Kruidmoppen. Ken jij deze kleine koekjes al? Het is een echt West-Friese lekkernij. Ze zijn net wat groter dan kruidnoten en hebben een heerlijke anijssmaak. Kruidmoppen eet je vooral rondom Sinterklaas en zijn verslavend lekker. Echt van die dooretertjes met een lekker kop thee of koffie erbij.
In de wereld van Sinterklaas lekkernijen wordt er nogal vaak het een en ander doorelkaar gehaald. Zo worden kruidnoten vaak pepernoten genoemd en vice versa. En dan heb je ook nog de West-Friese kruidmoppen. Die ook wat weg hebben van beide, maar toch echt heel wat anders zijn. Net als in pepernoten wordt er anijs gebruikt in deze koekjes, maar qua structuur en vorm heeft het dan weer eerder wat weg van een grote kruidnoot daarbij smaken ze echt veel meer naar anijs doordat je en gemalen anijs gebruikt en anijszaad.
West-Friese lekkernij
Hoe dan ook, deze kruidmoppen zijn echt een aanrader om zelf te maken. Als geboren en getogen West-Fries ken ik deze lekkernij zeer zeker waarderen. Voor mij is het dan ook heel gewoon dat deze koekjes te verkrijgen zijn rondom Sinterklaas. In andere delen van Nederland schijnt het minder goed verkrijgbaar te zijn, al zag ik wel dat de Albert Heijn ze ook verkoopt. Ik weet niet of dat voor heel Nederland geldt. Maar dat maakt natuurlijk ook helemaal niet echt meer uit, want je kunt ze met dit recept nu heel makkelijk zelf maken!
Kruidmoppen of Friese dumkes?
Deze kruidmoppen zijn overigens niet te verwarren met Friese dumkes. Ook dat zijn koekjes met anijs, maar die zijn anders van vorm en daar worden ook vaak hazelnoten aan toegevoegd. Sowieso is Friesland natuurlijk ook een andere regio dan West-Friesland. Ook daar bestaat nog weleens verwarring over, maar dat is een ander verhaal. West-Friesland is een regio in het noorden van Noord-Holland net boven Alkmaar in de hoek richting Hoorn en Enkhuizen. Je vindt trouwens ook nog een andere lekker West-Fries recept op mijn blog: Langedijker koolschotel, ook echt een aanrader!
Sinterklaas snoepgoed
Wat ik zo lekker vind aan deze kruidmoppen, is dat ze lekker kruidig zijn. Sowieso hou ik van anijs en ik heb dan ook voor mijn kruidmoppen zowel gemalen anijs als hele anijszaadjes gebruikt. Anijszaad in de hele vorm vind je niet overal, maar bij Marokkaanse of Turkse supermarkten vind je het vaak wel. In combinatie met de overige kruiden, waaronder een klein beetje pit van de zwarte peper, heb je een heerlijk kruidig, bros koekje te pakken. Echt een aanrader om te maken met Sinterklaas! Tip, op mijn blog vind je ook nog meer Sinterklaas recepten.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 100 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 75 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 eetlepels anijszaad
- 2 theelepels anijszaad (gemalen)
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel zwarte peper (gemalen)
- zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 185 graden boven- en onderwarmte.
- Meng alle ingrediënten door elkaar tot een compact deeg.
- Maak balletjes deeg van ca. 15 gram per balletje en verdeel deze over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de koekjes in 15-20 minuten gaar. Laat even afkoelen en eet smakelijk!