Madeleines met koffie en bruine boter

Koffie madeleines met bruine boter

Een hele mond vol, koffie madeleines met bruine boter. Maar het is me toch een partij lekker! Niet moeilijk om te maken, maar als je een koffie liefhebber bent dan wil je deze echt eens proeven, ze zijn te gek.

Zelf madeleines maken

Heb je weleens zelf madeleines gemaakt? Ik vind deze Franse kleine cakejes die op een schelp lijken zo heerlijk om te maken. Het basisrecept voor madeleines deelde ik al eerder met je, maar vandaag voeg ik daar deze nieuwe fantastische variant aan toe: koffie madeleines met bruine boter.

Koffie madeleines met bruine boter

Madeleines met koffie

De koffiesmaak in deze madeleines is goed aanwezig, maar niet te heftig of overheersend te noemen. En de bruine boter, oftewel beurre noissette, past daar echt perfect bij omdat die een beetje nootachtig is. Een hemelse combinatie…

Ik maakte trouwens ook al eens eerder koekjes met bruine boter, brown butter chocolate chip cookies, die zijn ook zo waanzinnig!

Espresso madeleines_

Een schelp en een buikje

De madeleines met koffie zijn heerlijk zacht en luchtig van structuur. Aan de ene kant heb je de schelp en aan de andere kant uiteraard het welbekende ‘buikje’. Die ontstaat door het rijzen van het beslag tijdens het bakken.

En ook handig: daardoor weet je ook dat ze bijna klaar zijn als je ze bakt in de oven. Dus ik zou zeggen, pak een bakje koffie erbij en tijd om aan de slag te gaan met het bakken van deze geweldige koffie madeleines. Dat wordt smullen!

Koffie madeleines_
Madeleines met koffie en bruine boter

Koffie madeleines met bruine boter

Koffie madeleines met bruine boter. Niet moeilijk om te maken, maar als koffie liefhebber wil je deze echt eens proeven, ze zijn te gek!
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
In de koelkast: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 25 minuten
Hoeveelheid: 20 madeleines

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de koffie madeleines:
  • 125 gram roomboter (ongezouten)
  • 2 eieren (middel)
  • 100 gram suiker
  • 2 theelepels espressopoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • 150 gram bloem
  • snuf zout
Voor de icing:
  • 75 gram poedersuiker
  • 1 kopje sterke espresso (afgekoeld)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Smelt de roomboter in een pannetje tot het verkleurt en licht nootachtig begint te ruiken. Zo maak je de beurre noissette.
  • Laat de beurre noissette afkoelen.
  • Klop de eieren met suiker in een ruime kom in 5 minuten luchtig en licht van kleur.
  • Voeg beetje bij beetje de beurre noissette hieraan toe.
  • Voeg dan het espressopoeder, vanille extract, de bloem en een snuf zout toe en meng door het geheel.
  • Zet het beslag in de koelkast voor minimaal 1 tot 2 uur.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de bakvorm in en bestuif heel licht met een beetje bloem.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes zodat ze net niet helemaal vol zitten (tijdens het bakken zet het nog iets uit).
  • Bak de koffie madeleines in ca. 8-10 minuten licht goudbruin en gaar.
  • Laat de madeleines afkoelen en maak ondertussen de icing door de espresso beetje bij beetje te mengen met de poedersuiker. Je hoeft niet alle espresso te gebruiken, voeg telkens een theeepeltje toe tot je een mooie dikke pasta krijgt.
  • Dip hierin de madeleines en laat de icing hard worden. Geniet daarna van je madeleines!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 112kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwitten: 1g | Vetten: 6g | Verzadigd vet: 3g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Madeleines met koffie en bruine boter

2 thoughts on “Koffie madeleines met bruine boter

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept