Marshmallows. Wist je dat je zelf heel makkelijk marshmallows kunt maken? Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig en zelfgemaakt zijn ze toch een partij lekker! Zo ontzettend luchtig, zacht maar toch ook een bite.
Marshmallows basisrecept
Zelfgemaakte marshmallows zijn niet te vergelijken met die uit de supermarkt. Ook die zijn lekker hoor, ik hou ervan, maar probeer ze eens zelfgemaakt. Je wordt gegarandeerd verliefd op deze zoete lekkernij en het is zoooo leuk om zelf te maken!

Wereldse lekkernij
Over de herkomst is veel te vinden, zo veel zelfs dat het best lastig is om te ontdekken waar ze van origine vandaan komen. Dit simpele maar lekkere snoepgoed is op veel plekken ter wereld populair, maar de grootste associatie is wel met Amerika.
Echter zijn ze in Frankrijk ook altijd erg populair geweest en werden ze vroeger zelfs in de apotheek verkocht tegen de keelpijn, grappig toch?
Zelfs de Grieken, Romeinen én Egyptenaren hebben eeuwen geleden al een variatie op de marshmallow het leven in geroepen. Ik denk dat het daarom ook niet per se aan één land te linken is, het is gewoon een wereldse lekkernij! (Bron: Culy)

Marshmallows – 3 ingrediënten
Marshmallow maken is onder andere (denk ik) zo populair omdat het echt heel eenvoudig is én maar 3 ingrediënten bevatten! Suiker, water en gelatine.. as easy as that! Alleen maar meer reden om ze dus een keertje zelf te maken, en geloof mij.. als je ze eenmaal zelf eens hebt gemaakt koop je ze nooit meer kant en klaar in de supermarkt!
Altijd lekker
Marshmallows voelen voor mij altijd heel winters, bijvoorbeeld met zelfgemaakte chocolademelk, maar zijn eigenlijk altijd enorm lekker om van te snoepen! In de zomer kan je ze lekker roosteren op de BBQ of kun je er bijvoorbeeld s’mores bars van maken! Echt een enorme guilty pleasure die zeker niet seizoensgebonden is.


Ingrediënten
- 12 blaadjes gelatine
- 300 ml kokend water
- 400 gram suiker
- snuf zout
- neutrale olie, poedersuiker
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Laat de blaadjes gelatine wellen in water voor 10-15 minuten, knijp ze vervolgens goed uit. Leg de blaadjes gelatine opzij.
- Doe 125 ml kokend water bij de gelatine en zet opzij.
- Doe 175 ml kokend water met de suiker en een snufje zout in een steelpan.
- Verwarm vervolgens het water met de suiker en breng aan de kook. Kook voor 5 minuten met de deksel op de pan en meet de temperatuur tot 120 graden.
- Voeg de gelatine met het water toe en roer voorzichtig tot het is opgenomen.
- Mix het mengsel tot het dik en luchtig is met een handmixer of keukenmachine met garde – dit duurt echt even dus neem je tijd ervoor. Je bent rustig een paar minuten flink aan het mixen voordat het wit is geworden.
- ‌Vet een ruime ovenschaal in met neutrale olie.
- Stort het mengsel in de ingevette ovenschaal.
- Verdeel er wat poedersuiker overheen tegen het plakken en laat de marshmallows nu 4 uur tot een nacht opstijven in de koelkast.
- Stort het daarna uit de ovenschaal, bestrooi de andere kant ook rijkelijk met poedersuiker en snij er met een scherp mes blokjes van. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



De smaak is prima, maar bij ons is de gelatine gescheiden van het schuim na een nachtje koelkast…….. hoe kan dit?
Oei, dat klinkt alsof het niet goed is opgenomen/gemengd! Daar hebben wij niet per se ervaring mee en ik weet niet of je dit nu nog kan oplossen ben ik bang..
Heb je een bewaartip? Het wordt zo plakkerig?
Ja er zit geen chemisch conserveringsmiddel in dus dat is een beetje wat er gebeurd natuurlijk. In een goede luchtdichte bak doen helpt
Zou je er ook smaakstoffen aan toe kunnen voegen zoals karamel of aardbeien saus oid of word het dan te vloeibaar?
Dat hebben we zelf niet getest, maar vermoed dat het wel kan. Zeker leuk eens te proberen, laat je het weten of het gelukt is? 🙂
Gister dit recept gemaakt. Ze zijn echt heerlijk geworden! Ik heb er zelf nog wat kleurstof en 1 el vanille extract aan toegevoegd.
Jammer dat ik er geen foto bij kan plaatsen want het ziet er echt prachtig uit 😊
Wat leuk om te horen, klinkt in ieder geval super!!
Beste,
Omdat er geen eiwitten in gebruikt worden wil ik dit recept een keertje proberen. Zou je misschien het gewicht van de gelatine kunnen vermelden? Ik woon in Indonesië en we hebben hier enkel poeder gelatine. Als ik Google naar gelatineblaadjes krijg ik uiteenlopende gewichten per blaadje. Het is nu moeilijk om een juist gewicht te bereiken.
Alvast bedankt
Het kan inderdaad verschillen per merk, maar je kunt uitgaan van ongeveer 1,5 gram gelatine per blaadje. Durf niet te zeggen of poeder hetzelfde werkt, maar het proberen waard. Je bedoelt niet agar agar toch? Dat werkt namelijk sowieso anders.
Dankjewel voor je antwoord!
Nee ik bedoel wel degelijk gelatinepoeder. Ik zal het zo proberen.
Agar-Agar wordt hier inderdaad ook heel veel gebruikt.
Fijne feestdagen!
Hoi, zou je dit ook kunnen maken met vega gelatine?
Dat hebben we zelf niet getest, maar zou je zeker kunnen proberen! 🙂
Kan je dit ook zonder thermometer maken? Hoe weet je of het tot ongeveer 120 graden is?
Hi Marie, er is geen andere manier om de temperatuur te meten dan met een thermometer. Dit is wel van essentieel belang aangezien het maken van marshmallows een soort scheikundig trucje is en de temperatuur daar voor een groot deel aan bijdraagt, als je die niet goed kan meten is de kans op mislukking groot. 😉
Ik wil graag ipc gelatine blaadjes agar agar gebruiken is dat ook mogelijk? Zou dan dezelfde hoeveelheid gram moeten aanhouden?
Dat hebben wij zelf niet getest en werkt wel heel anders. Dus dat durf ik je helaas niet te zeggen.
Hoe groot is U schaal
Die was ca. 20×30.
Hallo Eef,
Je schrijft gebruik neutrale olie. Waar moet ik dan aan denken? Kan dit zonnebloem olie zijn?
Groeten,
Merieke
Hi Merieke, met neutrale olie bedoelen we altijd een olie zonder smaak. Zonnebloemolie zou dus inderdaad goed zijn voor dit recept!
Volgens ik ‘ns vernomen heb, is arachide-olie (van arachidenoten dus) de meest neutrale olie?
Zowel zonnebloem- als arachideolie zijn geschikt, die laatste is niet altijd overal verkrijgbaar dus zonnebloemolie is een veilige keuze 😀 .