Volg mij:
(Zoete) Baksels

Aardbeien galette

Aardbeien galette

Aardbeien galette, een heerlijke, zacht zoete zomerse traktatie. Krijg je visite en wil je ze wat lekkers voorschotelen? Maak dan eens een aardbeien galette. Een makkelijk taartje om te maken, fantastisch lekker en helemaal zomers.

Ik maakte er 3 (kleine) galettes van maar je kunt met dit recept ook 1 grote galette maken. Aan jou de keuze. Ik vond dit zelf wel schattig en ook handig want 1 kleintje is voldoende voor 2 personen (of 1 grote snoepkont zullen we maar zeggen 😉 ). Als je 1 grote ronde galette maak snijd je hem in parten en dat is natuurlijk ook mooi. Aan jou de keuze hoe je hem maakt maar maak hem wel want hij is zalig!

Wat is een galette?

Het woord galette heeft meerdere betekenissen maar in dit geval hebben we het over een Franse lekkernij. Ietwat rustiek maar vooral heel erg lekker. Een galette heeft een bodem gemaakt van bloem, suiker en boter. Het deeg van de bodem wordt in een ronde vorm uitgerold en de uiteinde van het deeg worden teruggeslagen over de vulling. De vulling kan zowel zoet als hartig zijn. Ik heb gekozen voor zoet en om lekker in zomerse sferen te blijven voor zomerkoninkjes oftewel aardbeien.

Verse aardbeien

Galette met aardbeien

Heel mooi vind ik ze nog steeds niet dit jaar, de aardbeien. Geen idee wat er loos is maar ze zijn soms al overrijp in de winkel of ze lopen (bijna) vanzelf weg als je ze slechts een dag in huis hebt. Jammer, maar het maakt je wel inventief om snel iets lekkers te maken met al die rijpe aardbeien. Een galette stond al lang op mijn wensenlijstje om eens te maken. Het kwam er alleen op de een of andere manier telkens niet van. Zonde want eenmaal gemaakt wist ik weer waarom ze op mijn wensenlijstje waren beland.

Denk aan een knapperig, iets bros deeg en een fruitig, zoete binnenkant van aardbeien. Met een vleugje suiker en een vleugje amandel… genieten! Lekker in de tuin, ‘s morgens rond een uurtje of 10 met een goede kop koffie en fijn gezelschap. Wat wil je nog meer 😉 ? Maak ze eens en verwen jezelf, je visite of je eigen gezin eens met deze zomerse traktatie.


Het recept voor aardbeien galette:

Voorbereiding: 20 minuten | Bereiding: 15 minuten | Totale tijd: 35 minuten (+ opstijven in de koelkast)
Hoeveelheid: 3 middelgrote galettes of 1 grote galette – voldoende voor 6 personen

Wat heb je nodig voor aardbeien galette (ingrediënten):

  • 300 gram (verse) aardbeien
  • 200 gram bloem
  • 120 gram koude (ongezouten) roomboter
  • 50 gram suiker (+ extra ter decoratie)
  • 25 ml ijskoud water
  • 3 eetlepels witte basterdsuiker
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • 1 ei
  • kneepje citroensap
  • zout

Hoe maak je aardbeien galette:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden en zorg ervoor dat de bakplaat al in de oven staat zodat deze straks ook goed warm is.
  2. Gebruik het aanrechtblad en doe hierop de bloem, boter, suiker en kneed dit losjes met je handen door elkaar tot een kruimelig deeg.
  3. Voeg dan een snuf zout en beetje bij beetje het ijskoude water* toe tot je er een bol van kunt maken.
    Is het deeg nog erg droog dan voeg je een beetje water toe.
    * Het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt dus doe het beetje bij beetje erbij. Je wilt immers geen plakkerig deegje krijgen.
  4. Doe de bal deeg in de koelkast voor ongeveer een half uur.
  5. Terwijl het deeg in de koelkast staat gaan wij verder met de vulling.
  6. Spoel de aardbeien af onder de kraan, verwijder het kroontje en snijd in plakjes.
  7. Doe de plakjes aardbei in een kom en schep hier de witte basterdsuiker door en een kneepje citroensap.
  8. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in 3 gelijke bollen.
  9. Rol elke bol uit tot een ronde lap deeg met een beetje bloem zodat het niet aan je deegroller plakt (het mag een beetje rustiek)
    Gebruik hiervoor als onderkant eventueel bakpapier dan heb je de galette direct op bakpapier en plakt hij niet vast aan het aanrecht.
  10. Verder over het midden van elke galette 1/3 van het aardbeien-suiker mengsel.
  11. Vouw de randen over de vulling.
    Gebruik hierbij eventueel het bakpapier zodat je het deeg over de vulling vouwt terwijl je het bakpapier vasthoudt. Het deeg valt dan over de vulling (met een beetje hulp) en je plakt niet aan het bakpapier vast. Het deeg kan namelijk makkelijk scheuren en op deze manier voorkom je dat.
  12. Bestrijk de rand met een geklutst eitje en naar smaak met het amandelschaafsel en wat (extra) suiker.
  13. Doe de galettes in de oven en bak ze (eventueel om en om – afhankelijk van hoe groot je oven is) in ca. 15 minuten mooi goudbruin en gaar.
  14. Laat ze vervolgens volledig afkoelen op een koelrek. Eet smakelijk!

Aardbeien galette

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

Geen reacties

Laat een reactie achter