast staat gaan wij verder met de vulling.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte. Zorg ervoor dat de bakplaat al in de oven staat zodat deze straks ook goed warm is.
  • Schil de perzik en snij ze in plakjes. Verwijder de pit. Doe de plakjes perzik in een kom en schep hier de suiker, custardpoeder en kardemom (optioneel) bij.
  • Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in 3 gelijke bollen, of hou het bij 1 grote.
  • Rol elke bol uit tot een ronde lap deeg met een beetje bloem zodat het niet aan je deegroller plakt (het mag een beetje rustiek). Gebruik hiervoor als onderkant eventueel bakpapier dan heb je de galette direct op bakpapier en plakt hij niet vast aan het aanrecht.
  • Verdeel over het midden van elke galette 1/3 van het perzik mengsel.
  • Vouw de randen over de vulling. Gebruik hierbij eventueel het bakpapier zodat je het deeg over de vulling vouwt terwijl je het bakpapier vasthoudt. Het deeg valt dan over de vulling (met een beetje hulp) en je plakt niet aan het bakpapier vast. Het deeg kan namelijk makkelijk scheuren en op deze manier voorkom je dat.
  • Bestrijk de rand met een geklutst eitje en naar smaak met het amandelschaafsel.
  • Doe de galettes in de oven en bak ze (eventueel om en om – afhankelijk van hoe groot je oven is) in ca. 15 minuten mooi goudbruin en gaar.
  • Laat ze vervolgens volledig afkoelen. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Je kunt ook 1 grote galette maken met dit recept.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 447kcal | Koolhydraten: 58g | Eiwitten: 7g | Vetten: 22g | Verzadigd vet: 13g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Perzik galette

4 thoughts on “Perzik galette

  • Ha Eef, net de perzikgalette gemaakt (met nectarine en pruim😉). Klopt het dat het deeg niet echt omhoog komt bij het bakken? Hoeveel is een snufje zout? Smaak van de vulling was heerlijk, het deeg vond ik wat flauw namelijk. En hoelang kan je deze galette bewaren?

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Sandra, het taartdeeg van de gelatte rijst niet echt omhoog tijdens het bakken inderdaad, dat klopt! Een snufje zout zou ik zien als een mespuntje, als je het deeg te flauw vindt kun je misschien iets meer suiker naar smaak toevoegen of iets van een specerij zoals gemalen kardemom? De galette blijft ongeveer 2 dagen lekker in de koelkast. Kook ze!

  • 4 sterren
    Hoi, wat is dit een makkelijk en heerlijk recept. Ik heb wat minder suiker gebruikt en toch was de smaak prima.
    Kan het zijn dat het deeg wat kruimeliger is doordat ik vloeibare boter gebruikt heb in plaats van roomboter?
    Super leuke site heb je waar ik graag op kijk.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Hanneke, wat fijn om te horen! Dat kan inderdaad goed kloppen, roomboter bind het deeg samen en zal hem daardoor minder kruimelig maken!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept