Marshmallows. Wist je dat je zelf heel makkelijk marshmallows kunt maken? Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig en zelfgemaakt zijn ze toch een partij lekker! Zo ontzettend luchtig, zacht maar toch ook een bite.
Marshmallows basisrecept
Zelfgemaakte marshmallows zijn niet te vergelijken met die uit de supermarkt. Ook die zijn lekker hoor, ik hou ervan, maar probeer ze eens zelfgemaakt. Je wordt gegarandeerd verliefd op deze zoete lekkernij en het is zoooo leuk om zelf te maken!

Wereldse lekkernij
Over de herkomst is veel te vinden, zo veel zelfs dat het best lastig is om te ontdekken waar ze van origine vandaan komen. Dit simpele maar lekkere snoepgoed is op veel plekken ter wereld populair, maar de grootste associatie is wel met Amerika.
Echter zijn ze in Frankrijk ook altijd erg populair geweest en werden ze vroeger zelfs in de apotheek verkocht tegen de keelpijn, grappig toch?
Zelfs de Grieken, Romeinen én Egyptenaren hebben eeuwen geleden al een variatie op de marshmallow het leven in geroepen. Ik denk dat het daarom ook niet per se aan één land te linken is, het is gewoon een wereldse lekkernij! (Bron: Culy)

Marshmallows – 3 ingrediënten
Marshmallow maken is onder andere (denk ik) zo populair omdat het echt heel eenvoudig is én maar 3 ingrediënten bevatten! Suiker, water en gelatine.. as easy as that! Alleen maar meer reden om ze dus een keertje zelf te maken, en geloof mij.. als je ze eenmaal zelf eens hebt gemaakt koop je ze nooit meer kant en klaar in de supermarkt!
Altijd lekker
Marshmallows voelen voor mij altijd heel winters, bijvoorbeeld met zelfgemaakte chocolademelk, maar zijn eigenlijk altijd enorm lekker om van te snoepen! In de zomer kan je ze lekker roosteren op de BBQ of kun je er bijvoorbeeld s’mores bars van maken! Echt een enorme guilty pleasure die zeker niet seizoensgebonden is.


Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 12 blaadjes gelatine
- 300 ml kokend water
- 400 gram suiker
- snuf zout
- neutrale olie, poedersuiker
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Laat de blaadjes gelatine wellen in water voor 10-15 minuten, knijp ze vervolgens goed uit. Leg de blaadjes gelatine opzij.
- Doe 125 ml kokend water bij de gelatine en zet opzij.
- Doe 175 ml kokend water met de suiker en een snufje zout in een steelpan.
- Verwarm vervolgens het water met de suiker en breng aan de kook. Kook voor 5 minuten met de deksel op de pan en meet de temperatuur tot 120 graden.
- Voeg de gelatine met het water toe en roer voorzichtig tot het is opgenomen.
- Mix het mengsel tot het dik en luchtig is met een handmixer of keukenmachine met garde – dit duurt echt even dus neem je tijd ervoor. Je bent rustig een paar minuten flink aan het mixen voordat het wit is geworden.
- ‌Vet een ruime ovenschaal in met neutrale olie.
- Stort het mengsel in de ingevette ovenschaal.
- Verdeel er wat poedersuiker overheen tegen het plakken en laat de marshmallows nu 4 uur tot een nacht opstijven in de koelkast.
- Stort het daarna uit de ovenschaal, bestrooi de andere kant ook rijkelijk met poedersuiker en snij er met een scherp mes blokjes van. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Merieke says:
Hallo Eef,
Je schrijft gebruik neutrale olie. Waar moet ik dan aan denken? Kan dit zonnebloem olie zijn?
Groeten,
Merieke
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Merieke, met neutrale olie bedoelen we altijd een olie zonder smaak. Zonnebloemolie zou dus inderdaad goed zijn voor dit recept!
Patricia holemans says:
Hoe groot is U schaal
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Die was ca. 20×30.
Marie says:
Kan je dit ook zonder thermometer maken? Hoe weet je of het tot ongeveer 120 graden is?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Marie, er is geen andere manier om de temperatuur te meten dan met een thermometer. Dit is wel van essentieel belang aangezien het maken van marshmallows een soort scheikundig trucje is en de temperatuur daar voor een groot deel aan bijdraagt, als je die niet goed kan meten is de kans op mislukking groot. 😉
Lydia says:
Hoi, zou je dit ook kunnen maken met vega gelatine?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat hebben we zelf niet getest, maar zou je zeker kunnen proberen! 🙂