Kaasplank

Kaasplank maken

Kaasplank maken. Lekker voor bij de borrel en natuurlijk ook heerlijk voor de feestdagen om je gasten mee te ontvangen. Op zoek naar tips voor het maken van een kaasplank? In deze blog ga ik je alles vertellen over de opties voor soorten kaas, de hoeveelheid en de samenstelling van kaas op een kaasplank. Say cheese! 

Zelf heb ik het liefst allerlei verschillende soorten kaas op mijn kaasplank zodat je van alles kunt proeven. Van romige tot pittige kazen en daar weer verschillende soorten in. Met zelf een kaasplank maken kun je echt alle kanten op. Maar ik kan me best voorstellen dat je denkt, hoe kies ik die kazen dan uit? Daar ga ik je bij helpen. Komt ie!

Wat ligt er op een kaasplank?

Nou, kaas natuurlijk. Maar dat lijkt me logisch 😉 . De vraag is natuurlijk vooral, welke kaasjes kies je uit? Het liefst werk je op een kaasplank met zowel lichte als zwaardere kaasjes en eet je ze ook in die volgorde. Dat doe je zodat je alle smaken goed kunt proeven.

Als je begint met een hele zware kaas, dan is de kans groot dat je de lichtere kaas niet meer goed proeft. Bij lichtere kaas kun je denken aan een romige brie of jonge kaas. Iets pittiger, maar ook romig is de camembert. Bij zwaardere kazen kun je denken aan blauwaderkaas zoals gorgonzola of roquefort. Die kazen hebben een compleet ander mondgevoel. Gorgonzola is heel pittig en heeft veel smaak, maar is wel romig. Roquefort is dan weer brokkeliger, net als een oude, brokkelkaas. Hoe brokkeliger, hoe ouder, hoe sterker van smaak.

Kaasplank recept

Kaasplank maken tips

Het leukste is dus om verschillende kazen te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld voor een thema gaan of juist een bepaald land of streek. Ga bijvoorbeeld voor een Hollandse kaasplank of juist een Franse met lekkere ‘stink’-kaasjes. Daarin kun je ook weer gaan voor verschillende soorten. Je hebt witte, blauwe en rode schimmelkazen. Die smaken allemaal anders. Je kunt ook variëren met de basis van de kaas. Niet alleen koemelk-kazen maar ook geitenkaas, of schapenkaas.

Hoeveel kaas per persoon voor een kaasplank?

Hoeveel kaas je op een zelfgemaakte kaasplank legt, is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Maar zorg toch wel voor minimaal 3-4 verschillende kazen, en als je echt een uitgebreide kaasplank wil maken, ga dan voor 8-9 verschillende kazen. Je kunt de hoeveelheid aanpassen naar de grootte van je plank, maar ook de grootte van je gezelschap. Je kunt op je kaasplank afwisselen met vormen, dat ziet er gelijk leuk uit, maar ook in grootte. Dus zowel een groot stuk kaas als kleinere stukjes. Tipje daarvoor: bij de kaasboer, en zelfs bij de supermarkt, kun je om kleinere stukjes vragen.

Makkelijke kaasplank

Lekkers voor erbij

Oke, we weten nu welke en hoeveel kaasjes je kunt kiezen voor zelf een kaasplank maken. Maar hoe stel je een kaasplank samen? Als je het als een dessert serveert, is het prima om alleen de kaasjes leuk te presenteren met eventueel wat (vijgen)brood erbij. Maar als je echt een grote borrelplank wil maken, zijn er nog veel meer dingen die je er lekker bij kunt doen. Zoals:

 • Toastjes, stokbrood, Spaanse zoete crackers en vijgenbrood
 • Vers fruit zoals druiven, vijgen en zomerfruit
 • Olijven, noten en gedroogde worst
 • Sausjes zoals mosterd, vijgencompote of chutney

Zelf een kaasplank maken is een feestje

Dat waren al mijn tips voor zelf een kaasplank maken. Maar wat ik je vooral wil meegeven: maak er een feestje van! Heb plezier in het uitzoeken van de kazen en alle lekkere dingen voor erbij, maar ook in het opmaken van de kaasplank. Dan ga jij vast en zeker vaker een hele leuke en lekkere kaasplank maken.

Hoe stel je zelf een borrelplank samen

Kaasplank

Kaasplank

Tips voor het maken van een kaasplank. Een heerlijke kaasplank met verschillende kazen en lekkers voor erbij. Zo stel je een kaasplank samen!
4.30 van 17 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 1 kaasplank

Wat heb je nodig (ingrediënten):

 • 3-4 verschillende soorten kaas (of meer voor een uitbreide(re) kaasplank)
 • Toastjes, stokbrood, Spaanse zoete crackers en vijgenbrood
 • Vers fruit zoals druiven, vijgen en zomerfruit
 • Olijven, noten en gedroogde worst
 • Sausjes zoals mosterd, vijgencompote of chutney

HANDIG OM TE HEBBEN:

 • Mooie serveerplank

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

 • Neem een mooie plank en verdeel als eerste de bakjes met sausjes, olijven en/of noten over de plank.
 • Vul dit aan met de verschillende soorten kaas en eventueel gedroogde worst.
 • Daarna vul je de plank aan met de brood dingen als toastjes, stokbrood, crackers en/of vijgenbrood.
 • Tot slot decoreer je de plank met vers fruit naar smaak, maar gebruik ook eens verse kruiden of eventueel wat bloem om de plank extra mooi te maken.
 • Zorg dat de kazen op kamertemperatuur zijn voor je de plank gaat serveren. Eet smakelijk!

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Kaasplank

Kaasplank Pinterest Collage

2 reacties op “Kaasplank maken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *