Oliebollen met krenten en rozijnen. Dit is mijn recept voor de klassieke oliebol, maar dan extra lekker met krenten én gele rozijnen. Deze mag simpelweg niet ontbreken tijdens oud en nieuw!
De lekkerste oliebollen met krenten
Ik kan het hele jaar uitkijken naar oud en nieuw snacks. Zelf maak ik dan ook graag oliebollen of appelbeignets. De enige die nog echt ontbrak in mijn arsenaal waren deze oliebollen met krenten en rozijnen. Heerlijk luchtig, knapperig, zoet met een beetje bite… echt perfect!

Feestelijke hapjes
Op oudejaarsavond staat de tafel hier altijd vol met de lekkerste oud en nieuw hapjes, hartig en zoet… voor ieder wat wils! Maar oud en nieuw is niet compleet zonder een goeie oliebol, toch?
Om deze oliebollen nóg feestelijker te maken heb ik er voor gekozen er oliebollen met krenten en rozijnen van te maken, met van die mooie gele (of gouden) rozijnen. Want geef toe, dit ziet er toch feestelijk uit?
Ook lekker trouwens om er stukjes appel aan toe te voegen of deels te vervangen in plaats van de rozijnen. Dat maak het lekker fris!

De perfecte oliebol met krenten
Voor de perfecte oliebol zijn er maar een paar dingen nodig. Een goed beslag, voldoende hete olie en goeie ventilatie.. 😉 . Je hebt namelijk geen frituurpan nodig om oliebollen te bakken, het kan wel maar ikzelf gebruik ook vaak een gewone, hoge soeppan en simpele zonnebloemolie!
Een andere tip die ik je kan geven is een ijsschep gebruiken om je beslag mee in de olie te scheppen, dat scheelt een hoop geklieder én zorgt ervoor dat je ongeveer gelijke grootte oliebollen krijgt. Om de oliebollen uit het vet te scheppen is een schuimspaan aan te raden.

Zelf oliebollen met krenten en rozijnen maken
Als je dan toch zelf borrelhapjes gaat maken voor oudejaarsavond, schroom dan niet om zelf eens oliebollen te maken. Ik kan je vertellen, met dit recept is het echt een eitje en zo ontzettend veel lekkerder dan van de kraam.
Laat je me weten als je ze gaat maken? Alvast een heel erg mooi en culinair nieuw jaar gewenst!


Ingrediënten
- 500 ml volle melk (lauwwarm)
- 1 zakje gist (ca. 7 gram)
- 25 gram kristalsuiker
- 500 gram bloem
- 10 gram zout
- 100 gram krenten
- 50 gram gele rozijnen
- zonnebloemolie (om in te bakken)
- poedersuiker (garnering)
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Meng de lauwwarme melk met de gist en kristalsuiker. Laat dit een aantal minuten staan tot het gaat schuimen.
- Doe de bloem, zout en het gistmengsel in een kom en mix met een keukenmachine tot een glad beslag. Mix de krenten en rozijnen* door het beslag met een spatel.
- Dek de kom af met huishoudfolie en een theedoek, zet de kom op een warme plek. Laat het deeg 1 uur rijzen.
- Verwarm de zonnebloemolie in een ruime pan tot 180 graden.
- Schep met een ijsschep wat beslag in de hete olie en bak de oliebollen gaar en goudbruin. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier. Bestrooi eventueel met poedersuiker. Geniet ervan!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Mijn rozijnen/krenten zakken naar de bodem tijdens het rijzen van mijn beslag. Als ik het beslag na het rijzen door roer om ze alsnog te verdelen verlies ik de luchtigheid. HELP wat doe ik fout.
Even wentelen door de bloem voor je ze door het beslag doet helpt hierbij, niet gaan roeren in gerezen beslag in ieder geval 😉
Hoi eef,
Misschien een super stomme vraag, maar ik was alvast wat receptjes voor kerst en oud en nieuw aan het verzamelen en ik vroeg me af of ik de als k de oliebollen ga bakken dit ook buiten kan doen. ( ivm deegje en temperatuur) ik vind die olielucht in huis zoooo vies! Of heb je daar ook een tipje voor.
Je kunt ze zeker ook buiten bakken, of in de schuur bijvoorbeeld mocht je die hebben.