Moskovische Tulband

Moskovische Tulband

De Moskovische Tulband beter bekend als simpelweg ’tulband’, is bijna niet meer weg te denken tijdens de kerstdagen. Heerlijk voor tussendoor, met het kerstontbijt of nou ja, eigenlijk kan dit heerlijke baksel eigenlijk altijd wel, toch?

Een hulstblaadje erop, wat poedersuiker en die heerlijke luchtige cake, lekker! Eventueel kun je ‘m nog besmeren met een heel dun laagje roomboter of je favoriete jam. Maar eigenlijk heeft ‘ie niet meer opsmuk nodig, deze Moskovische tulband. Het is echt één van mijn favorieten en die niet mag ontbreken tijdens het kerstontbijt, brunch of bij de koffie deze feestdagen. Natuurlijk is ‘ie ook buiten de feestdagen om heerlijk én vanaf nu kun je hem zelf thuis maken.

Omdat ik veel vragen kreeg over dit recept voor een Moskovische tulband, het is nou eenmaal niet het makkelijkste recept, heb ik besloten hem deze kerst opnieuw te maken. Niet bepaald een straf kan ik je vertellen 😉 . Bovendien had ik gelijk de mogelijkheid om extra, stap-voor-stap foto’s voor je te maken én mijn nieuwe keukenmachine de Bosch Optimum optimaal uit te proberen waarover ik je eerder vertelde in het recept voor deze heerlijke brioche (ook echt een aanrader overigens 🙂 ).

Eiwit stijf kloppen voor een Moskovische tulband

Moskovisch

De Moskovische tulband valt onder het Moskovisch gebak. Kenmerkend aan Moskovisch gebak is dat het eiwit van het eigeel gescheiden wordt en beide luchtig worden opgeklopt met suiker.

Hoe klopt je eiwit goed stijf?

Essentieel voor dit recept is goed stijfgeklopt eiwit. Het fijne aan de Bosch Optimum is dat deze keukenmachine hiervoor een automatische stand heeft. Je kiest het programma “egg white” en het apparaat doet de rest, fijn! Het is en blijft natuurlijk altijd een beetje een dingetje, eiwit stijf kloppen. Soms lukt het niet…

Een paar handige tips om ervoor te zorgen dat het stijf kloppen van eiwit wel altijd lukt:

  1. Zorg er altijd voor dat zowel de kom als de garde (of mixers van je handmixer) goed schoon zijn. Was ze eventueel nogmaals even goed en droog ze af met een schone theedoek. Daarna nog even insmeren met citroensap, dit helpt namelijk ook om de kom en de garde te ontvetten. Vet kan ervoor zorgen dat je eiwitten niet stijf geklopt kunnen worden (net als een heel klein beetje eigeel overigens…).
  2. Gebruik het liefst een metalen of glazen schaal. Plastic is namelijk lastig vetvrij te krijgen. Bij de Bosch Optimum zit standaard een (ruime) metalen mengkom.
  3. Eieren op kamertemperatuur laten zich beter stijf kloppen dan eieren uit de koelkast.
  4. Gebruik liever iets oude(re) eieren. Kakelverse eieren laten zich niet zo gemakkelijk stijf kloppen als (iets) oudere eieren.

Eigeel stijf kloppen Moskovische tulband recept

Eigeel stijf kloppen

Een ander belangrijk onderdeel van dit recept is het stijf kloppen van het eigeel. Hiervoor heb je echt even de tijd nodig. Eigeel kun je prima stijf kloppen met een beetje suiker en het is pas klaar als het eigeel zo goed als wit is (zoals op de bovenstaande foto) en heel luchtig/lobbig. Dit duurt vaak 5-10 minuten. Klop je het eigeel niet genoeg stijf, dan kan je Moskovische tulband mislukken.

