Millionaire’s shortbread, heb je daar weleens van gehoord? Zo ja, dan weet je hoe lekker het is en wil je het ongetwijfeld zelf maken als je hier bent. Of je bent nu aan het ontdekken waarom jij straks zeker dit heerlijke recept wil maken. Want: koekjesbodem, dulche de leche en chocolade – dit is echt ZO lekker!
Caramel of millionaire’s shortbread?
Caramel shortbread, millionaire’s shortbread, twix taart… alledrie zijn het verschillende namen voor hetzelfde goddelijke baksel! Ik noem het gewoon millionaire’s shortbread, dat klinkt zo lekker chique, maar het lijkt inderdaad erg veel op een twix taart.
Een brosse koekbodem met een laag heerlijke dulche de leche gevolgd door een knapperige laag chocolade. Dat smaakt net zo goed als het klinkt kan ik je vertellen.
Waar komt het toch vandaan?
De herkomst van millionaire’s shortbread is wat discutabel. Hij werd enorm populair in de 70’s in Australië en dat is ‘ie nog steeds. Maar de oorsprong van het ‘shortbread’ vind je echter in Schotland, de toevoeging van de karamel en chocolade maakt hem luxer en zodoende werd dit heerlijke baksel omgedoopt tot millionaire’s shortbread.
Karamelkoekjes
Als ik ergens gek op ben, dan is het wel karamel. In dit recept gebruik ik dulche de leche, een soort karamelpasta die je kunt kopen of helemaal makkelijk zelf kunt maken. Juist de combinatie van de karamel met knapperige koek en de chocolade maakt dit baksel een van de lekkerste karamelkoekjes.
Naast de millionaire’s shortbread heb je bijvoorbeeld ook carmelitas, ook zo’n fantastische combinatie van karamel, knapperige (haver)koek en chocolade.
Millionaire’s shortbread recept
Dit lijkt misschien een ingewikkeld baksel om te maken maar dat valt gelukkig alles mee! De koekbodem is zo gemengd en wordt eerst afgebakken in de oven. Vervolgens verdeel je de dulche de leche en gesmolten chocolade eroverheen.
Maak een mooi patroon met behulp van een satéprikker en laat het geheel opstijven in de koelkast. Eventjes geduld hebben en dan kun je eindelijk aanvallen! Het is heerlijk als verwen-tussendoortje, bij de koffie of om mee te trakteren!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 200 gram bloem
- 150 gram boter
- 100 gram suiker
- 1 eidooier
- 1 theelepel vanille extract
- snuf zout
- 1 blik dulche de leche
- 200 gram pure chocolade
- 25 gram witte chocolade
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Meng alle ingrediënten voor de bodem door elkaar tot je een mooi compact deeg hebt en verdeel dit over een ingevette bakvorm.
- Bak de bodem in de oven voor ongeveer 15-20 minuten tot de randen licht goud bruin zijn.
- Laat de bodem afkoelen.
- Roer de dulce de leche los of klop met een mixer mooi glad en verdeel over de bovenkant van de bodem.
- Laat een half uur opstijven in de koelkast.
- Smelt de pure chocolade en de witte chocolade (los van elkaar) au bain maire.
- Verdeel de pure chocolade over de karamellaag.
- Doe de witte chocolade in een spuitzak en spuit hier lijntjes van (horzontaal).
- Met een satéprikker trek je er (verticaal) lijntjes in. Laat hard worden in de koelkast (minmaal 1 uur) en snij vervolgens in plakken.*
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Leanne says:
Hoi! Wat een heerlijk recept weer… Zou je de bodem ook van te voren kunnen maken en invriezen? Dan hoeft de oven niet aan met die hitte.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn, dankje Leanne! Dat lijkt me opzich wel mogelijk, dit hebben wij alleen zelf niet getest dus ik durf er geen garantie op te geven ;-). Laat je weten of het goed is gelukt?