Volg mij:
Deegwaren Brood & Pizza

Turkse pide met gehakt

Turkse pide met gehakt

Turkse pide met gehakt. Als je weleens bij de Turkse bakker komt ken je ze vast wel, deze mooie en geweldig lekkere broodjes. Ik ga je vertellen hoe je ze zelf thuis kunt maken, maar een waarschuwing is wel op zijn plaats. Als je eenmaal deze broodjes hebt gemaakt… wil je ze vaker maken, zo lekker!

Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Foodbloggers Facebookgroep. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken met uiteraard een eigen twist. Bekijk ook het overzicht van al mijn ‘foodblogswap-recepten‘ voor meer inspiratie.

Even voorstellen… Judith van My Food Blog

Deze maand kreeg ik de blog van Judith toegewezen, My Food Blog. Judith ken ik online én offline. We hebben zelfs al een paar keer samengewerkt via verschillende wegen en ik vond het dan ook ontzettend leuk eens met haar blog aan de slag te gaan. Bij de foodblogswap neem ik echt even de tijd om digitaal door een blog te ‘bladeren’. Het leuke aan Judith haar blog vind ik het brede aanbod aan verrassende recepten uit alle windstreken van de wereld. Klassiekers, maar ook onbekende gerechten waarbij je nieuwsgierigheid direct wordt gewekt. Het was geen makkelijke keuze deze keer, integendeel, maar ik besloot te gaan voor de Turkse pide met gehakt en daar heb ik zeker geen spijt van…

Ik vond ze zó lekker dat ik ook de bekende vegetarische variant maakte en hiervan verschijnt binnenkort een kookvideo waarin je precies kunt zien hoe je deze lekkere broodjes vormt. Uiteraard leg ik het ook uit in dit recept want moeilijk is het zeker niet. Deze Turkse pide met gehakt moet je echt een keer proberen, zo lekker! Het brood is dun, luchtig en knapperig bij de randjes. De vulling is kruidig, bomvol smaak, maar zeker niet pittig te noemen. Ik ga je NU precies vertellen hoe je zelf deze lekkere Turkse pide met gehakt maakt.

Zelfgemaakte Turkse pide met gehakt


Het recept voor Turkse pide met gehakt:

Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 10-12 minuten | Totale tijd: 45 minuten (+ rijzen)
Hoeveelheid: 8 broodjes

Wat heb je nodig voor Turkse pide met gehakt (ingrediënten):

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 100 ml water (lauwwarm)
  • ½ zakje gedroogde gist (3,5 gram)
  • 30 ml olie
  • 25 ml melk (kamertemperatuur)
  • 1 eetlepel suiker
  • 1/2 theepel zout

Voor de vulling:

  • 500 gram rundergehakt
  • 3 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • 2 blikjes tomaten puree (a 70 gram per stuk)
  • 2 sjalotten (fijngesneden)
  • 2 tomaten ( zonder zaadlijsten in kleine blokjes gesneden)
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels komijn
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel chili vlokken of pull pibed
  • Zwarte peper en zout

Extra:

  • 1 eigeel
  • scheutje melk
  • sesamzaadjes

Hoe maak je Turkse pide met gehakt:

  1. We beginnen met het maken van het deeg.
  2. Meng de gist samen met de suiker door het water en laat dit even staan tot het gaat schuimen.
  3. Kneed het deeg met alle ingrediënten (voor het deeg) tot een soepel deeg en voeg als laatste het zout toe.
    Dit kan met de hand (ca. 15 minuten) of, sneller, met een keukenmachine met deeghaak.
  4. Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie, doe de bol deeg erin en keer hem om zodat de bol rondom een laagje olie heeft. Dek de kom af en laat het deeg nu 1 uur rijzen of tot het in hoeveelheid verdubbeld is.
  5.  Terwijl het deeg aan het rijzen is maak je het gehaktmengsel door alle ingrediënten in een kom te doen en door elkaar te mengen.
  6. Bak het gehakt rul en laat daarna het gehaktmengsel afkoelen.
  7. Verwarm de oven (met pizzasteen als je deze hebt voor het beste resultaat) voor op 220 graden.
  8. Verdeel het gerezen deeg in 8 gelijke bollen.
  9. Bedek het aanrecht met een beetje bloem en rol de bollen deeg uit tot dunne ovale lappen.
  10. Verdeel in het midden een deel van het gehaktmengsel en laat hierbij ongeveer 1 centimeter van de rand vrij.
  11. Vouw de randen voorzicht naar binnen en knijp de uiteinden samen.
  12. Kluts het eigeel met een scheutje melk, bestrijk hiermee de randen en verdeel er naar smaak sesamzaadjes over.
  13. Bak de broodjes nu in ca. 7-9 minuten gaat met pizzasteen en in circa 10-12 minuten op een bakplaat.
  14. Even laten afkoelen en eet smakelijk!

De broodjes zijn zowel warm als koud erg lekker, maar net afgebakken zijn ze natuurlijk het lekkerst. Tip: je kunt ze ook even een kleine 5 minuten opwarmen in de oven als je ze eerder die dag hebt gemaakt.


Turkse pide met gehakt

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

2 Reacties

  • Beantwoorden Betty

    Het ziet er weer zalig uit .
    Ga het zeker maken.
    Ben gek op turksbrood.
    Trouwens de gerechten zien er altijd heerlijk ,mooi en verzorgt uit.

    19 maart 2019 at 14:22
  • Laat een reactie achter