Kip piri piri uit de oven

Kip piri piri uit de oven (a la Jamie Oliver)

Kip piri piri uit de oven a la niemand minder dan Jamie Oliver. Een lekker, makkelijk, simpel recept voor een malse kip piri piri uit de oven met ongelooflijk lekkere aardappeltjes erbij uit zijn nieuwste kookboek: 7 x anders.

Hele kip uit de oven. Wat mij betreft echt weekend-comfort-food. Lekker met frietjes, krieltjes uit de oven of doe zoals Jamie, met aardappelpartjes. Dit recept voor kip piri piri komt uit zijn nieuwste kookboek dat ik onlangs toegestuurd kreeg: 7 x anders. Makkelijke ideeën voor gerechten voor elke dag. Jamie geeft een draai aan de 18 meest populaire ingrediënten en maakt daar 7 recepten mee om je uit te dagen anders dan anders te koken met hetzelfde ingrediënt.

7 x anders van Jamie Oliver

Deze opzet maakt het direct een heel toegankelijk kookboek. Je vindt er waarschijnlijk veel van je favoriete ingrediënten in waar je al eerder mee hebt gekookt. Zo vind je bijvoorbeeld 7 verschillende recepten voor broccoli. Zoals broccoli in een quiche, risotto, salade, geroosterde broccoli, geserveerd met pasta en meer. Voor elk ingrediënt vind je dus 7 gerechten en die ingrediënten zijn bekend en toch divers, denk aan 7x zalm, 7x aubergine, 7x aardappel, maar ook hele kip waarvan ik het recept voor kip piri piri maakte.

Kookboek Jamie Oliver 7 x anders

Kip piri piri uit de oven

De recepten zijn makkelijk en toegankelijk geschreven. Zelf hou ik meer van een puntsgewijze bereidingswijze en in dit boek van Jamie is het meer een lap tekst wat tijdens het koken niet altijd handig is (‘waar was ik ook alweer’).

Het recept zelf is overigens erg lekker. De kip is mals, (licht*) pittig en de aardappeltjes zijn waanzinnig omdat daar tijdens het bakken de kip nog even boven ‘hangt’. Omdat Lotte mee at heb ik de hoeveelheid pepers verminderd(*). Daardoor was de kip wat mild van smaak, maar dat was ook precies de bedoeling. De harissa zorgt overigens ook voor genoeg smaak, dus ben je niet zo van pittig dan kun je dat ook achterwege laten.

Iets te pittig sausje

Je maakt na het bereiden van de smaakmakers waarmee je de kip insmeert een sausje. Maar zelfs met 2 pepertjes i.p.v. de 10 uit het recept, was het een ontzettend scherp sausje. Ik heb de bereidingswijze van het sausje dan ook achterwege gelaten in de bereidingswijze (ter info, daarmee vervalt ook de toevoeging van de verse munt die je wel op de foto ziet). Het recept voor de kip en de aardappeltjes is lekker, dus ik denk dat er iets fout staat in het recept van het sausje zelf. Overigens mis je hem niet en kun je de kip natuurlijk ook prima serveren met elk ander sausje naar smaak zoals bijvoorbeeld chilisaus of mayonaise.

Uit je comfortzone met Jamie

Een paar kleine puntjes van kritiek dus moet ik eerlijk zeggen, maar desondanks vind ik het een erg mooi en prettig kookboek. Van de foto’s krijg je trek en door de originele insteek ga je uit je comfortzone om eens wat anders te proberen met hetzelfde ingrediënt. Vrijwel alle recepten zijn toegankelijk, makkelijk om te maken en zowel geschikt voor de drukke doordeweekse dagen als wat uitgebreider in het weekend. Ook erg leuk als cadeau tijdens de feestdagen trouwens (tip!).

Het kookboek ‘7 x anders’ van Jamie Oliver (uitgeverij Kosmos Uitgevers) is verkrijgbaar bij o.a. Bol.com >>

Hele kip piri piri uit de oven a la jamie oliver

Kip piri piri uit de oven

Kip piri piri uit de oven

Makkelijk recept voor een hele kip piri piri uit de oven
4.60 van 22 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 2 uien
  • 10 pepers
  • 1 bol knoflook
  • 2 eetlepels rozenharissa
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 hele kip (ca. 1,5 kg)
  • 1,2 kg aardappelpartjes (voorgekookt)
  • olijfolie, rode wijnazijn, peper en zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Pel de uien, snij in kwarten en leg in een ruime braadslede.
  • Prik gaatjes in de pepers. Snij de bol knoflook overdwars door midden en leg dit bij de uien.
  • Voeg de harissa, paprikapoeder en rode wijnazijn, olijfolie, peper en zout naar smaak toe en hussel alles even door elkaar.
  • Snij de rug van de kip met een groot, scherp mes in en klap de kip open.
  • Leg de kip in de braadslede en smeer hem aan alle kanten in met de smaakmakers.
  • Leg de kip vervolgens met de borst naar boven op een rooster en zet de braadslede met de uien en de rest eronder (zodat dat het vocht van de kip kan opvangen).
  • Rooster de kip 1 uur of tot hij goudbruin en gaar is.
  • Schep ondertussen de aardappelpartjes om met 1 eetlepel olijfolie, peper en zout.
  • Verdeel over een ruime bakplaat en zet deze onder de slede met ui.
  • Haal na 30 minuten de braadslede met ui uit de oven en bedruip de kip met het braadvocht. De ui en dergelijke gebruik je verder niet meer.
  • Schep de aardappelpartjes om en zet ze de laatste 30 minuten vlak onder de kip.
  • Serveer de kip met de aardappelpartjes en naar smaak een frisse salade of groenten. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 442kcal | Koolhydraten: 39g | Eiwitten: 28g | Vetten: 19g | Verzadigd vet: 6g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Kip piri piri uit de oven

Kip piri piri uit de oven Pinterest Collage

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept