Een hele mond vol, koffie madeleines met bruine boter. Maar het is me toch een partij lekker! Niet moeilijk om te maken, maar als je een koffie liefhebber bent dan wil je deze echt eens proeven, ze zijn te gek.
Zelf madeleines maken
Heb je weleens zelf madeleines gemaakt? Ik vind deze Franse kleine cakejes die op een schelp lijken zo heerlijk om te maken. Het basisrecept voor madeleines deelde ik al eerder met je, maar vandaag voeg ik daar deze nieuwe fantastische variant aan toe: koffie madeleines met bruine boter.
Madeleines met koffie
De koffiesmaak in deze madeleines is goed aanwezig, maar niet te heftig of overheersend te noemen. En de bruine boter, oftewel beurre noissette, past daar echt perfect bij omdat die een beetje nootachtig is. Een hemelse combinatie…
Ik maakte trouwens ook al eens eerder koekjes met bruine boter, brown butter chocolate chip cookies, die zijn ook zo waanzinnig!
Een schelp en een buikje
De madeleines met koffie zijn heerlijk zacht en luchtig van structuur. Aan de ene kant heb je de schelp en aan de andere kant uiteraard het welbekende ‘buikje’. Die ontstaat door het rijzen van het beslag tijdens het bakken.
En ook handig: daardoor weet je ook dat ze bijna klaar zijn als je ze bakt in de oven. Dus ik zou zeggen, pak een bakje koffie erbij en tijd om aan de slag te gaan met het bakken van deze geweldige koffie madeleines. Dat wordt smullen!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 125 gram roomboter (ongezouten)
- 2 eieren (middel)
- 100 gram suiker
- 2 theelepels espressopoeder
- 1 theelepel vanille extract
- 150 gram bloem
- snuf zout
- 75 gram poedersuiker
- 1 kopje sterke espresso (afgekoeld)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Smelt de roomboter in een pannetje tot het verkleurt en licht nootachtig begint te ruiken. Zo maak je de beurre noissette.
- Laat de beurre noissette afkoelen.
- Klop de eieren met suiker in een ruime kom in 5 minuten luchtig en licht van kleur.
- Voeg beetje bij beetje de beurre noissette hieraan toe.
- Voeg dan het espressopoeder, vanille extract, de bloem en een snuf zout toe en meng door het geheel.
- Zet het beslag in de koelkast voor minimaal 1 tot 2 uur.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de bakvorm in en bestuif heel licht met een beetje bloem.
- Verdeel het beslag over de vormpjes zodat ze net niet helemaal vol zitten (tijdens het bakken zet het nog iets uit).
- Bak de koffie madeleines in ca. 8-10 minuten licht goudbruin en gaar.
- Laat de madeleines afkoelen en maak ondertussen de icing door de espresso beetje bij beetje te mengen met de poedersuiker. Je hoeft niet alle espresso te gebruiken, voeg telkens een theeepeltje toe tot je een mooie dikke pasta krijgt.
- Dip hierin de madeleines en laat de icing hard worden. Geniet daarna van je madeleines!
Mea Sprengers says:
Hoi hoi. Ik heb die vorm niet kan het ook in cupe cakevormpjes. Gr mea
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Mea, dat lijkt me geen probleem maar ik heb het zelf nog niet geprobeerd!