Linzensoep, Turkse linzensoep. Dit is zo’n heerlijke soep. Zacht van smaak en het heeft een heerlijke, bijna romige textuur. Het is een makkelijke soep om zelf te maken en gezien het weer Ramadan is leek het mij een mooi moment om het recept voor deze heerlijke soep met je te delen.
Voordat ik mijn vriend leerde kennen woonde ik op mezelf in een leuk appartementje in een gezellige multiculti wijk in Alkmaar. Verderop woonde een jong stel van Turkse afkomst. De jongen, ik ben zijn naam even kwijt, praatte altijd over eten. Als ik hem tegenkwam vroeg hij standaard ‘wat ga je koken vanavond, buurvrouw?’. Uiteraard vroeg ik dat ook aan hem en hij praatte altijd vol lof over de kookkunsten van zijn vrouw. Hetgeen mij het meest is bijgebleven is dat hij het vaak over Turkse linzensoep had, mercimek çorbası op z’n Turks. Dat was volgens hem de lekkerste soep die er was. En ik moet zeggen, ik kan hem niet helemaal ongelijk geven. Het is een fan-tas-tisch lekkere soep.
Turkse linzensoep van rode linzen
Turkse linzensoep is zacht van smaak. Het is een soep die van zichzelf bijna romig is door de iets dikkere structuur. Er zitten lekker veel groenten in en het is, mede daardoor, echt een voedzaam soepje. Helemaal fijn is dat het ook nog eens ontzettend makkelijk is om te maken. Lekker om zo te eten, maar ook erg lekker met zelfgemaakte Turkse Simit of Turkse pide met gehakt of Turkse pide met spinazie en feta om in Turkse sferen te blijven.
Je kunt voor dit recept gewone rode linzen gebruiken, maar ook rode splitlinzen, beide is prima.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 175 gram rode linzen
- 2 aardappels ((klein))
- 2 tomaten
- 2 wortels
- 1,5 liter water
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 bouillonblokje ((kipbouillon of groentebouillon))
- ½ eetlepel tomatenpuree
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel chilivlokken
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Schil de aardappel en de wortel. Snij deze samen met de tomaat in stukjes.
- Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn.
- Verhit een beetje olie in een ruime (soep)pan en fruit de ui tot deze glazig is.
- Doe de tomatenpuree erbij en bak deze even kort mee.
- Voeg dan de knoflook, wortel, tomaat, aardappel, paprikapoeder en de chilivlokken toe en bak even mee.
- Spoel de rode linzen even af onder de kraan en doe ze daarna in de pan erbij. Schep vervolgens alles even om.
- Giet dan het liter water erbij samen en verkruimel het bouillonblokje boven de pan.
- Breng het geheel aan de kook en laat de soep zonder deksel nu 45 minuten rustig pruttelen (roer af en toe even om).
- Pureer de soep daarna met een staafmixer en breng op smaak met zwarte peper, zout en eventueel een beetje citroensap. Garneer naar smaak met kookroom, peterselie en chilivlokken. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Gea says:
Lijkt me heerlijk!
Nu zijn er bouillonblokjes voor een 1/2 liter en voor een hele liter: welke gebruik jij?
Eef says:
Ik heb die voor een hele liter gebruikt dus als je die voor een halve liter gebruikt, dan eentje extra toevoegen 🙂
Gea says:
Dank je wel!
Kimberley says:
Heerlijk mijn favo soep! Bedankt voor het delen van dit recept.
Grtjs kimberley
Gea says:
Lijkt me heerlijk!
Nu zijn er bouillonblokjes voor een 1/2 liter en voor een hele liter: welke gebruik jij?
Eef says:
Ik heb die voor een hele liter gebruikt dus als je die voor een halve liter gebruikt, dan eentje extra toevoegen 🙂
Gea says:
Dank je wel!
Melona says:
Dat lijkt me heerlijk om te maken in de slowcooker
Noomi says:
Ik ben beslist geen keukenprinses, maar na het maken van de Chinese tomatensoep en nu deze linzensoep, ( zelfs mijn kieskeurige tieners vroegen beide keren om nog een portie!!) ben ik ervan overtuigd dat ik met de andere recepten geen blunder slaag! Makkelijk te bereiden en superrrrlekker!!!
Eef says:
Wat een mooi compliment! Daar word ik blij van om dat te lezen 🙂
Serge says:
Eindelijk weet ik wat voor smaak ik miste. Mijn linzensoep was nooit zoals bij de Turk. Het waren de chilivlokken. Intussen maak ik zo linzensoep : Rode linzen, gele paprika, rode pepers, knoflook, curcuma en verse oregano. Iets anders, maar iedereen vindt het heerlijk…
Eef says:
Chilivlokken maken dit soepje af he 😉
Nora says:
Heerlijk recept en super gezond. Ik doe er nog zoete aardappel en pompoen door en laat de kookroom weg. Heerlijk! Bedankt voor dit recept.
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dankjewel 😀
Guido says:
Maak wekelijks wel meermalen soep maar was op zoek naar andere smaken. Na de zuurkoolsoep ook deze linzensoep eens geprobeerd. Beide soepen erg lekker en zullen zeker vaker gemaakt worden.
Nu de andere soepen nog proberen.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen dat deze soep zo in de smaak valt! Bedankt voor je reactie en succes met het proberen van de andere soepen 🙂
Gerda Rietdijk says:
wat een lekker recept! doe er wat xtra rode peper in omdat mijn man wel van pittig houdt…..echt heerlijk.
net als de italiaanse tomatensoep en
de rest van de recepten die ik al geprobeerd heb van je. ??
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Bedankt voor het delen 🙂
Celia van den Heuvel says:
Mag ik ook zoete aardappel gebruiken ipv normale aardappel? En hoeveel?
Ik ga het vandaag maken!
Eef says:
Ja dat kan wel maar het zal de consistentie en smaak wel iets veranderen natuurlijk. Ik zou hetzelfde aantal aanhouden
Ellis says:
Vanwege gebrek aan gewone aardappel, vandaag deze soep gemaakt met zoete aardappel. Ook erg lekker!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat heerlijk! Dat lijkt me ook erg lekker.
Liesbeth says:
Al geregeld, voor allerlei groepen heb ik deze soep gemaakt. Iedereen vindt het een heerlijke soep!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! 🙂
Henny says:
Hallo het recept zegt 1.1/2 water is dat niet een beetje weinig voor 12 personen.
Ik neem meestal 3 liter.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Henny, je kunt het recept op het aantal personen aanpassen. Dan veranderd ook de hoeveelheid water 😉 .
Burdy Kemp says:
Dit is een heerlijke kruidige soep. Ik mistte er alleen iets aan kwa smaak en heb 2 theelepels komijn toegevoegd. Dat maakt hem nog lekkerder!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Burdy, wat fijn dat je hem zo naar smaak hebt kunnen aanpassen!