Kruimeldeeg moskovische tulband

Kruimeldeeg voor een Moskovische tulband

Het beslag voor een Moskovische tulband bestaat uit opgeklopt eiwit, opgeklopt eigeel en tot slot een heel fijn kruimeldeeg. Het kruimeldeeg maken we op basis van bloem, maizena en (koude) roomboter. Met de hand maak je er een kruimelig deeg van, maar omdat je handen warm zijn kan het zijn dat je grote klonten krijgt. Door de warmte van je handen smelt de boter natuurlijk.

Nu vind ik het zelf handig om het kruimeldeeg in dat geval nog even in de vriezer te doen. Na minimaal een uurtje of 2 is de boter in het kruimeldeeg (weer) goed gekoeld en kun je het nogmaals maar dan fijner verkruimelen. Helemaal handig is het om het dan even in de keukenmachine te doen. Ook hiervoor gebruikte ik mijn Bosch Optimum, hierbij zit namelijk een multimixer welke je bovenop de keukenmachine kunt doen. De multimixer heeft een lekker scherp mes, welke ook goed over de onderkant van de machine draait met een hoge snelheid. Hiermee maak je het kruimeldeeg weer mooi fijn zoals op bovenstaande foto te zien is. Bewaar het kruimeldeeg vervolgens in de koeling tot je het door het beslag mengt.

De vorm

Voor dit recept gebruik je een tulbandvorm. Mijn tulbandvorm van Nordic Ware heeft een diameter van ca. 25 centimeter, maar ik gebruik zelf ook regelmatig een kleinere vorm. Wil je dit recept maken en gebruik je een kleinere tulbandvorm met een diameter van ca. 16-18 centimeter? Pas dan de hoeveelheden aan en houd de volgende verhoudingen aan: 80 gram bloem, 80 gram roomboter, 80 gram suiker, 25 gram maizena en 4 eieren. Het snufje zout en het zakje vanillesuiker blijft gelijk.

Moskovische tulband met poedersuiker

Moskovische Tulband

Moskovische tulband

Moskovische Tulband tijdens de feestdagen voor het kerstontbijt, brunch of bij de koffie ✓ Makkelijk recept ✓ Gegarandeerd lekkere tulband.
3.60 van 5 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 1 tulband

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 120 gram bloem
  • 120 gram roomboter (koud - ongezouten)
  • 120 gram suiker
  • 40 gram maizena
  • 6 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • poedersuiker

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de tulbandvorm goed in met een bakspray of boter.
  • Verdeel er nog een klein beetje bloem over wanneer je boter gebruikt zodat je de tulband straks makkelijk uit de vorm krijgt.
  • Doe de bloem, maizena en de (koude!) boter in kleine stukjes in een kom en maak hier een heel fuin kruimeldeeg van.*
  • Scheid de eitjes, houd het eigeel en het eiwit apart.
  • Klop het eiwit goed stijf met de helft van de suiker en een flinke snuf zout.
  • Klopt daarna het eigeel met de andere helft van de suiker en het zakje vanillesuiker tot het bijna wit en heel luchtig is.
  • Spatel voorzichtig (!) het kruimeldeeg door de stijfgeklopte eiwit (niet roeren!) en daarna de stijfgeklopte eigeel erdoor. Doe dit rustig en voorzichtig, het moet een heel luchtig beslag worden.
  • Giet dit mengsel in de tulbandvorm en zet dit in de oven voor ongeveer 20 - 25 minuten.
  • De Moskovische tulband is klaar wanneer je er met een satéprikker in kunt prikken en deze er schoon uitkomt.
  • Laat de tulband afkoelen en strooi er wat poedersuiker over ter decoratie. Eet smakelijk en fijne feestdagen!

handig om te weten:

*Indien je dikke klontjes hebt (vanwege de warmte van je handen) kun je het kruimeldeeg ook even in de koelkast of vriezer doen en het, als de boter weer goed koud is, opnieuw verkruimelen tot kleine kruimels. Gebruik hiervoor eventueel een keukenmachine.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 2294kcal | Koolhydraten: 250g | Eiwitten: 47g | Vetten: 124g | Verzadigd vet: 70g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Moskovische Tulband

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Bosch. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk. Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

28 thoughts on “Moskovische Tulband

    • Hartstikke blij met je uitgebreide recept. Ik heb ipv. bloem zelfrijzend amandelmeel gebruikt
      100 gr. Van alles wat minder dan aangegeven. Ik kreeg alleen het deeg niet korrelig. En moest hem ook 20 minuten langer laten bakken. Maar…hij ziet er mooi uit. Gaat straks de vriezer in voor de kerst. Ik verwacht ….Dat hij lekker zal zijn…. Bedankt ik had de eieren nog nooit apart gemixst. Gouwe tip

  • Hoi hoi, ik ben laatst dit recept tegengekomen en heb deze vandaag geprobeerd: compleet mislukt.. ik had een zielig hoopje tulband. De tulband liet niet goed los uit de vorm en was daarvoor na het uit de oven halen ook al zeker 5 cm ingezakt.. en ook kreeg ik het beslag niet fijn genoeg.. wat deed ik fout?

    • Wat jammer om te horen Maartje. Moskovisch gebak kan best lastig zijn. Sowieso goed je vorm invetten en de tulband laten afkoelen in de vorm voor je hem eruit stort. Probeer hem nadat je hem uit de oven hebt gehaald zo voorzichtig mogelijk neer te zetten of laat even een paar minuten de deur van de oven open zodat het temperatuurverschil niet te groot is (daardoor kan hij ook inzakken).
      Bedoel je dat je de kruimel niet fijn genoeg kreeg?

  • Hoi hoi, ik ben laatst dit recept tegengekomen en heb deze vandaag geprobeerd: compleet mislukt.. ik had een zielig hoopje tulband. De tulband liet niet goed los uit de vorm en was daarvoor na het uit de oven halen ook al zeker 5 cm ingezakt.. en ook kreeg ik het beslag niet fijn genoeg.. wat deed ik fout?

  • Ik heb deze tulband gemaakt. Ik weet niet hoe jij deze gaar krijgt, maar 20-25 minuten is veeeeeel te kort! Dan is de binnenkant nog vloeibaar. Moet daar geen andere tijd staan? 40 minuten had die van mij nodig en ik heb echt een goeie oven.

      • Wat een super luchtig beslag !
        De mijne staat af te koelen in de vorm , hoop dat hij loslaat uit de vorm
        25 min was prima ……. ik had hem wel op rooster in het midden van de oven
        Ruikt goed; biscuitdeeg

    • Hallo Eef
      Ruim voor de Pasen dit recept geprobeerd. Stap voor stap precies zoals beschreven, net als bij bericht van Carmen is ook mijn tulband na 25 min nog helemaal vloeibaar. Vond de tijd die jij aan gaf ook al erg kort maar ja, je volgt het recept, Heel jammer . Heb er ook nog maar 15 min. bij gedaan. Na 40 min.is ook nog niet gaar, dus 10 er bijen….mijn tulband klaar. Nu afkoelen en proeven. Hij is lekker !!!

  • Hoi Eef
    Hoe weet ik welk soort oven/warmte jij gebruikt bij deze cake? Ik heb het voor de zekerheid (op hete lucht stand ) naar 155 graden gezet. Wat hou jij aan in jouw recepten?

    Groet Maaike????

  • Dit recept van mijn moeder gekregen en is altijd een succes. Ik doe alleen geen suiker bij het eiwit. Het vergt wel altijd enige oefening. Het goed rustig spatelen waardoor de kruimels verdeeld worden in het eiwit. Ik snij de boter altijd met twee messen tot kruimels. Bijzonder recept met weinig ingrediënten maar wel techniek????. 190 graden, 30 minuten electrische oven.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat jammer om te horen! Er zijn helaas veel aspecten waarop het toch mis kan gaan met baksels omdat het vaak nauw luistert hoe lang je klopt etc. en iedere oven werkt ook weer anders.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept