Millionaire’s shortbread

Millionaire’s shortbread, heb je daar weleens van gehoord? Zo ja, dan weet je hoe lekker het is en wil je het ongetwijfeld zelf maken als je hier bent. Of je bent nu aan het ontdekken waarom jij straks zeker dit heerlijke recept wil maken. Want: koekjesbodem, dulche de leche en chocolade – dit is echt ZO lekker!

Caramel of millionaire’s shortbread?

Caramel shortbread, millionaire’s shortbread, twix taart… alledrie zijn het verschillende namen voor hetzelfde goddelijke baksel! Ik noem het gewoon millionaire’s shortbread, dat klinkt zo lekker chique, maar het lijkt inderdaad erg veel op een twix taart.

Een brosse koekbodem met een laag heerlijke dulche de leche gevolgd door een knapperige laag chocolade. Dat smaakt net zo goed als het klinkt kan ik je vertellen.

Waar komt het toch vandaan?

De herkomst van millionaire’s shortbread is wat discutabel. Hij werd enorm populair in de 70’s in Australië en dat is ‘ie nog steeds. Maar de oorsprong van het ‘shortbread’ vind je echter in Schotland, de toevoeging van de karamel en chocolade maakt hem luxer en zodoende werd dit heerlijke baksel omgedoopt tot millionaire’s shortbread.

Karamelkoekjes

Als ik ergens gek op ben, dan is het wel karamel. In dit recept gebruik ik dulche de leche, een soort karamelpasta die je kunt kopen of helemaal makkelijk zelf kunt maken. Juist de combinatie van de karamel met knapperige koek en de chocolade maakt dit baksel een van de lekkerste karamelkoekjes.

Naast de millionaire’s shortbread heb je bijvoorbeeld ook carmelitas, ook zo’n fantastische combinatie van karamel, knapperige (haver)koek en chocolade.

Millionaire’s shortbread recept

Dit lijkt misschien een ingewikkeld baksel om te maken maar dat valt gelukkig alles mee! De koekbodem is zo gemengd en wordt eerst afgebakken in de oven. Vervolgens verdeel je de dulche de leche en gesmolten chocolade eroverheen.

Maak een mooi patroon met behulp van een satéprikker en laat het geheel opstijven in de koelkast. Eventjes geduld hebben en dan kun je eindelijk aanvallen! Het is heerlijk als verwen-tussendoortje, bij de koffie of om mee te trakteren!

Millionaire’s shortbread

Millionaire's shortbread, brosse koekbodem met een laag heerlijke dulche de leche gevolgd door een knapperige laag chocolade. Dit is ZO lekker!
5 van 1 stem
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 40 minuten
Hoeveelheid: 12 stukjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de bodem
  • 200 gram bloem
  • 150 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel vanille extract
  • snuf zout
Voor de topping

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Meng alle ingrediënten voor de bodem door elkaar tot je een mooi compact deeg hebt en verdeel dit over een ingevette bakvorm.
  • Bak de bodem in de oven voor ongeveer 15-20 minuten tot de randen licht goud bruin zijn.
  • Laat de bodem afkoelen.
  • Roer de dulce de leche los of klop met een mixer mooi glad en verdeel over de bovenkant van de bodem.
  • Laat een half uur opstijven in de koelkast.
  • Smelt de pure chocolade en de witte chocolade (los van elkaar) au bain maire.
  • Verdeel de pure chocolade over de karamellaag.
  • Doe de witte chocolade in een spuitzak en spuit hier lijntjes van (horzontaal).
  • Met een satéprikker trek je er (verticaal) lijntjes in. Laat hard worden in de koelkast (minmaal 1 uur) en snij vervolgens in plakken.*

handig om te weten:

*Om mooie rechte plakken te krijgen gebruik je een heel scherp mes en verwarm je die onder de hete kraan (die je daarna droog maakt) elke keer opnieuw voor je gaat snijden.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 298kcal | Koolhydraten: 30g | Eiwitten: 3g | Vetten: 18g | Verzadigd vet: 11g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

7 thoughts on “Millionaire’s shortbread

  • Hoi! Wat een heerlijk recept weer… Zou je de bodem ook van te voren kunnen maken en invriezen? Dan hoeft de oven niet aan met die hitte.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Wat fijn, dankje Leanne! Dat lijkt me opzich wel mogelijk, dit hebben wij alleen zelf niet getest dus ik durf er geen garantie op te geven ;-). Laat je weten of het goed is gelukt?

  • Ik wil dit recept gaan maken. In Engelse recepten zie ik vaak een eidooier terug komen voor de koekbodem. Maar in Nederlandse recepten niet. Is de koek hierdoor iets smeuïger en minder korrelig (breekbaar)?
    Groeten, Judith

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Ik heb het eigenlijk nooit getest met een eidooier, maar dat bindt natuurlijk dus zou zeker kunnen dat het dan wat steviger wordt. Als je het gaat testen, laat het dan vooral even weten.

      • Hi Dominique, maar in dit recept staat juist een eidooier opgenomen. Ben benieuwd waarvoor dat is. In de meeste Nederlanse recepten is dat niet. Ik vermoed om het deeg dan minder kruimelig te maken?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept