IJsbombe met cake en Maltesers. Klinken termen als makkelijk, goed voor te bereiden, groots effect, weinig werk en waanzinnig lekker, je goed in de oren? Lees dan snel verder want dan ga ik je meer vertellen over dit feestelijke toetje.
Wanneer je voor kerst een diner organiseert dan weet je het wel: voorbereiding is alles. In sommige gevallen maak je alles zelf en in sommige gevallen doe je het iets makkelijker. Dit toetje, deze ijsbombe zoals dat heet, is echt een feestje om te eten maar ook zeker om te maken.
Kerst toetje voorbereiden
Je kunt dit toetje of zeg maar liever deze toet 😉 heel goed voorbereiden. Je bent er namelijk maar 2 keer eventjes mee bezig (tussendoor moet de ijsbombe namelijk minimaal een paar uurtjes verblijven in de vriezer). Deze stappen kun je prima voorbereiden. De eerste keer maak je de binnenkant en de tweede keer de buitenkant. In theorie zou je de binnenkant zelfs een week van te voren al kunnen maken en de buitenkant een of twee dagen van tevoren. Ideaal toch?!
Makkelijk toetje voor kerst
Hij ziet er misschien moeilijk of lastig uit, maar dat is deze ijsbombe zeker niet. Ik heb het recept lekker makkelijk gehouden waardoor je niet zelf het ijs of de cake hoeft te maken. Let wel, hoeft te maken, je kunt het natuurlijk altijd wel zelf maken mocht je dit willen. Die keuze is aan jou maar hou het voor jezelf ook een beetje leuk tijdens kerst als je een (of misschien wel meerdere) kerstdiners gaat organiseren. Fijne feestdagen en ik hoop dat dit toetje je mag smaken!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 liter ijs (vanille, chocolade of bijvoorbeeld stracciatella zoals ik heb gebruikt)
- 600 gram roomboter cake
- 600 gram Maltesers (houd je er een paar over om van te snoepen ; ))
- 200 gram pure chocolade
- 150 ml slagroom
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Neem een ruime (beslag)kom met een inhoud van ca. 2 liter.
- Bedek de binnenkant met huishoudfolie en snijd de cake in plakken.
- Verdeel de plakken over de binnenkant van de kom zodat de hele kom bedekt is met cake.
- Vul de binnenkant dan met ijs tot je bijna bij de bovenkant bent en dek dit af met de rest van de cake zodat je een rechte, gladde bovenkant hebt.
- Zet het geheel vervolgens minimaal 1 nacht in de vriezer.
- Maak de chocolade ganache door de room goed te verhitten maar zorg ervoor dat het net niet kookt. Breek de chocolade en doe deze in een kom.
- Giet de hete room vervolgens over de chocolade en laat dit een paar minuten staan. Meng dit dan tot je een gladde ganache hebt en laat even iets afkoelen tot je een mooi dikke, smeerbare ganache hebt.
- Haal de ijsbombe uit de vriezer, neem een plat bord en zet hier de ijsbombe op (met de rechte, gladde kant nu naar onder). Verwijder de huishoudfolie.
- Verdeel beetje bij beetje de ganache over de ijsbombe waarbij je onderop begint. Druk direct de malteser in de ganache en doe dit rij voor rij en smeer dan weer een beetje nieuwe ganache op de ijsbombe.*
- Zet de ijsbombe daarna weer voor minimaal 5 uur in de vriezer.
- Haal de ijsbombe ongeveer een half uur voor je hem gaat serveren uit de vriezer en eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Maltesers!!! Zo lekker!!!! Dit lijkt me echt heerlijk en het ziet er spectaculair uit. Ben ook heel benieuwd hoe deze er van binnen uitziet.
Eef says:
Op de bereidingsfoto’s zie je een tipje van de sluier maar ik zou zeggen, maak ‘m zelf, er is maar een manier om daarachter te komen 😉
Sandra says:
Maltesers!!! Zo lekker!!!! Dit lijkt me echt heerlijk en het ziet er spectaculair uit. Ben ook heel benieuwd hoe deze er van binnen uitziet.
Eef says:
Op de bereidingsfoto’s zie je een tipje van de sluier maar ik zou zeggen, maak ‘m zelf, er is maar een manier om daarachter te komen 😉
Geralde says:
Bedankt voor dit leuke recept! Het staat nu in de vriezer voor Dankdag vanavond.
Nu krijgaat ik de kriebels van ‘snel werken’ als ik iets voor het eerst doe. Ik heb de taart dus eerst helemaal in de ganache gezet en toen elke Maltezer apart erin gedoopt en vastgeplakt. Ging prima en op mijn eigen tempo… Pfff!
Nu benieuwd naar de reacties vanavond…!
Eef says:
Oehhh wat leuk! Hoop dat hij in de smaak is gevallen 🙂
Geralde says:
Bedankt voor dit leuke recept! Het staat nu in de vriezer voor Dankdag vanavond.
Nu krijgaat ik de kriebels van ‘snel werken’ als ik iets voor het eerst doe. Ik heb de taart dus eerst helemaal in de ganache gezet en toen elke Maltezer apart erin gedoopt en vastgeplakt. Ging prima en op mijn eigen tempo… Pfff!
Nu benieuwd naar de reacties vanavond…!
Eef says:
Oehhh wat leuk! Hoop dat hij in de smaak is gevallen 🙂
Femke says:
Ziet er spectaculair uit!! Vraagje: moet de met cake bedekte bovenkant ook afgedekt worden met huishoudfolie voordat hij een nacht de vriezer in gaat?? Hoor graag, alvast bedankt!
Eef says:
Hi Femke, zeker doen. Des te beter je heb afdekt in de vriezer, des te lekkerder 🙂
Monique says:
Vorige week gemaakt voor mijn vrienden. De reacties waren geweldig. Super lekker en erg makkelijk te maken!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