Kersttafel decoreren tips

Kersttafel dekken – inspiratie, tips en trucs!

De Kersttafel dekken. Als er een moment in het jaar is waarop je kunt uitpakken met een feestelijke tafel dan is het wel met Kerst! Wie wil er niet urenlang aan een gezellige tafel met familie en/of vrienden lekker dineren, kletsen en borrelen.

Tips voor het dekken van de kersttafel

De aankleding is de basis van een gezellige avond (naast lekker eten, natuurlijk 😉 ). Vandaag delen we allemaal inspiratie, tips & tricks voor een perfect gestylde en gezellig gedekte kersttafel!

Kersttafel dekken, de basis het tafelkleed en de tafelloper

Kersttafel dekken, de basis: tafelkleed & lopers – kies een thema

De basis van een mooi aangeklede kersttafel is natuurlijk een mooi tafelkleed en het liefst een feestelijke loper. Dit jaar werken we samen met Blokker om de kersttafel extra leuk aan te kleden en alles wat je op de foto’s ziet komt dan ook van Blokker.

Onze tips voor de basisaankleding van de kersttafel:

  • Kies een kleuren thema en ga het liefst voor een klassiek en neutraal tafelkleed wat past bij je servies.
  • Kies daarbij een tafelloper in een andere complementaire of juist contrasterende kleur voor een feestelijk effect.
  • Tafelloper: dat is dé eyecatcher waarmee je feestelijk kunt uitpakken. Ga voor een tafelloper die precies even lang is als je tafel óf even lang als je tafelkleed zodat hij er mooi overheen kan hangen.
  • Ga het liefst niet voor een compleet spierwit tafelkleed want dan zie je vlekjes erg snel. Een mooie beige tint, zacht oudroze of lichtblauw staan ook erg mooi.
  • Strijk je tafelkleed. Meestal komt hij gevouwen uit de verpakking of uit je kast. Strijk hem de dag van te voren even en leg hem uit de tafel.
Kersttafel dekken - servetten

De kersttafel dekken: let op de details

Kleine details maken de kersttafel extra feestelijk. Denk bij het kersttafel dekken aan mooie kaarsenstandaarden, gezellige theelichthouders, een mooie karaaf met water waar je wat citroenschijfjes en wat takjes munt of rozemarijn hebt gedaan, naamkaartjes, het menu mooi uitgeprint, gezellige ondersetters of een klein kunstwerkje van de servetten: juist die kleine dingen zorgen voor het ‘wauw’ effect als je gasten aan tafel gaan zitten.

Van de servetten kun je leuke pakketjes maken, het is echt super eenvoudig. Je vouwt de servet over de lengte op en vouwt hem dan net voorbij het midden dubbel waardoor je een rand aan de bovenkant vrij laat. Een feestelijk lint knoop je eromheen en tot slot een leuk takje van de kerstboom of een boom uit de tuin.

Tip: nog iets meer uitpakken, Saskia van Christmaholic maakte deze hele leuke servetringen van kerstballetjes.

Kersttafel flatlay met zalmcarpaccio

Servies voor op de kersttafel

Een mooi servies is het halve werk tijdens het kersttafel dekken zullen we maar zeggen 😉 Weet je wat het is? Een groot bord met daarop een iets kleiner bord of een kom staat meteen al chique! Het is net even de aankleding en styling die daarbij belangrijk is. Dit servies is trouwens uit de prachtige ‘Ottowa‘ van Blokker. Tijdloos (je kunt hem immers het hele jaar door gebruiken), elegant en super mooi. Wij zijn fan!

Kersttafel dekken - water

Kaarsjes en lichtjes

Ze mogen niet ontbreken tijdens het kerstdiner als je het ons vraagt. Maar let wel even op, het is handig om kaarsjes en lichtjes te gebruiken die je handig kunt verplaatsen. Als je de avond eindigt met een lekker kaasplankje of juist een spektakel stuk als een ijsbombe of prachtige trifle dan wil je die natuurlijk wel midden op tafel kunnen zetten. Een beetje verschuifbare spulletjes zijn dan ideaal. Hoge kaarsenstandaarden kun je het beste of direct uit de weg plaatsen of gezellig ergens anders in de (eet)kamer zetten.

Zalmcarpaccio

De tafel dekken – hoe heurt het eigenlijk?

Let er natuurlijk wel op dat je de tafel netjes dekt. De vuistregel is bestek van groot naar klein (je werkt van buiten naar binnen toe qua bestek). Rechts het mes (met de karteltjes naar binnen), daarnaast de lepel(s). Links de vork(en) en bovenaan het bestek voor het dessert zoals een klein lepeltje en/of vorkje. Waterglas schuin rechtsvoor het bord gevolgd door de wijnglazen/ glas. Het servet hoort trouwens officieel op links… 😉

Heb je zelf nog meer leuke, handige tips om de kersttafel te dekken? Laat ze dan gerust achter in de reacties!

Kersttafel dekken - servies

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Blokker. Wij bepalen zelf met welke merken/ bedrijven we samenwerken.
Hierdoor kiezen wij er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar we volledig achter staan.
Lees voor meer informatie onze disclaimer
.

2 reacties op “Kersttafel dekken – inspiratie, tips en trucs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *