…even twijfelde ik. Ga ik dit recept lekker rebels gewoon pepernoten fudge noemen? Ik ben namelijk echt #teampepernoot maar ja, de zoekmachines zoals Google wil je soms ook een beetje te vriend houden zodat jij dit heerlijke recept makkelijk (terug) kunt vinden. Want deze kruidnoten fudge of pepernoten fudge, net hoe je het wilt noemen, is heerlijk!
Even voor de goede orde, kruidnoten zijn waar we het vandaag over hebben. Knapperige kruidige bolletjes die doorgaans door de gemiddelde Nederlander “pepernoot” worden genoemd. Zo ook door mij maar het klopt eigenlijk niet. Pepernoten zijn namelijk die taai taai achtige blokjes. Persoonlijk vind ik die dus helemaal niet zo lekker als ik de kruidnootjes vind maar dat terzijde.
De intocht van Sinterklaas
Maar omdat het vandaag, de intocht van onze goedheiligman is, doe ik niet zo moeilijk en noem ik het beestje bij zijn juiste naam. Natuurlijk ook stiekem zodat je het recept lekker makkelijk kunt vinden want die oude man, zegt het ook wel eens verkeerd… maar misschien is dat de leeftijd 😉 .
Pepernoten fudge… of toch kruidnoten fudge?
Enfin, maken deze pepernoten… eh, ik bedoel, kruidnoten fudge. Het is heerlijk, waanzinnig makkelijk en het enige wat je er eigenlijk voor nodig hebt is een heel klein beetje geduld. De fudge moet immers even opstijven maar daarna, smullen! Je kunt de fudge prima enkele dagen afgesloten bewaren. Fijne feestdagen!

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
- 350 gram pure chocolade (in stukjes)
- 150 gram pepernoten (kruidnoten) (in grove stukken gehakt.)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Bedek een ovenschaal van ca. 20 x 20 cm met bakpapier.
- Doe de gecondenseerde melk samen met de chocolade in een steelpannetje.
- Verwarm het geheel op laag - middelhoog vuur tot de chocolade volledig is gesmolten en je een dikke lobbige fudge hebt.
Let op: het geheel mag niet koken - dan kan de chocolade namelijk verbranden. - Houd ongeveer kwart van de kruidnoten apart voor later zodat je dat op de bovenkant van de fudge kunt doen.
- Het overige deel schep je door de fudge.
- Stort de fudge in de ovenschaal en verdeel het goed.
- Strijk de bovenkant een beetje glad met de achterkant van een eetlepel.
- Verdeel de rest van de kruidnoten over de bovenkant van de fudge en druk ze even aan.
- Zet de fudge nu voor minimaal 4 uur in de koelkast tot hij goed hard is geworden.
- Daarna kun je de fudge in stukjes snijden met een (warm) mes en eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Hoi Eef, kan dit mss ook met kokosmelk in ieder geval iets lactosevrij?
Eef says:
Je hebt gecondenseerde kokosmelk – hiermee zou je het kunnen proberen, zelf heb ik het nog niet geprobeerd maar collega foodblogger Carola heeft hierover een artikel geschreven, wellicht interessant: https://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2016/04/gecondenseerde-melk-vs-gecondenseerde-kokosmelk-html/
Linsey says:
Hoi,
Het is echt super lekker en inderdaad makkelijk te maken! Maar hoe kun je dit het beste bewaren? En hoe lang ongeveer?
Liefs
Eef says:
In een afgesloten bakje in de koelkast blijft het wel een of twee weken goed (waarschijnlijk nog wel langer want het is natuurlijk heel veel suiker 🙂 )
Sandra says:
Hoi Eef, kan dit mss ook met kokosmelk in ieder geval iets lactosevrij?
Eef says:
Je hebt gecondenseerde kokosmelk – hiermee zou je het kunnen proberen, zelf heb ik het nog niet geprobeerd maar collega foodblogger Carola heeft hierover een artikel geschreven, wellicht interessant: https://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2016/04/gecondenseerde-melk-vs-gecondenseerde-kokosmelk-html/
Giovanna Jansen says:
Wat een heerlijk recept! Ik weet niet of het er van komt om het dit jaar te maken, maar anders zeker volgend jaar. En heel herkenbaar, ik noem kruidnoten ook altijd pepernoten, dat wil er maar niet uit. Terwijl ik de echte pepernoten die taai taai brokjes vies vind. 🙂
Tabita Roodselaar says:
Wat heerlijk makkelijk te maken dit. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat smaken.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