Turkse pide met gehakt. Als je weleens bij de Turkse bakker komt ken je ze vast wel, deze mooie en geweldig lekkere broodjes. Ik ga je vertellen hoe je ze zelf thuis kunt maken, maar een waarschuwing is wel op zijn plaats. Als je eenmaal deze broodjes hebt gemaakt… wil je ze vaker maken, zo lekker!
Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Foodbloggers Facebookgroep. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken met uiteraard een eigen twist. Bekijk ook het overzicht van al mijn ‘foodblogswap-recepten‘ voor meer inspiratie.
Even voorstellen… Judith van My Food Blog
Deze maand kreeg ik de blog van Judith toegewezen, My Food Blog. Judith ken ik online én offline. We hebben zelfs al een paar keer samengewerkt via verschillende wegen en ik vond het dan ook ontzettend leuk eens met haar blog aan de slag te gaan. Bij de foodblogswap neem ik echt even de tijd om digitaal door een blog te ‘bladeren’. Het leuke aan Judith haar blog vind ik het brede aanbod aan verrassende recepten uit alle windstreken van de wereld. Klassiekers, maar ook onbekende gerechten waarbij je nieuwsgierigheid direct wordt gewekt. Het was geen makkelijke keuze deze keer, integendeel, maar ik besloot te gaan voor de Turkse pide met gehakt en daar heb ik zeker geen spijt van…
Ik vond ze zó lekker dat ik ook de bekende vegetarische variant maakte en hiervan verschijnt binnenkort een kookvideo waarin je precies kunt zien hoe je deze lekkere broodjes vormt. Uiteraard leg ik het ook uit in dit recept want moeilijk is het zeker niet. Deze Turkse pide met gehakt moet je echt een keer proberen, zo lekker! Het brood is dun, luchtig en knapperig bij de randjes. De vulling is kruidig, bomvol smaak, maar zeker niet pittig te noemen. Ik ga je NU precies vertellen hoe je zelf deze lekkere Turkse pide met gehakt maakt.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 gram bloem
- 100 ml water (lauwwarm)
- ½ zakje gist (gedroogd)
- 30 ml olie
- 25 ml melk (lauwwarm)
- 1 eetlepel suiker
- ½ theelepel zout
- 500 gram rundergehakt (3)
- 3 teentjes knoflook (fijngesneden)
- 2 blikjes tomatenpuree (a 70 gram per stuk)
- 2 sjalotten (fijngesneden)
- 2 tomaten (zonder zaadlijsten in kleine blokjes gesneden)
- 2 eetlepels peterselie (vers - fijngesneden)
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 theelepels komijn
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel chili vlokken
- zwarte peper en zout
- 1 eigeel
- scheutje melk
- sesamzaadjes
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- We beginnen met het maken van het deeg. Meng de gist samen met de suiker door het water en laat dit even staan tot het gaat schuimen.
- Kneed het deeg met alle ingrediënten (voor het deeg) tot een soepel deeg en voeg als laatste het zout toe.
Dit kan met de hand (ca. 15 minuten) of, sneller, met een keukenmachine met deeghaak. - Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie, doe de bol deeg erin en keer hem om zodat de bol rondom een laagje olie heeft. Dek de kom af en laat het deeg nu 1 uur rijzen of tot het in hoeveelheid verdubbeld is.
- Terwijl het deeg aan het rijzen is maak je het gehaktmengsel door alle ingrediënten in een kom te doen en door elkaar te mengen.
- Bak het gehakt rul en laat daarna het gehaktmengsel afkoelen.
- Verwarm de oven (met pizzasteen als je deze hebt voor het beste resultaat) voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
- Verdeel het gerezen deeg in 8 gelijke bollen.
- Bedek het aanrecht met een beetje bloem en rol de bollen deeg uit tot dunne ovale lappen.
- Verdeel in het midden een deel van het gehaktmengsel en laat hierbij ongeveer 1 centimeter van de rand vrij.
- Vouw de randen voorzichtig naar binnen en knijp de uiteinden samen.
- Kluts het eigeel met een scheutje melk, bestrijk hiermee de randen en verdeel er naar smaak sesamzaadjes over.
- Bak de broodjes nu in ca. 7-9 minuten gaat met pizzasteen en in circa 10-12 minuten op een bakplaat.
- Even laten afkoelen en eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Betty says:
Het ziet er weer zalig uit .
Ga het zeker maken.
Ben gek op turksbrood.
Trouwens de gerechten zien er altijd heerlijk ,mooi en verzorgt uit.
Eef says:
Wat een lieve reactie, dankjewel!
Betty says:
Het ziet er weer zalig uit .
Ga het zeker maken.
Ben gek op turksbrood.
Trouwens de gerechten zien er altijd heerlijk ,mooi en verzorgt uit.
Carly says:
Ziet er super lekker uit! Ga het deze week zeker proberen. Alleen kan ik nergens vinden wat voor oven je gebruikt?
Alvast bedankt!
Eef says:
Ik heb thuis een Whirlpool, maar dat is vast niet waarom je dit vraagt 😉 Ik gebruik altijd boven en onder warmte, bij hetelucht vermeld ik dit specifiek in een recept.
Carly says:
Dankjewel voor je snelle reactie! Heb ze gister gemaakt met 10,5 gram verse gist, omdat gedroogde nergens te krijgen was. En een hete lucht oven op 200 graden. Ze zijn super lekker????!
Eef says:
Wat goed! Nee de droge gist is spaarzaam, ben benieuwd wat al die mensen maken die zo ingeslagen hebben 😉
Johanna says:
Ik ben er nu mee bezig helaas is het heel moeilijk om een soepel glad deeg te maken, zo weinig vocht volgens mij, 1 ste x ging niet nu 2 de x en heb er zelf nog wat water olie en melk aan toegevoegd, ben benieuwd, naar het eindresultaat, anders wordt het 1 ander recept zoeken, de vulling is klaar en is lekker met koriander ipv peterselie en met verse hete peper
Rebecca says:
Hoi! Ben heel benieuwd naar dit recept, binnenkort maar eens maken. Maar… 8 broodjes voor 1 à 2 personen is wel heel enthousiast natuurlijk. Ik kan ingrediënten terug gaan rekenen, maar kan ik dit niet ook gewoon in de vriezer bewaren? Evt. nog voordat ze de oven in gaan?
Eef says:
Je hoeft zelfs niet te rekenen, je kunt eenvoudig de hoeveelheid aanpassen bij het recept 🙂 Ik heb ze zelf nog niet ingevroren, maar als je dat doet bij de stap voor ze de oven in gaan zou dat denk ik prima moeten kunnen. Kwestie van proberen. Ben benieuwd of het gelukt is mocht je het proberen.