Thaise kip siam, met cashewnoten, rijst en broccoli. Een heerlijke maaltijd welke je binnen 30 (!) minuten op tafel zet. Zonder pakje of zakje en met dé tip voor boterzachte, malse kipfilet. Dit recept wil je maken, zo lekker!
Kip siam is een bekend wereldgerecht. Lekker en heel makkelijk om zelf te maken. Ik ben niet anti pakjes of zakjes, maar zelf maken is nou eenmaal een stuk leuker (en, bonus, vaak ook een stuk lekkerder 😉 ). Inmiddels heb ik al een flinke collectie wereldgerechten voor je verzameld dus mocht je nieuwsgierig zijn bekijk dan alle wereldgerechten zonder pakje of zakje eens.
Kip siam zelf maken
Het fijne aan kip siam is dat het ook nog best een budgetproof maaltijd is. De meeste ingrediënten zoals sojasaus, ketjap, maïzena en rijst heb je waarschijnlijk wel in huis. De verse ingrediënten zoals broccoli, kipfilet, paprika en bosui zijn doorgaans niet duur in aanschaf. Soms is broccoli buiten het seizoen wat prijzig en dan kun je natuurlijk prima andere (groene) groenten gebruiken. Erg lekker erbij is bijvoorbeeld sajoer boontjes. Maar ook “gewoon” gekookte sperziebonen, sugarsnaps, paksoi of Chinese kool uit de wok zijn heerlijk voor erbij.
Boterzachte, malse kipfilet
Voor ik je het recept geef, ga ik je een tip geven hoe je de kipfilet super zacht en mals kunt maken. Je hoeft het volgende niet te doen, maar geloof mij, dit zorgt wel voor super zachte, malse, heerlijke, goddelijk lekker, deze-wil-ik-nooit-meer-anders-eten kipfilet. Je begrijpt het, ik vind dat je dit eens moet proberen 😉 . Wat je doet:
Je houdt het recept aan, maar wanneer je de kip hebt gesneden in blokjes dan marineer je hem eerst nog even 10 minuten in 2 theelepels baking soda (dit schep je door de kip). Ik weet het, klinkt een beetje gek misschien, maar het werkt. Je krijgt dat precies die heerlijke zachte kip zoals je in veel Aziatische restaurants ook vindt. Na die 10 minuten spoel je de kipfilet af en marineer je het nog zo’n 5 minuten in 2 theelepels maïzena en 1 theelepel (rijst)azijn. Deze marinade hoef je niet af te spoelen en na 5 minuten kun je de kip bakken. Doe je dit? Dan heb je heerlijke malse kip! Tip van flip Eef. Je hebt dan ook iets minder maïzena nodig om de saus in te dikken dus halveer de hoeveelheid maïzena zoals aangegeven in het recept.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram broccoli
- 350 gram kipfilet
- 300 gram rijst
- 1 rode puntpaprika
- 1 centimeter geraspte verse gember
- 2 teentjes knoflook
- 2 stuks bosui
- 1 ui
- 2 eetlepels oestersaus
- 1 eetlepel ketjap manis (zoete ketjap)
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel maizena
- handje cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
- olie, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Breng een pan water met een snuf zout aan de kook.
- Snij de broccoli in roosjes en kook deze beetgaar.
- Kook de rijst zoals op de verpakking vermeld.
- Snij de kipfilet in blokjes.
Marineer desgewenst zoals eerder beschreven voor extra malse kipfilet. - Snipper het uitje, snij de knoflook fijn, snij de bosui in dunne ringen en snij de paprika in stukjes.
- Maak een saus van de oestersaus, ketjap, 100 ml water en de sojasaus.
- Fruit de knoflook, ui en gember aan in een koekenpan met een beetje olie.
- Bak daarna even de puntpaprika mee en voeg daarna de kip toe.
- Als de kip gaar is voeg je de saus toe.
- Maak een papje van maïzenaen een beetje water (ca. 2 eetlepels water) en roer dit door de saus.
- Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte en voeg dan naar de smaak de cashewnoten toe.
- Garneer de kip voordat je hem gaat serveren met een beetje bosui. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Jeanine says:
Dit lijkt me een heerlijk recept, ik ga het zeker proberen. De tip voor malse kip klinkt veelbelovend. Kan dit ook als je de kip wil marineren met kruiden? En zo ja hoe moet je het dan doen?
Eef says:
Ja dat kan prima, dan doe het ervoor. Sowieso altijd de kip goed afspoelen en daarna marineren.
Jeanine says:
Bedankt, ik ga het proberen. De kip siam was erg lekker!
Jeanine says:
Dit lijkt me een heerlijk recept, ik ga het zeker proberen. De tip voor malse kip klinkt veelbelovend. Kan dit ook als je de kip wil marineren met kruiden? En zo ja hoe moet je het dan doen?
Gina Wemmenhove says:
We hebben gesmuld van de kip Siam, voor ons geen pakjes en zakjes meer
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Brigitte says:
Beste Eef , ik heb nog bijna een hele gebakken kip over die ik reeds in stukjes heb gedaan, zou ik daar dan ook het gerechtje vd kip sjam kunnen bereiden…??
