Linzensoep

Linzensoep (Turkse linzensoep)

Linzensoep, Turkse linzensoep. Dit is zo’n heerlijke soep. Zacht van smaak en het heeft een heerlijke, bijna romige textuur. Het is een makkelijke soep om zelf te maken en gezien het weer Ramadan is leek het mij een mooi moment om het recept voor deze heerlijke soep met je te delen.

Voordat ik mijn vriend leerde kennen woonde ik op mezelf in een leuk appartementje in een gezellige multiculti wijk in Alkmaar. Verderop woonde een jong stel van Turkse afkomst. De jongen, ik ben zijn naam even kwijt, praatte altijd over eten. Als ik hem tegenkwam vroeg hij standaard ‘wat ga je koken vanavond, buurvrouw?’. Uiteraard vroeg ik dat ook aan hem en hij praatte altijd vol lof over de kookkunsten van zijn vrouw. Hetgeen mij het meest is bijgebleven is dat hij het vaak over Turkse linzensoep had, mercimek çorbası op z’n Turks. Dat was volgens hem de lekkerste soep die er was. En ik moet zeggen, ik kan hem niet helemaal ongelijk geven. Het is een fan-tas-tisch lekkere soep.

Turkse linzensoep van rode linzen

Turkse linzensoep is zacht van smaak. Het is een soep die van zichzelf bijna romig is door de iets dikkere structuur. Er zitten lekker veel groenten in en het is, mede daardoor, echt een voedzaam soepje. Helemaal fijn  is dat het ook nog eens ontzettend makkelijk is om te maken. Lekker om zo te eten, maar ook erg lekker met zelfgemaakte Turkse Simit of Turkse pide met gehakt of Turkse pide met spinazie en feta om in Turkse sferen te blijven.

Je kunt voor dit recept gewone rode linzen gebruiken, maar ook rode splitlinzen, beide is prima.

Turkse linzensoep

Turkse Linzensoep

Recept voor een heerlijke, gezonde en vegetarische, Turkse rode linzensoep.
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 5 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 175 gram rode linzen
  • 2 aardappels (klein)
  • 2 tomaten
  • 2 wortels
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bouillonblokje (kipbouillon of groentebouillon)
  • ½ eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel chilivlokken

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Schil de aardappel en de wortel. Snij deze samen met de tomaat in stukjes.
  • Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn.
  • Verhit een beetje olie in een ruime (soep)pan en fruit de ui tot deze glazig is.
  • Doe de tomatenpuree erbij en bak deze even kort mee.
  • Voeg dan de knoflook, wortel, tomaat, aardappel, paprikapoeder en de chilivlokken toe en bak even mee.
  • Spoel de rode linzen even af onder de kraan en doe ze daarna in de pan erbij. Schep vervolgens alles even om.
  • Giet er dan 1½ liter water bij samen en verkruimel het bouillonblokje boven de pan.
  • Breng het geheel aan de kook en laat de soep zonder deksel nu 45 minuten rustig pruttelen (roer af en toe even om).
  • Pureer de soep daarna met een staafmixer en breng op smaak met zwarte peper, zout en eventueel een beetje citroensap. Garneer naar smaak met kookroom, peterselie en chilivlokken. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Het is niet nodig om de rode linzen van te voren te weken/ wellen.
Tip: Turkse linzensoep kun je prima 1-2 dagen van te voren maken. Daar wordt de soep alleen maar lekkerder van.
Het recept is lactosevrij wanneer je geen kookroom gebruikt.

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calories: 214kcal | Carbohydrates: 41g | Protein: 12g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Linzensoep

Linzensoep (Turkse linzensoep) Pinterest collage

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

8 gedachtes op “Linzensoep (Turkse linzensoep)”

  1. Avatar

    Lijkt me heerlijk!
    Nu zijn er bouillonblokjes voor een 1/2 liter en voor een hele liter: welke gebruik jij?

    1. Ik heb die voor een hele liter gebruikt dus als je die voor een halve liter gebruikt, dan eentje extra toevoegen 🙂

  2. Avatar

    Lijkt me heerlijk!
    Nu zijn er bouillonblokjes voor een 1/2 liter en voor een hele liter: welke gebruik jij?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top