Kipsalade voor op brood. Zin in een lekkere lunch deze week? Maak dan eens deze heerlijke, romige kipsalade voor op brood. Hij is makkelijk om te maken, snel klaar en je hebt direct een lunch waar je blij van wordt!
Met al dat thuiswerken tegenwoordig heb je misschien wel zin in een lekker broodje. Dit lekkere receptje is in een handomdraai klaar en meer dan genoeg om een broodje of 4 mee te smeren. Sus als je samen luncht met je lief en/of je kids is hij zo op. Maak je hem lekker voor jezelf dan heb je er de volgende dag ook nog wat aan 😉 .
Lekkere salade met kip voor op brood
Nu heb ik ‘mazzel’ want mijn vriend houdt totaal niet van salades voor op brood. Lotte maak ik er ook nog niet echt heel erg blij mee, dus des te meer voor mij 😉 . Ik maak regelmatig salades voor op brood of op toast. Want ook deze kipsalade kun je natuurlijk prima maken als smeerseltje op een toastje voor bij de borrel. Ook erg lekker!
Kip over?
Ik gebruik in dit recept pulled chicken zoals dat heet. Oftewel een stuk kip wat je in dunne reepjes trekt met een vork waardoor je een soort ‘pulled’ vlees effect krijgt, oftewel draadjesvlees zoals we dat in het Nederlands noemen 😉 . Ik kook daarvoor een kipfilet in wat water met een flinke snuf zout. Maar je kunt natuurlijk ook overgebleven kip gebruiken als je bijvoorbeeld een hele kip uit de oven hebt gemaakt. Pas dan wel even de kruiden aan op de kruiden van de kip uit de oven als die al lekker kruidig is van zichzelf, maar dat spreekt natuurlijk voor zich.
Hierdoor is deze kipsalade ideaal om restjes kip mee op te maken #tipjevaneef
Wat heb je nodig voor een kipsalade?
Het lijkt misschien wat veel als je de ingrediëntenlijst bekijkt, maar geloof mij, dat valt echt mee. Het merendeel zijn kruiden die je waarschijnlijk wel in huis hebt. Verder heb je roomkaas, een lepeltje kwark, bieslook, augurk en wat mosterd nodig. Hoogstwaarschijnlijk staan die ook wel in de koelkast met een klein beetje mazzel.
Ik gebruikte zelf trouwens light roomkaas, dat maakt het een iets lichter recept ook qua calorieën (mocht je die tellen). Je kunt uiteraard ook ‘gewone’ roomkaas gebruiken of probeer eens crème fraîche, volle kwark of Griekse yoghurt. Dit is ook erg lekker door de salade heen en het maakt hem ietsje frisser qua smaak.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 kipfilet ((ca. 250 gram))
- 200 gram roomkaas
- 1 theelepel mosterd
- 1 eetlepel kwark
- 1 eetlepel bieslook (vers - fijngesneden)
- 2 eetlepels augurk (in stukjes gesneden)
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1½ theelepel uienpoeder
- peper, zout, cayennepeper of chilipeper
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Kook de kip in ruim water met een flinke snuf zout in ca. 10-15 minuten gaar.
- Haal de kip uit de pan, laten even iets afkoelen en pul de kip daarna met 2 vorken uit elkaar.
- Maak nu de saus door de roomkaas, mosterd, kwark, bieslook, augurk, paprikapoeder en de uienpoeder te mengen.
- Meng dit door de kip en breng de salade op smaak met peper, zout en naar wens voor een beetje pit nog wat cayennepeper of chilipeper. Serveer op een broodje met eventueel wat sla of rauwkost erbij. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Marijk Vos says:
Mijn zoon vind het heerlijk???? (zelf vega) dus dit ga ik zeker vaker voor hem maken.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Blij dat het in de smaak valt ????
Irene says:
Hi zou deze ook met gerookte kip kunnen maken?
Eef says:
Ja dat moet wel lukken, lijkt me heerlijk!
Diny says:
Nog lekkerdere met
wat stukjes ananas uit blik.
Lenie says:
Heerlijk deze kipsalade,
Ik heb er ook stukjes ananas door gedaan.
Rita says:
Hallo gebruik je verse augurk of die uit een potje?
Eef says:
Verse augurk is komkommer 😉
Erny says:
Vandaag de kipsalade gemaakt…ik en mijn gezin vonden het erg lekker.. moesten even wennen aan de wat drogere structuur..( komt van de roomkaas) .de commerciële is vochtiger en met mayo bereid. Maar het is voor herhaling vatbaar. Gr erny
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Klopt deze is wat romiger en compacter. Persoonlijk vind ik hem zo erg lekker, maar je kunt uiteraard ook een beetje mayo toevoegen evt. in plaats van de roomkaas.
Anja says:
Hallo Eef’, ik ga een brunch voor 8 personen maken en deze mag niet ontbreken. Kan deze een dag van te voren gemaakt worden, of liever niet?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk! Ja hoor, dat kan zeker 🙂
P. says:
Superlekker!
Ik had knoflookpoeder ipv uienpoeder (ik kan niet tegen ui) gebruikt, maar het resultaat bleef superlekker!
Dank je voor het heerlijke recept 🤗
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat handig dat je die zo hebt kunnen vervangen!
Shelley says:
De kip kook ik in bouillon(blokjes) of ik gebruik een pot kippenbouillon. Heb ik gelijk koude kippenbouillon om bij de lunch te drinken.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat slim! Klinkt goed 🙂