Lava cake met caramel. Als het op toetjes aankomt tijdens de kerstdagen dan pak ik graag uit. Natuurlijk hou ik het recept lekker en écht makkelijk, precies zoals je van me gewend bent, maar ik maak er wel een klein feestje van. Dit jaar doe ik dat met deze waanzinnig lekkere lava cake met een binnenkant van zachte caramel: deze wil je maken!
Mijn recept voor chocolade lava cake is al jaren een succes. Makkelijk, snel klaar en super lekker. Dit jaar maak ik er een verrukkelijke variatie op met caramel. Zeg nou zelf, caramel en chocolade is natuurlijk een wereldse combinatie! Met een vleugje fleur de sel erover van Le saunier de Camargue zet je in een handomdraai een waanzinnig lekker dessert op tafel. Ik weet in ieder geval wat ons toetje wordt deze kerst 😉 .
Lava cake met caramel
Wat is lava cake eigenlijk? Lava cake is een van oorsprong Frans dessert en dit recept wordt ook wel moelleux au caramel genoemd. Het is een kort gebakken cakeje met een vloeibare vulling. Dit kan een cakeje van chocolade zijn, maar er zijn tal van opties en smaken voor zowel de vloeibare vulling als het cakeje zelf. Je bakt het cakeje vlak voor je hem gaat serveren in een ramekin en je serveert hem dus ook warm. Een ramekin is een klein (ovenbestending) potje waarin je de lava cake bakt. Waarschijnlijk heb je er wel een paar in huis. Handig, want zo heeft iedereen een eigen portie en heb je altijd voldoende voor iedereen aan tafel. Tenzij ze nog een portie willen, dat risico loop je met dit heerlijke toetje nou eenmaal 😉 .
Wat heb je nodig voor een lava cake met caramel?
Eigenlijk heb je niet zoveel ingrediënten nodig voor dit waanzinnig lekkere toetje: ongezouten roomboter, pure chocolade, suiker, een paar eieren en dulche de leche. Van dit laatste heb ik je vorige week het recept gegeven, bekijk hem hier: dulche de leche recept.
Zoet & zout
Om het dessert helemaal af te maken strooi ik er vlak voor ik ze ga serveren nog een beetje Fleur de Sel over van Le Saunier de Camarague. Verrukkelijk zout uit Frankrijk bij een Frans toetje, kan het nog beter? Yes! Want door een vleugje zout toe te voegen aan dit toetje komt de chocolade en caramel he-le-maal tot zijn recht. Zout versterkt namelijk zoet. De smaak wordt intenser, voller en het wordt een echte verwennerij na een heerlijke kerstdiner.
Le Fleur de Sel van Le Saunier de Camargue
Als je, net als ik, dol bent op koken dan heb je je waarschijnlijk weleens verdiept in zout. Er zijn heel veel verschillende soorten zout en ook verschillende toepassingen. Iedereen heeft ‘gewoon’ keukenzout in huis, maar waarschijnlijk heb je ook weleens van Fleur de Sel gehoord.
Het verhaal achter Fleur de Sel van Le Saunier de Camargue
Dit premium Franse zeezout komt van de zoutvelden van Camargue, een regio in het zuiden van Frankrijk. Deze zoutvelden liggen tussen de mediterraanse zee en de rivierdelta van de Rhône. Dit zout wordt slechts 6 weken per jaar geoogst en dat gebeurt allemaal met de hand. Fleur de Sel van Le Saunier de Camargue is een gewild zout wat veel wordt gebruikt in restaurants. Het mooie? Je kunt het restaurant naar huis halen want ook thuis kun je zo’n mooi potje Fleur de Sel in huis halen. Het is namelijk gewoon verkrijgbaar bij de bekende ‘blauwe’ supermarkt 😉 .
Fleur de Sel voeg je, in tegenstelling tot ander zout, pas toe ná bereiding. Strooi een beetje op deze lava cake met caramel en je toetje gaat van lekker naar fan-tas-tisch lekker. Zelfs een simpele salade met tomaat, een broodje avocado of een goed gebakken biefstuk maak je extra lekker door er na bereiding een klein beetje Fleur de Sel overheen te strooien.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 125 gram roomboter (ongezouten)
- 125 gram pure chocolade
- 50 gram suiker
- 50 gram bloem
- 2 eieren
- 1 eidooier
- ½ blikje dulce de leche
- vanille extract
- Fleur de Sel van Le Saunier de Camarague
- cacaopoeder
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
- Klop de eieren samen met het suiker met een handmixer of staande mixer in ca. 5 tot 10 minuten tot een luchtige wittige massa.
- Smelt je de boter, chocolade en een paar druppels vanille extract au-bain-marie of in de magnetron.
- Laat de gesmolten boter en chocolade iets afkoelen en spatel het vervolgens beetje bij beetje voorzichtig door de opgeklopte eieren.
- Spatel er tot slot voorzichtig het bloem door zodat je een mooi, luchtig beslag hebt.
- De ramekins vet je in met een beetje boter en cacaopoeder. Gebruik geen bloem, dit laat namelijk een witte waas achter op het cakeje.
- Vul ongeveer de helft van de ingevette ramekins met het beslag, doe daar een eetlepeltje Dulche de Leche op en dek af met een beetje beslag zodat de ramekins ongeveer ¾ vol zitten.
- Zet de ramekins in de voorverwarmde oven voor ongeveer 13 minuten*.
- Haal ze uit de oven, leg een schaaltje op de ramekin, draai om en het cakeje stort je op deze manier op het schaaltje.
- Strooi er wat Fleur de Sel over en serveer naar smaak met een bolletje ijs erbij, een toefje slagroom of wat rood fruit. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Le Saunier de Camargue. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk. Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Zorica Jansen says:
Ik ben benieuwd of het goed lukt
Zorica says:
Ik ben benieuwd of het goed lukt
Roby says:
Hallo, kan je het beslag al op voorhand maken en zo ja hoe lang? Grts.
Eef says:
Dat kan hoor, een paar uur kan prima en dan bewaren in de koelkast 🙂
Marina says:
Hallo Eef, mijn caramel bleef te hard., het “stroomde” er niet uit. Hoe krijg ik die vloeibaarder? Was wel erg lekker hoor!
Groetjes Marina
Eef says:
Misschien iets langer bakken dan wordt hij wat warmer? Als je dulche de leche al erg dik is kun je hem iets dunner maken door hem even te verwarmen in een pannetje en wat water of melk toevoegen zodat het van zichzelf al wat dunner wordt en het dan in het beslag scheppen. Succes 🙂
Sharon says:
Hoihoi,
Is dit recept echt voor 4 lava cakejes?
Eef says:
Ja het is voor 4 lava cakes, dat staat er niet voor de lol bij 😉