Volg mij:
Hoofdgerechten, Kip & Gevogelte

Kip siam

Kip siam

Thaise kip siam, met cashewnoten, rijst en broccoli. Een heerlijke maaltijd welke je binnen 30 (!) minuten op tafel zet. Zonder pakje of zakje en met dé tip voor boterzachte, malse kipfilet. Dit recept wil je maken, zo lekker!

Kip siam is een bekend wereldgerecht. Lekker en heel makkelijk om zelf te maken. Ik ben niet anti pakjes of zakjes, maar zelf maken is nou eenmaal een stuk leuker (en, bonus, vaak ook een stuk lekkerder 😉 ). Inmiddels heb ik al een flinke collectie wereldgerechten voor je verzameld dus mocht je nieuwsgierig zijn bekijk dan alle wereldgerechten zonder pakje of zakje eens.

Kip siam zelf maken

Het fijne aan kip siam is dat het ook nog best een budgetproof maaltijd is. De meeste ingrediënten zoals sojasaus, ketjap, maïzena en rijst heb je waarschijnlijk wel in huis. De verse ingrediënten zoals broccoli, kipfilet, paprika en bosui zijn doorgaans niet duur in aanschaf. Soms is broccoli buiten het seizoen wat prijzig en dan kun je natuurlijk prima andere (groene) groenten gebruiken. Erg lekker erbij is bijvoorbeeld sajoer boontjes. Maar ook “gewoon” gekookte sperziebonen, sugarsnaps, paksoi of Chinese kool uit de wok zijn heerlijk voor erbij.

Kip siam zelf maken

Boterzachte, malse kipfilet

Voor ik je het recept geef, ga ik je een tip geven hoe je de kipfilet super zacht en mals kunt maken. Je hoeft het volgende niet te doen, maar geloof mij, dit zorgt wel voor super zachte, malse, heerlijke, goddelijk lekker, deze-wil-ik-nooit-meer-anders-eten kipfilet. Je begrijpt het, ik vind dat je dit eens moet proberen 😉 . Wat je doet:

Je houdt het recept aan, maar wanneer je de kip hebt gesneden in blokjes dan marineer je hem eerst nog even 10 minuten in 2 theelepels baking soda (dit schep je door de kip). Ik weet het, klinkt een beetje gek misschien, maar het werkt. Je krijgt dat precies die heerlijke zachte kip zoals je in veel Aziatische restaurants ook vindt. Na die 10 minuten spoel je de kipfilet af en marineer je het nog zo’n 5 minuten in 2 theelepels maïzena en 1 theelepel (rijst)azijn. Deze marinade hoef je niet af te spoelen en na 5 minuten kun je de kip bakken. Doe je dit? Dan heb je heerlijke malse kip! Tip van flip Eef. Je hebt dan ook iets minder maïzena nodig om de saus in te dikken dus halveer de hoeveelheid maïzena zoals aangegeven in het recept.

Zelf kip siam maken zonder pakje of zakje


Het recept voor kip siam:

Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 15 minuten | Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 3-4 personen

Wat heb je nodig voor kip siam (ingrediënten):

  • 350 gr kipfilet
  • 300 gram rijst
  • 1 broccoli (500 gram)
  • 100 ml water
  • 1 rode punt paprika
  • 1 cm verse gember geraspt
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 lente ui (in ringen)
  • 1 ui
  • 2 el oestersaus
  • 1 el ketjap manis (zoet)
  • 1 el lichte sojasaus
  • 1 el maïzena
  • handje cashewnoten, ongebrand en ongezouten
  • olie om in te bakken

Hoe maak je kip siam:

  1. Breng een pan water met een snuf zout aan de kook.
  2. Snij de broccoli in roosjes en kook deze beetgaar.
  3. Kook de rijst zoals op de verpakking vermeld.
  4. Snij de kipfilet in blokjes.
    Marineer desgewenst zoals eerder beschreven voor extra malse kipfilet.
  5. Snipper het uitje, snij de knoflook fijn, snij de bosui in dunne ringen en snij de paprika in stukjes.
  6. Maak een saus van de oestersaus, ketjap, 100 ml water en de sojasaus.
  7. Fruit de knoflook, ui en gember aan in een koekenpan met een beetje olie.
  8. Bak daarna even de punt paprika mee en voeg daarna de kip toe.
  9. Als de kip gaar is voeg je de saus toe.
  10. Maak een papje van maïzena en een beetje water (ca. 2 eetlepels water) en roer dit door de saus.
  11. Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte en voeg dan naar de smaak de cashewnoten toe.
  12. Garneer de kip voordat je hem gaat serveren met een beetje bosui. Eet smakelijk!

Kip siam

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

Geen reacties

Laat een reactie achter