Volg mij:
Deegwaren Brood & Pizza

Turkse simit (Turkse bagel met sesamzaad)

Turkse simit

Turkse simit. Ook wel bekend als Turkse bagel met sesamzaad. Je kunt ze vaak vinden bij de Turkse bakker of op de markt. Het zijn heerlijke, zachte, luchtige broodjes welke vrolijk bedekt zijn met sesamzaad. Lekker om zo te eten of met een beetje roomkaas.

Dat laatste schijnt iets typisch Turks te zijn. In Turkije kun je simit bij standjes kopen en daar kun je ze dus met of zonder roomkaas kopen. Zo af en toe ga ik naar de Turkse supermarkt bij ons in de buurt en dan neem ik regelmatig ‘Puck’ mee. Puck vind je in de koeling in een glazen potje met een knalblauwe verpakking. Ik durf niet met zekerheid te zeggen of het daadwerkelijk Turks is maar lekker is het wel!

Turkse simit met Pekmez

Als je dan toch naar de Turkse supermarkt gaat, neem dan direct even een potje Pekmez mee. Pekmez is Turkse molasses of druivenstroop. Hiermee besmeer je de broodjes voor je ze rijkelijk bestrooid met sesamzaadjes. Het geeft die typische simit smaak. Je kunt Pekmez vervangen voor ‘gewone’ siroop (ik weet het, ik ga nu op mijn kop krijgen van Turkse lezers 😉 ). Maar het kan. Je hebt natuurlijk niet een hele pot Pekmez nodig voor deze broodjes dus smeer het eens op je pannenkoek of doe een beetje door de yoghurt, ook lekker.

Turkse bagel - simit

Turkse bagel erbij?

Met dit recept maak je 10 Turkse bagels. Ze zijn heerlijk om te beleggen met een beetje roomkaas, maar ook heerlijk zonder beleg. Zelf eet ik ze doorgaans eigenlijk altijd zonder. Dat vind ik het lekkerst. Eventueel een beetje dopen in een heerlijke kom soep. Heel veel hebben ze niet nodig. Vers afgebakken zijn ze het lekkerst. Dan zijn ze zacht en luchtig. Verpak de broodjes die je over hebt goed in een plastic zak en ze zijn de volgende dag ook nog lekker. Zo kun je ze prima bewaren, maar je kunt ze natuurlijk ook invriezen mocht je dit willen.

Turkse simit zelf maken


Het recept voor Turkse simit:

Voorbereiding: 45 minuten | Bereiding: 15 minuten | Totale tijd: 60 minuten (+ rijzen)
Hoeveelheid: 10 broodjes

Wat heb je nodig voor Turkse simit (ingrediënten):

 • 500 gram patentbloem (+ een beetje extra)
 • 250 ml water (lauwwarm)
 • 75 ml zonnebloemolie (+ een beetje extra)
 • 50 gram yoghurt
 • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
 • 3 eetlepels pekmez*
 • 2 eetlepels suiker
 • 2 eetlepels water
 • 1 theelepel zout

* Turkse druivensiroop of molasses. Je kunt het eventueel vervangen voor stroop.

Hoe maak je Turkse simit:

 1. Meng het water samen met de gist en suiker in een glas en laat het even staan tot het gaat schuimen.
 2. In een keukenmachine met deeghaak doe je de bloem, yoghurt, olie en het gistmengsel. Kneed hier in ca. 15 minuten een soepel deeg van.
 3. Kneed het deeg met de hand nog even na en voeg dan het zout toe.
 4. Laat het deeg vervolgens 1 uur rijzen of tot het in hoeveelheid verdubbeld is.
 5. Meng ondertussen de Pekmez met het water in een kommetje.Bereiding stap 1,2,3
 6. Vet het aanrecht in met zonnebloemolie en stort hierop het deeg (foto 1).
 7. Verdeel het deeg in 20 gelijke delen en draai hier bolletjes van (foto 2).
 8. Verdeel vervolgens een beetje bloem over het aanrecht en rol hier kort de bolletjes deeg in (foto 3).Bereiding stap 4,5,6
 9. Rol twee bolletjes deeg uit tot twee slierten (foto 4)
 10. Druk de uiteinde vast (foto 5) en draai daarna een sliert om de andere heen en druk ook daar het uiteinde vast (foto 6).Bereiding stap 7,8,9
 11. Breng de uiteinden bij elkaar zodat er een mooie ring ontstaat (foto 7) en leg het broodje op een stukje bakpapier. Herhaal dit tot je 10 mooie ringen hebt.
 12. Smeer de simit in met het Pekmez mengsel (foto 8) en strooi er naar smaak ruim sesamzaad over (foto 9).
 13. Laat de broodjes nu nog ongeveer een half uur rijzen terwijl je de oven voorverwarmd op 200 graden.
  Indien je een pizzasteen in huis hebt verwarm deze dan mee in de oven en bak daarop de broodjes af voor het beste resultaat.
 14. De simit bak je in ca. 15 minuten goudbruin. Dek ze nadat je ze uit de oven hebt gehaald direct af met een theedoek voor lekkere zachte broodjes. Eet smakelijk!

Turkse simit

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Dit recept is geïnspireerd op het recept van Kookmutsjes

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

Geen reacties

Laat een reactie achter