Kwarkbol, je hebt er vast weleens een gezien bij de bakker en misschien ook wel eens eentje gegeten. Deze heerlijke, luchtige en zoete bol van zacht cake-achtig brood en een vulling van rozijnen is echt een lekkernij die je ook een zelf zou moeten bakken.
Het voordeel als je zo’n lekkere kwarkbol zelf maakt is dat je hem nog lekker warm kunt eten. Dan is hij het allerlekkerst! Heerlijk bij een kopje thee of koffie in het weekend of als je visite hebt. Maar ook bij bijvoorbeeld een high tea of uitgebreid ontbijt of brunch tijdens de feestdagen doet hij het erg goed.
Zelf een kwarkbol maken
Overigens is het ontzettend makkelijk om zelf een kwarkbol te maken. Je hebt maar een handjevol ingrediënten nodig en je kunt het gewoon mixen in een beslagkom met een lepel. Je hebt er dus zelfs helemaal geen keukenmachine voor nodig. Het is dan ook echt een leuk recept om te maken met kinderen. Ik durf je dan alleen niet te garanderen dat alle rozijntjes ook in de kwarkbol komen of dat ze misschien van tevoren al opgesnoept worden natuurlijk 😉 .
Wat is een kwarkbol?
Een kwarkbol is een soort luchtige cake, bijna vergelijkbaar qua structuur met Moskovische tulband alleen dat is voller van textuur. Het is een beslag wat rijst door de bakpoeder en je gebruikt dus geen gist om je kwarkbol te maken. Dat maakt het natuurlijk ook een heel toegankelijk recept. De vulling bestaat uit gewelde sultana rozijnen en je serveert hem zo of bestrooid met een beetje (poeder)suiker.
Wat je heb nodig?
Eigenlijk niet zo heel veel. Logischerwijs natuurlijk: kwark, want je kunt geen kwarkbol maken zonder kwark. Dat spreekt voor zich 😉 . Verder bloem, bakpoeder, eieren, suiker, nog meer suiker, boter en rozijnen. Voor als je dacht dat dit een per definitie ‘gezond’ recept was door de kwark, denk ik dat het kwartje nu wel gevallen is dat hij dat dus niet is. Hoeft ook niet, het is een echte lekkernij waar je volop van kunt en mag genieten!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 200 gram rozijnen
- 250 gram bloem
- 15 gram bakpoeder ((1 zakje))
- 50 gram suiker
- 8 gram vanillesuiker ((1 zakje))
- 2 eieren (middel)
- 50 gram roomboter (ongezouten - gesmolten)
- 250 gram kwark (volle)
- zout, (poeder)suiker ter decoratie
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Wel de rozijnen in warm water.
- Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onderwarmte).
- Vet de springvorm in en bedek de bodem eventueel met een velletje bakpapier.
- Meng alle droge ingrediënten eerst door elkaar. Dus de bloem, bakpoeder, suiker, vanillesuiker en een snuf zout.
- Meng dan met een lepel de eieren erdoor, de helft van de gesmolten roomboter en de kwark tot een plakkerig beslag.
- Giet de rozijnen af en schep deze door het beslag.
- Doe het beslag in de springvorm en bak de kwarkbol in ca. 30-45 minuten gaar en goudbruin. Test of de kwarkbol gaar is door er met een satéprikker in te steken, komt deze er schoon uit, dan is de kwarkbol gaar.
- Besmeer de kwarkbol na het bakken met de rest van de gesmolten boter en decoreer naar wens met (poeder)suiker. Even iets laten afkoelen en eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Jesse van Kruisbergen says:
Hey! Kan ik voor dit recept ook magere franse kwark gebruiken?
Groetjes, Jesse
Eef says:
Ja dat kan 🙂
Cora says:
Als ik een springvorm heb van 24cm doorsnee kan dat ook
Eef says:
Ja dan kan wel maar dan wordt hij wel een stuk lager dus je kunt eventueel ook de hoeveelheden iets aanpassen n.a.v. je vorm (via google kun je hier eventueel ook handige rekentools voor vinden).
Marianne says:
Kan ik ipv rozijnen ook iets anders gebruiken?
Eef says:
Ik kreeg laatst een reactie van iemand die stukjes gedroogde abrikoos had gebruikt. Lijkt mij een heel lekker alternatief!
Gina says:
Superlekker! Heb ‘m al een paar keer gemaakt, Kwark vervangen door Griekse yoghurt bij gebrek aan.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂
Anita Dejonghe says:
Vandaag de kwarkbol gebakken. Zeker een aanrader. Merci voor dit overheerlijk recept
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Blij dat het in de smaak valt ????
Bianca Van Den boogaard says:
Hij is zo lekker!
Eef says:
Dankjewel 🙂
Joke wagenaar says:
Superlkkr recept, ik heb ipv suiker en de boter, wat meer optimel koffiekwark, en ipv suiker heb ik vanille eiwitpoeder gebruikt, en 2 sticks mokka koffie erdoor, erg lkkr, thx voor recept
Eef says:
Wat een lekkere variatie! Goed idee 🙂
Jeanette says:
We hebben deze gisteren meteen gemaakt. Hij was superlekker. Ik had alleen geen springvorm van 20 cm dus hebben we m in het cakeblik gebakken. Bedankt voor het recept!
Eef says:
Wat een handige aanpassing, slim van je! Blij dat je het zo lekker vond 😀
Cora says:
Moet het in het midden van de oven
Maria says:
Heeerlijk! Iedereen is fan.
