Kletskoppen, wie kent dit typisch Hollandse koekje nou niet? Knapperig, zoet en verslavend lekker! Echt een van mijn favorieten. Van zijn looks moet hij het eigenlijk niet hebben, maar van de smaak… Wist je trouwens dat het een heel simpel koekje is om zelf te maken?
Recept kletskoppen
Ik ben gek op bakken, zeker in het weekend. Daarom vind je ook een boel koekjes recepten op mijn website. Een kletskoppen recept ontbrak echter nog, echt schandalig. Een oer-Hollands koekje dat zo ontzettend simpel te maken is!
Het is een van mijn favoriete koekjes en een typisch koekje dat je vindt op de salontafel bij je oma of bij de koffie in een bruin café, lekker zoet en knapperig.
Waar komt de naam kletskop vandaan?
Waar komt die naam toch vandaan, ‘kletskop’? Kletskoppen heette voorheen ‘zere hoofden’. Dit komt doordat de koekjes qua looks vergeleken werden met schurfthoofden, heel onsmakelijk en niet bepaald aantrekkelijk. Ze hadden wel een punt, ze winnen namelijk niet de schoonheidsprijs.. maar hè, looks zijn lang niet alles.
Uiteindelijk werd het dus ‘kletskop’, wat trouwens ook de bijnaam (of scheldnaam..) voor mensen uit Leiden is en nu dus ook de naam voor een van de lekkerste en makkelijkste koekjes!
Kletskoppen maken
Kletskoppen zijn enorm eenvoudig om te maken en bestaan uit ingrediënten die de meeste mensen altijd wel in huis hebben. Een beetje bloem, twee soorten suiker, boter, kaneel en amandelen.. meer heb je niet nodig.
Lekker en echt makkelijk
Moeilijk om te maken is het ook niet. Je maakt het deeg en draait er bolletjes van, deze hoeven overigens niet perfect rond te zijn hoor. Kletskoppen zijn het meest imperfecte-perfecte koekje dus maak je geen zorgen 😉. Even bakken en genieten maar!
Zin gekregen om meer te bakken? Maak dan eens deze chocolate chip cookies of een ander oer-Hollands koekje, de gevulde koek!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 25 gram roomboter
- 50 gram suiker
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- snuf zout
- snuf kaneel
- 50 gram bloem
- 25 gram amandelen (zonder vel, fijn gehakt)
- evt. een klein beetje water als je deeg te droog blijft
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Meng alle ingrediënten door elkaar en voeg eventueel een klein beetje water toe als het deeg te droog blijft.
- Rol kleine hoopjes/ balletjes*, iets groter dan een druif, van het deeg.
- Leg de balletjes op een met bakpapier bedekte bakplaat, zorg dat ze voldoende ruimte hebben. **
- Schuif de koekjes de oven in, verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak de koekjes in ca. 8-10 minuten goudbruin.
- Laat afkoelen en geniet ervan!
Misha says:
Kreeg toevallig bezoek en had ook nog alle ingrediënten in huis, meteen gemaakt en super lekker, alles meteen op ook! Ze waren iets chewy, had ik iets teveel water toegevoegd misschien? Zonder water kreeg ik geen deeg maar kruimels.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dat kan inderdaad. Volgende keer wat minder water toevoegen, je hebt echt niet veel nodig.
Melsens olivia says:
Dag eef, welke bloem gebruik je voor de kletskoppen. Mvg
Eef says:
Gewone patentbloem of tarwebloem 🙂