Groetjes Brigitte
Eef says:
Kip Siam zou ik niet doen – ik denk dat dan het gerecht niet goed uitkomt. Ik zou voor wraps met kip gaan zoals deze bijvoorbeeld: https://www.eefkooktzo.nl/wraps-kip-en-avocado/
Gina Wemmenhove says:
We hebben gesmuld van de kip Siam, voor ons geen pakjes en zakjes meer
Eef says:
Yes, daar word ik blij van 🙂
Brigitte says:
Beste Eef , ik heb nog bijna een hele gebakken kip over die ik reeds in stukjes heb gedaan, zou ik daar dan ook het gerechtje vd kip sjam kunnen bereiden…??
Groetjes Brigitte
Eef says:
Kip Siam zou ik niet doen – ik denk dat dan het gerecht niet goed uitkomt. Ik zou voor wraps met kip gaan zoals deze bijvoorbeeld: https://www.eefkooktzo.nl/wraps-kip-en-avocado/
Katrien Heerkens says:
WoW de tip werkt echt, heerlijk was t!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dank voor je reactie 😀
Carla says:
Het was heerlijk! Dank je wel voor je recept.
Eef says:
Jij bedankt voor je compliment 🙂
Sjoerd says:
Net heerlijk zitten smikkelen. Had gelukkig alles maal 1,5 gedaan dus mag het van de week nog een keer eten. En die kip….wat een goede tip zeg. Nog malser dan bij de Thai zelf. Dank Eef. Voor het eerst op je site, maar kom zeker terug! Toppertje
Eef says:
Wat tof om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Suzanne Mulder says:
O wat was dat genieten ! Ken je dat, dat je vol zit maar dat je het zo lekker vind dat je nog een beetje opschept ???? Zo lekker is het!
Yvon says:
Hoi Eef, vandaag ga ik dit lekkere gerecht weer eens maken. We zijn erg blij met al je recepten. Ook favoriet bij ons is de Tikki Massala, kip Tandoori, Pad Krapow en Chili con carne. Makkelijk en om te smullen. Dankjewel voor het delen.
Groetjes Yvon en Ronald.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor jullie berichtje 🙂
Cindy Verbruggen says:
Was echt overheerlijk! En die tip van de baking soda houden we erin.
Eef says:
Wat een verschil he 😉
Jessica Smits says:
Heerlijk gerecht dit, ik moest bij manlief bevestigen dat dit echt niet uit een pakje kwam ????. Ook dit recept is een blijver. Ik ben deze meivakantie alle dagen op deze website aan het snuffelen geweest en nog niet 1 keer teleurgesteld. Top Eef!
Eef says:
Hahaha dat hoor ik graag! Wat tof 😀 Benieuwd wat je allemaal gemaakt hebt?
Janet says:
Dit is echt een topper. Vorige keer met broccoli maar nu boontjes erbij gedaan met een tl sambal en tuinkruiden bouillon erover. Dit gaan we zeker vaker maken. Zo lekker.
Miranda V says:
Ik maak het het met kippedij vindt ik lekker dan filet
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat kan ook natuurlijk! 🙂
Mettie says:
Heerlijk recept!! Gaat hier vaker op tafel komen. En die kip… zooooo lekker!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Bedankt voor je reactie! Wat leuk om te lezen 🙂
Lynn says:
Heerlijk (met boontjes gemaakt) en de tip over de kip gebruik ik sindsdien altijd! Nooit meer anders!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, dankjewel!
Johan says:
Vraag 1. 1cm Gember? 1cm snijden en dan raspen? 1 groot stuk Gember en er 1 cm er af raspen? En is de gember met of zonder schil?
Vraag 2. Snij de broccoli in roosjes en kook deze beetgaar. ? En dan? Er bij serveren of er door heen?
Vraag 3. Garneer de kip voordat je hem gaat serveren met een beetje bosui. ?: De kip eruit vissen en dan met bosui?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
1: je kunt het beste een wat groter stukje van de gember snijden, die schillen en dan 1 cm ongeveer raspen (als je een te klein stukje neemt dan rasp je snel je vingers mee).
2: wij serveren ze erbij, maar je kunt ze er ook doorheen doen, net wat je lekker vindt.
3: zodra het gerecht klaar is, kun je het garneren met bosui
Succes! 🙂
José says:
Heb de chinezen tomatensoep en kip Siam gemaakt het was heerlijk!
Ik vind de kip marineren een hele goede tip hij was boterzacht, de rijst vind ik in verhouding veel te veel en de volgende keer ga ik de saus verdubbelen met de broccoli erbij was dat wel erg weinig. Groetjes José
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankje José! Ja, de verhoudingen zijn natuurlijk een kwestie van voorkeur. Dus inderdaad lekker doen wat voor jou fijn is!
Mark says:
Nu al 7 keer gemaakt en elke keer echt heerlijk. Wel met vega kipstukjes dan, maar dat is in deze saus echt geen probleem. Mijn kinderen zijn er 9ek op. Top recept!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat onwijs leuk om te horen! Daar doen we het voor 😀