Eef says:
Wat een leuk compliment! Dankjewel 🙂
Cisca says:
Oh wat is die lekker zeg.
Eef says:
Dankjewel!
Stella says:
Hij was absoluut heerlijk! Bedankt voor dit makkelijke recept (en ook voor al je andere heerlijke recepten).
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel ????
William says:
Had geen kwark in huis , gemaakt met Griekse yoghurt 10% vet , is ontzettend lekker????????????
Ineke says:
Ik eet glutenvrij, en heb hem met havermeel gemaakt. Ook super lekker.
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Tisha says:
Hoii,
Kan ik dit recept de avond van tevoren al maken?
Eef says:
Dat kan, maar het lekkerste is vers gebakken
Ineke says:
Weer zo lekker:)
Nu op verzoek wat hazelnootjes en chocolade in gedaan
Top recept
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
huig van duijn says:
hallo Eef ik heb m,n eigen draai aan je ontzettend lekkere kwarkbol gedaan
250 ml vanillekwark
250 ml advocaat [ zwarte kip]
500 gram bloem [ of ietsje meer]
2 1/2 zakje bak poeder
100 ml geklaarde roomboter
5 kleine eieren
300 gram krenten [ 1nacht laten wellen in stroh rum]
100 gram vanille suiker
150 gram granberrie,s
1/2 theelepeltje zout
2 eetlepels kaneel
door elkaar scheppen en in 2 bakblikken gieten en in de oven voor 50 min afbakken op 190 graden onder en boven warmte
mvg huig
Eef says:
Lekker met de cranberries erdoor!
huig van duijn says:
heerlijk
Bieneke says:
Kun je dit ook met zuurdesemdeeg bereiden?
Eef says:
Ik zou het je niet durven zeggen, nog niet geprobeerd en het is natuurlijk geen gistdeeg
Pn van Faassen says:
Hij is lekker, ik heb ook meerdere varianten gemaakt.
1 met half speltbloem en half volkorenspelt, gedroogde abrikoos en noten. Zo leek het meer brood en was hij meer eiwitrijk.
En 1 met stratiatella kwark optimel ook erg lekker.?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Dat klinkt als heerlijke variaties, leuk dat je het deelt daar hebben anderen vast ook wat aan 🙂
Nikie says:
Hallo Eef, een tijdje geleden heb ik dit recept gemaakt en het was heerlijk! Fijn ook dat je niet hoeft te kneden.
Bij iedereen die ik liet proeven viel deze kwarkbol in de smaak.
Nu wil ik voor Pasen op vraag van mijn vriend een chocoladebrood maken met als basis dit recept, omdat ik de structuur zo lekker vind (tussen brood en cake in) Ik ga de rozijnen vervangen door bakchocolade. Zou ik verder nog iets moeten aanpassen dan denk je?
Bedankt alvast!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! En dat klinkt heerlijk om er chocolade aan toe te voegen, ik denk dat het wel moet lukken en je verder niets hoeft aan te passen, maar durf het niet helemaal te beloven omdat ik het zelf niet eerder geprobeerd heb. Maar deel vooral hoe het gelukt is, dat vinden we altijd leuk om te horen en hebben anderen ook weer wat aan 🙂
Marian says:
Eef wat was/is de kwarkbol lekker.? Vandaag gemaakt en gelukkig is ie nog niet helemaal op….een groot succes
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! 🙂
Ria says:
Ik heb gistere de kwarkbol gemaakt, hij was heerlijk!
Ik had 75 gr. rozijn en 75 gr. cranberries erdoor gedaan en een theelepel kaneel.
Vraagje: ik zou graag een hartige variant maken, kan ik dan de suiker weglaten en dan hamreepjes/geraspte kaas en Italiaanse kruiden erdoorheen doen?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat heerlijk! Ik denk dat je er zeker wel een hartige variant van kunt maken, klinkt lekker. We hebben dat zelf niet getest, dus durf je niet de verhoudingen te geven. Maar deel gerust het resultaat, dat vinden we altijd leuk om te lezen 🙂
Elisabeth says:
Kan je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat kan alleen moet je het dan even omrekenen hoeveel je nodig hebt! De verhouding is wellicht wat anders.
Nella says:
Wat een topper is dit. Ik had per ongeluk de boter voor de bovenkant er al op gedaan voor het bakken. Geen probleem geworden.
Dank voor het recept en groeten uit Zeeland 😉
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen! En om te weten dat het dan nog steeds goed gelukt. 🙂
Carla says:
Lekkere bol ! Ik heb hem vaker gemaakt maar soms, en nu vandaag ook weer, zit er een nat gat in wat nat en niet gaar is!
War gaat er toch fout?
Qua tijd en temperatuur steeds hetzelfde.
Hoop dat je een goed advies hebt .voor mij.
Alvastbedankt
Groeten uit Den Helder
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Carla, ik zou niet zo snel weten wat er dan fout is gegaan! Heb je wellicht zelf een vermoeden wat er anders is gegaan dan de keren waarop hij lukte? Dan kan ik je wat beter helpen.
Noor says:
Ik heb dit recept gehalveerd en afgebakken in een kleine springvorm (12,5 cm) met een wat hogere rand. Moest wel wat langer in de oven (laatste 10 min met alu folie eroverheen) maar het is echt een mooi “bolletje” geworden. Vond hem wel vrij zoet, volgende keer iets minder suiker erin. Verder een top recept! Dankjewel
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankje Noor! Goeie tip, handig als je inderdaad een kleinere wilt maken!