Kwarkbol

Kwarkbol

Kwarkbol, je hebt er vast weleens een gezien bij de bakker en misschien ook wel eens eentje gegeten. Deze heerlijke, luchtige en zoete bol van zacht cake-achtig brood en een vulling van rozijnen is echt een lekkernij die je ook een zelf zou moeten bakken.

Het voordeel als je zo’n lekkere kwarkbol zelf maakt is dat je hem nog lekker warm kunt eten. Dan is hij het allerlekkerst! Heerlijk bij een kopje thee of koffie in het weekend of als je visite hebt. Maar ook bij bijvoorbeeld een high tea of uitgebreid ontbijt of brunch tijdens de feestdagen doet hij het erg goed.

Zelf een kwarkbol maken

Overigens is het ontzettend makkelijk om zelf een kwarkbol te maken. Je hebt maar een handjevol ingrediënten nodig en je kunt het gewoon mixen in een beslagkom met een lepel. Je hebt er dus zelfs helemaal geen keukenmachine voor nodig. Het is dan ook echt een leuk recept om te maken met kinderen. Ik durf je dan alleen niet te garanderen dat alle rozijntjes ook in de kwarkbol komen of dat ze misschien van tevoren al opgesnoept worden natuurlijk 😉 .

Kwarkbol zelf maken

Wat is een kwarkbol?

Een kwarkbol is een soort luchtige cake, bijna vergelijkbaar qua structuur met Moskovische tulband alleen dat is voller van textuur. Het is een beslag wat rijst door de bakpoeder en je gebruikt dus geen gist om je kwarkbol te maken. Dat maakt het natuurlijk ook een heel toegankelijk recept. De vulling bestaat uit gewelde sultana rozijnen en je serveert hem zo of bestrooid met een beetje (poeder)suiker.

Ingredienten kwarkbol

Wat je heb nodig?

Eigenlijk niet zo heel veel. Logischerwijs natuurlijk: kwark, want je kunt geen kwarkbol maken zonder kwark. Dat spreekt voor zich 😉 . Verder bloem, bakpoeder, eieren, suiker, nog meer suiker, boter en rozijnen. Voor als je dacht dat dit een per definitie ‘gezond’ recept was door de kwark, denk ik dat het kwartje nu wel gevallen is dat hij dat dus niet is. Hoeft ook niet, het is een echte lekkernij waar je volop van kunt en mag genieten!

Kwarkbol recept

Kwarkbol

Kwarkbol

Makkelijk recept om zelf een heerlijke en luchtige kwarkbol te maken net zoals bij de bakker. Gevuld met lekker veel rozijnen.
4.75 van 28 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 10 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 200 gram rozijnen
  • 250 gram bloem
  • 15 gram bakpoeder ((1 zakje))
  • 50 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker ((1 zakje))
  • 2 eieren (middel)
  • 50 gram roomboter (ongezouten - gesmolten)
  • 250 gram kwark (volle)
  • zout, (poeder)suiker ter decoratie

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Wel de rozijnen in warm water.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onderwarmte).
  • Vet de springvorm in en bedek de bodem eventueel met een velletje bakpapier.
  • Meng alle droge ingrediënten eerst door elkaar. Dus de bloem, bakpoeder, suiker, vanillesuiker en een snuf zout.
  • Meng dan met een lepel de eieren erdoor, de helft van de gesmolten roomboter en de kwark tot een plakkerig beslag.
  • Giet de rozijnen af en schep deze door het beslag.
  • Doe het beslag in de springvorm en bak de kwarkbol in ca. 30-45 minuten gaar en goudbruin. Test of de kwarkbol gaar is door er met een satéprikker in te steken, komt deze er schoon uit, dan is de kwarkbol gaar.
  • Besmeer de kwarkbol na het bakken met de rest van de gesmolten boter en decoreer naar wens met (poeder)suiker. Even iets laten afkoelen en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 251kcal | Koolhydraten: 42g | Eiwitten: 6g | Vetten: 7g | Verzadigd vet: 4g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Kwarkbol

Kwarkbol recept Pinterest Collage

53 thoughts on “Kwarkbol

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept